**
Ayasofya da mozaiklerin açılmasında görev alan T. Whittemore'un etkisiyle Maarif vekili Abidin Özmen ikna olmuş ve konuyu M.Kemal' e açmıştı. Onun da gayretleriyle M.Kemal Atatürk, konunun uzman bir heyetle incelenmesini emretmiş; yine bu işin öncülüğünü yapan Maarif vekili Abidin Özme, 25 Ağustos 1934 tarihinde İstanbul Müzeleri Müdürü Aziz Ogan (Ayasofya Medresesini yıktıran kişi) başkanlığında müze müdürleri,mütehassıslar, belediye temsilcisi, vakıflar müdür ve mimarlarından oluşan 9 kişilik bir komisyon kurmuş, konuyu bu komisyona havale etmiştir. Heyette; Tahsin ÖZ, Efdalettin TEKİNER, Prof Osman FERİD, Alman Prof. Erkhard UNGAR gibi isimler yer almıştır.
Komisyon bir rapor hazırlayarak 27 Ağustos 1934 tarihinde maarif vekaletine sunmuştur.
'İç kapı ve pencerelerin tamir edilmesi.Son cemaat mahallinin müzelik eşyayı teşhir edecek hale getirilmesi,camiye bitişik kimsesizler yurdunun (Fatih medresesi) kaldırılması...'konularına temas ediyordu. Ayrıca 'Caminin mabed kısmının ibadete kapatılması suretiyle buraya Bizans eserleri konularak Bizans müzesi yapılması, bu arada Ayasofya'nın asırlarca osmanlı eseri halinde kullanıldığı hususuda göz önüne alınarak uygun bir yerinde Türk eserlerinin de teşhir edilmesi istenmiştir...
14.11.1934 tarihli 94041 sayılı yazıda ' Eşsiz bir sanat abidesi ve İbadethane olan Ayasofya'nın, tarihi vaziyeti itibarıyla müzeye çevrilmesinin bütün ŞARK (Batı) alemini sevindireceği ve insanlığa yeni bir ilim müessesesi kazandıracağı cihetle bunun müzeye çevrilmesi, çevresinde bulunan vakfa ait dükkanların yıktırılması ....' hakkında bir karar alınması istenmiştir.
Konu, İcra vekilleri heyetinde 24.11.1934 de görüşülmüş ve caminin çevresinde ki vakfa ait binaların Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yıktırılarak temizlettirilmesi; diğer binaların istimlak,yıkma ve tamir masraflarının, maarif vekilliği'nce karşılanması suretiyle Ayasofya Camii'nin müzeye çevrilmesine dair kararname çıkmıştır.
Yazı dizimin başında belitmiş olduğum İMZALAR aşağıda bulunmaktadır. Arzu edenler Kaynak gösterip Kopyalama hakkına sahiptirler.

İşte ikinci İmzanın bulunduğu Kararname ...

***
M.Kemal Atatürk'ün sözkonusu kararname de yer alan imzası, yukarıda görüldüğü üzere şekil olarak da benzeri diğer imzalara göre tartışmalı bir şekle sahiptir. Bu husus İçişleri Bakanlığı Emniyet genel Müdürlüğü'nün 30-01-1997 tarih ve B.05.1.EGM.034.96/007 sayılı yazısında belirtilmiştir.
İki ayrı tasdikli nüshası bulunan Ayasofya kararnamesinin Resmi Gazete, Düstur, Kanunlar ve Kararlar mecmuası gibi, devletin resmi yayın organlarında yayınlanmaması çeşitli gerekçelerle kabul edilse dahi, bu kararname'nin aslı istenildiği zaman, ulaşılabilmesi için bir yerde saklanmış olmalıdır. Ancak Arşiv de tasdikli nüshaları bulunan bu kararname'nin aslı yada asılları nerede saklanmış ve saklanmaktadır ?
Nerededir ?
Bu konunun açıklığa kavuşmaması da kararname hakkında ve imzalar üzerinde bulunan şüpheleri arttırmaktadır.
Aslında burada şu soruda cevap beklemektedir !
Eğer bu imza taklit edilmişse ....
Atatürk'ün imzasını kim TAKLİT etti ?
**
Burada bu konuya şimdilik son vermenin uygun olacağını düşünüyorum. İlerleyen bir zamanda;
Ayasofya da bir Müslüman İbadet etme hakkına sahip değil iken 6. Paul tarafından nasıl ibadet edildiğini ...
1 Şubat 2002 yılında Avrupa Parlamentosu'nda AKPM üyelerinin Trükiye den istedikleri Ayasofya Kilise teklifine hangi sol görüşlü bakanımızın sert cevap verdiğini...
Bunlarla beraber Eski Başbakanlar'dan kim için Bir tarikat büyüğü ' Ayasofya'yı aç ve Kurtul' demiştir.
Hangi eski başbakan Ayasofya da resimler var orada namaz kılmak caiz değildir demiştir?
İlk Türkçe İbadet denemesi Ayasofya'da hangi tarihte yapılmıştır?
Fatih Sultan Mehmet Han'ın Beddua sı ...
yazı:Murat Can
Kaynak