Atatürk'ün Fevzi Paşa'ya yazdığı mektup

Atatürk'ün Fevzi Paşa'ya yazdığı mektup

İletigönderen Türk-Kan » Prş Nis 30, 2009 10:16

Atatürk'ün Fevzi Paşa'ya yazdığı mektup

Çanakkale Savaşı'nda Anafartalar Grup Komutanı olarak görev yapan Albay Mustafa Kemâl'in, 8 Eylül 1915 tarihinde, Seddülbahir Cephesi'nde çarpışan 5'inci Kolordu Komutanı Fevzi Paşa'ya (Çakmak) kardeşinin şahadet haberini vermek için yazdığı duygu yüklü mektup, kahraman Mehmetçik'teki yüksek ruhu gözler önüne serdi.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, Çanakkale Savaşları’nda şehit olan subaylarla ilgili yaptığı araştırmalar kapsamında Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemâl’in, 8 Eylül 1915 tarihinde taziyelerini bildirmek için Fevzi Paşa’ya yazdığı bir mektuba ulaştı. Yrd. Doç. Dr. Sayılır, çok özel olan bu mektubun Mustafa Kemâl'in kadirşinaslığını bir kere daha ortaya koyduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Sayılır, Mustafa Kemâl'in 20 kilometre mesafedeki Fevzi Paşa'ya üsteğmen olan kardeşi Mehmet Nazif'in Conkbayırı Muharebesi'nde şehit olduğunu, mektubunda “Büyük fedakarlıkların gerektirdiği bazı acılara tahammül etmenin zorunlu olduğu sizce de malumdur. Bu zorunluluğun doğurduğu ve sizi üzüntüye sevk edeceği tabii olan kardeşinizin şahadet haberi, bendenizi de gerçekten müteessir etmiştir” sözleriyle bildirdiğini aktardı. Sayılır, buradan Mustafa Kemâl ile Fevzi Paşa arasındaki dostluk bağının ne kadar güçlü olduğunu anlamanın mümkün olduğunu kaydetti.

MEKTUPTAKİ MESAJ

Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, Mustafa Kemâl’in, taziye mektubunda Gelibolu Cehpesi'nde çarpışan asker ve subaylara olan inancını da “Mukaddes vatanımızı çiğnemeye çalışan hain düşmana, ancak ölümü hiçe sayan arkadaşlarımızın sayesinde iyi dersler verilmektedir. Vatanı kurtarmak için temiz kanlarını büyük bir coşkuyla akıtan arkadaşlarımın gayretleri ile düşmanın şimdi ve gelecekteki her çeşit girişimine engel olunacağı hakkındaki inancım tamdır” sözleriyle ortaya koyduğunu ifade etti. Bu sözlerin Mehmetçik’in Çanakkale’de sergilediği üstün ruhu anlattığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sayılır, “Bir komutanın askerlerine ve subaylarına olan güveni bu şekilde olduğu sürece zaferin kaçınılmaz olacağı aşikardır. Zaten öyle de olmuştur ve Çanakkale Savaşları Mustafa Kemâl’in de belirttiği gibi bu yüksek ruh sayesinde kazanılmıştır” dedi.

MEHMET NAZİF KİMDİR?

Mustafa Kemâl’in, ağabeyi Fevzi Paşa’ya şehadet haberini verdiği Üsteğmen Mehmet Nazif, 1902’de girdiği Harp Okulu’ndan 1905’te teğmen olarak mezun oldu. 1908’de ise Üsteğmenliğe terfi etti. Çanakkale’nin Bayramiç İlçesindeki Askerlik Şubesi 2'inci Bölüğü'nde görevli iken 3'üncü Kolordu Komutanlığı'nın isteğiyle 14 Nisan 1914’de 64'üncü Alay'a tayin edildi. 8 Ağustos 1915'de 64'üncü Alay 2'nci Tabur 1'inci Bölük Komutanı olarak görev yaptığı Conkbayırı’nda düşmanı buradan atmak için yapılan süngü taarruzu sırasında şehit oldu. Şehit olduğu yere ise kendi adına bir anıt dikildi. Mehmet Nazif, evli ve 2 çocuk babasıydı. Eşinin adı Emine, kızının adı Fatma Müfide, oğlunun adı ise Ali Adnan idi.

KARDEŞLERİ ŞEHİT OLDU

Fevzi Paşa'nın üç erkek kardeşi vardı. Kardeşlerinden Muhtar Bey Balkan Savaşı'nda 1912’de üsteğmen rütbesindeyken Manastır'da şehit oldu. Diğer kardeşi Sami Bey daha askeri Rüştüye’de öğrenci iken, 17 yaşında hayatını kaybetti. Mehmet Nazif ise 8 Ağustos 1915’de Conkbayırı muharebesinde bölüğünü süngü hücumuna kaldırdığı sırada şehit oldu. Fevzi Paşa ailenin hayatta kalan son erkek evladıydı.


İŞTE O MEKTUP


Anafartalar Grubu

08 Eylül 1915
Huzur-ı Alilerine,

Muhterem Kardeşim Paşa Hazretleri, 05 Eylül 1915 tarihli mektubunuzu dün aldım. Hakk-ı acizanemde izhar buyurulan iltifat ve teveccühatınıza arz-ı teşekkür ederim.

Vatan-ı mukaddesimizi çiğnemeye çalışan hain düşmana ancak Ali-himmet arkadaşlarımızın istihkar-i mevt eylemeleri sayesinde iyi dersler verilmekledir.

Vatanı tahlis için han-ı hamiyetlerini büyük bir şevk ile asar eden arkadaşlarımın gayretleriyle düşmanın her nevi teşebbüsat-ı müstakbelesine de mani olunacağı hakkındaki itminanım ber-kemaldir.

Ancak, bu derecedeki asar-ı fedakaranin istilzam eylediği bazı acılara tahammülün zaruri olduğu zat-ı alilerince de musaddaktır. Bu zaruretin ilcaatıyla sizi daçar-ı me’yüsiyet edeceği tabii bulunan biraderinizin haber-i şehadeti bendenizi cidden müteessir ve giryan eylemiştir.

Şehid-i mağfur biraderiniz 08 Ağustos 1915’te millet ve memleketin hayat ve memat noktası olan Conkbayırı’nda düşmana atılan sufafun ilerisinde idi.

Teessüratınıza bütün safvet ve samimiyet-i kalbiyemle iştirak eder ve Cenab-ı Hakkın zat-ı alilerine, aile-i kederdidenize sabr-ı cemal buyurmasını tazarru ile arz-ı meveddet ve arz muhaleset ederim efendim.


Anafartalar Grubu Kumandanı Mustafa Kemâl




Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Mustafa Kemâl ATATÜRK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x