Bilim dünyası yasta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde konferans vermek üzere uçağa binen 5 bilim insanı da feci kazada hayatını kaybetti. Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan'ı kaybeden Doğuş Üniversitesi'nde bayraklar yarıya indi.
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık'ın ölümü meslektaşlarını ve öğrencilerini gözyaşlarına boğarken, Doğuş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serkant Ali Çetin son anda Isparta'ya gitmekten vazgeçince hayatta kaldı.[img]http://img413.imageshack.us/img413/5505/gp116724ek9.jpg[/img]
Fatma Şenel Boydağ (ortada) Mustafa Fidan (solda), İskender Hikmet (sağda)ISPARTA - Isparta yakınlarında düşen Atlasjet uçağında ölen yolcular arasında Süleyman Demirel Üniversitesi'nin davetlisi olarak, konferans vermek üzere gelen bilim insanlarının da bulunduğu öğrenildi.
SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi'nce bugün düzenlenecek ''Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi 4. Çalıştayı''na katılmak üzere Atlasjet uçağına binen ve hayatlarını kaybettikleri bildirilen yolcular arasında, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan da bulunuyor.
BOĞAZİÇİ YASTABoğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık'ın ölümü, bilim dünyasını yasa boğdu. İstanbul'da, 14 Ekim 1948'de doğan Prof. Dr. Arık, İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik Bölümünden 1969 yılında mezun olduktan sonra Pittsburgh Üniversitesinde fizik alanında master ve doktora yaptı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Teorik Fizik Kürsüsünde 1968-1969 yıllarında öğrenci asistanı olarak mesleğe başlayan Arık, 1969-1976 yılları arasında Pittsburgh Üniversitesi Fizik Bölümünde araştırma asistanı olarak görev yaptı.
Londra Üniversitesinde 1976-1979 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalışan Arık, 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümüne geçti. Arık, 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesinden ayrılarak 2 yıl Control Data Firmasında uzman olarak çalıştı. Viyana Üniversitesinde 1997-2000 yılları arasında görev alan Arık, 1985 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yapıyordu. Engin Arık, ''Deneysel Yüksek Enerji Fiziği'' alanında yaptığı çalışmalarla 1981 yılında doçent, 1988 yılında profesör oldu. Prof. Dr. Engin Arık, İsviçre'nin Cenevre kenti yakınlarında kurulu nükleer araştırma merkezi ''European Organization for Nuclear Research (CERN)''deki ''Atlas Deneyi''nde çalışıyordu.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Arık'ın yanısıra araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan ve yüksek lisans öğrencisi Engin Abat'a düşen uçaktaydı.
CERN CERN'de yürütülen ''Atlas'' deneyine, Ankara ve Boğaziçi üniversiteleri ''gözlemci'' statüsünde katılıyor. Boğaziçi Üniversitesi Grubu'nun başında bulunan Prof. Dr. Arık'ın, düşen uçağa Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinde yapılacak çalıştaya katılmak üzere bindiği bildirildi. Aynı bölümde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Metin Arık ile evli olan Prof. Dr. Arık, iki çocuk annesiydi. BÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık ile aynı bölümde Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan ve Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat, Doğuş Üniversitesi Fen Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, aynı bölümde öğretim üyesi Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan, Süleyman Demirel Üniversitesinde bugün düzenlenecek ''Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarım ve Test Laboratuvarı Kuruluşu'' başlıklı Devlet Planlama Teşkilatı projesinin 4. çalıştayına katılacaktı.
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ'NDE BAYRAKLAR YARIYA İNDİ 3 öğretim görevlisini kaybeden Doğuş Üniversitesi'nin bayrakları kaza nedeniyle yarıya indirildi. Bazı öğrencilerin hocalarının ölümü dolayısıyla gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Kazada hayatını kaybeden Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, aynı bölümde öğretim üyesi olan Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan'ın fotoğrafları da üniversitenin salonlarına asıldı. Doğuş Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısına katılan öğrencilerse gözyaşlarına hakim olamadı.
Doğuş Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Ceranoğlu, hayatını kaybeden üniversitenin 3 öğretim üyesinin, Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarı Projesi'nin önde gelenleri olduğunu bildirdi. Üniversitede basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Ceranoğlu, Ankara Gölbaşı'nda kurulacak Hızlandırıcı Teknoloji Merkezi için Türkiye'de 10 üniversitede çalışan akademisyenlerce ''Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarı'' projesi çalışması başlatıldığını söyledi.
Projenin yüksek teknolojiye yön veren bir çalışma olduğunu kaydeden Ceranoğlu, ''Arkadaşlarımız Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarı Projesinin önde gelenleriydi'' dedi. Bu sabah başlayacak toplantının 6 ayda bir 10 üniversiteden birinde yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Ceranoğlu, çalışmaların değerlendirilmesiyle ilgili bu toplantının, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin talebiyle Isparta'ya alındığını kaydetti. Doç. Dr. Ahmet Ceranoğlu, ''Kaderin cilvesi. Son 2-3 ay içinde toplantının yapılacağı üniversitenin değişikliği konusunda talep geldi. Süleyman Demirel Üniversitesi daha istekli ve hazırlıklı gibi görünüyordu. Bu değişiklik yapıldı. Çalışmalar arkadaşlarımızın ölümüyle yavaşlamış veya bitmiş değildir. Bu olay bu çalışmaları hızlandırıcı bir güç olacaktır'' diye konuştu.
AYNI UÇAKLA GİTMEYEN DOÇ. DR. ÇETİN KURTULDUBu arada, toplantıya katılması gereken Doğuş Üniversitesi'nin 4 kişilik grubunun diğer üyesi Doç. Dr. Serkant Ali Çetin'in, Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan ile bugün Isparta'ya gitmeyerek kazadan kurtulduğu belirlendi. Ceranoğlu, 3 gün sürecek aynı toplantıya katılması gereken Doç. Dr. Serkant Ali Çetin'in Pazar günkü bölüme katılmak üzere aynı gün uçakla Isparta'ya gideceğini ifade etti.
"ONLAR BİLİM ŞEHİDİ"Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mithat Uysal, kazada hayatını kaybeden üniversitedeki 3 öğretim üyesinin ''bilim şehidi'' olarak anılacaklarını söyledi. Kaza nedeniyle yasa boğulan Doğuş Üniversitesi'nde Rektör Mithat Uysal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ataç Soysal, Prof. Dr. Cem Alptekin ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serkant Ali Çetin basın toplantısı düzenledi. Rektör Uysal, Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan'ı elim bir uçak kazasında kaybettiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:
''Bu değerli öğretim üyelerimiz, Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarım ve Test Laboratuvarları konulu Devlet Planlama Teşkilatı projesi çerçevesinde yaptıkları çalışmaları sunmak üzere Süleyman Demirel Üniversitesi'nde düzenlenen Fizik Çalıştayı'na katılmak üzere yola çıkmışlardı. Amaçları, Türkiye'nin geleceğini sağlam zeminler üzerine oturtmak için gereken bilimsel alt yapıyı oluşturmak olan meslektaşlarımız, bu kutsal hedef uğruna verdiğimiz bilim şehitleri olarak anılacaklardır.''Uysal, üniversitenin ve Türkiye'nin değerli fizikçilerini kaybettiğini dile getirerek, ''Bizler, onların hatıralarını ancak olağanüstü başarılara imza atarak yaşatabilir, onların içlerinde yaşattıkları bilim aşkı ile öğrencilere aşıladıkları öğrenme ve çalışma şevkini gerçekleştirerek onlara olan sevgi ve saygımızı kanıtlayabiliriz'' dedi.
"GÖRDÜĞÜM KABUSLAR GERÇEĞİ YANSITIYORMUŞ"Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serkant Ali Çetin de ''Bu mikrofonları önümde, Isparta'daki çalıştayın başarılı çalışmalarını duyurmak üzere görmüş olsaydım...'' diye sözlerine başladı. Üniversitede çok özel bir yeri olan 3 insanı kaybettiklerini belirten Çetin, ''Her zaman beraber çalışmaktan mutluluk duyduğum, örnek aldığım, büyüğüm, arkadaşım, dostum olarak, küçüğüm ve öğrencim olarak gördüğüm bu 3 kişi, laboratuvarından dersine, hayat içinde hepimize örnek olacak davranışlarda bulundular'' diye konuştu. Hep birlikte bu projede ortak bir çalışma içinde olduklarını anlatan Serkant Ali Çetin, sözlerine şöyle devam etti:
''Doğuş Üniversitesi Türkiye'de ilk defa kurulacak olan, Türk Hızlandırıcı Merkezi'nin 10 ayağından birini oluşturuyordu. 10 üniversite ortak çalışıyordu bu projede. Üniversitemiz geçen yıl bu projeye katıldı. 4 fizikçi olarak bu projede yer aldık. Üniversite temsilcimiz Şenel Boydağ idi. Bende bir süredir proje götürücü yardımcısı olarak görev yapıyordum. Aslında dördümüz aynı uçakta yer alacaktık. Ama benim 2-3 hafta önce, ailevi bir problemimden dolayı programımı değiştirmem ve sadece son gün toplantının yönetim kuruluna katılmam söz konusu oldu. Pazar günü uçacaktım. Dün akşam çok rahatsız oldum, kabuslar gördüm. Şimdi anladım ki, gördüğüm kabuslar gerçekleri yansıtan şeylerdi. Sabah 07.30'da bu haberi aldığımda anlamlandırabildim.''
ARKADAŞLARINI ANLATTIÜniversitenin bilime ve eğitime önem verdiğine işaret eden Doç. Dr. Çetin, kazada hayatını kaybeden 3 öğretim üyesiyle ilgili bilgi aktardı. Serkant Ali Cetin, Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ'ı, hem fen bilimleri bölüm başkanı hem fizik bilimi koordinatörü olarak hem derslerde kendilerini koordine eden hem de bilimsel araştırmalarını aksatmamak için her türlü başlangıcı yaptıran, her türlü girişimde destek olan insan olarak değerlendirdi.
Doç. Dr. Çetin, Boydağ'ın bilimsel ve insani yönü dolayısıyla, onunla çalıştığı için kendisini ''cennete düşmüş olarak addettiğini'' vurgulayarak, ''Tek bir şey söyleyeceğim, her şeyi çok net açıklar, Şenel hanımın çok sağlam bir duruşu vardı hayatta. Yaptığı işe hem arkadaşlarına hem de ailesine her şeye karşı'' dedi. Doç. Dr. İskender Hikmet'in de kuruluşundan beri Doğuş Üniversitesi'nde görev aldığını hatırlatan Çetin, ''Öğrencilerin sevgilisi arkadaşım. Öyle güzel diyalog kurardı ki öğrencileriyle, çocuklar bana bazen, 'İskender hocamız böyle yapıyor, siz çok sertsiniz' derlerdi. Bugün, öğrencilerinin hepsini, ailesinin evine akın etmekten zor tutabildik'' diye konuştu. Çetin, Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan'ın da çok başarılı bir fizikçi olduğunu anlattı.
HOCASINI DA KAYBETTİDoç. Dr. Serkant Ali Çetin, ''Daima anacağım, yerleri doldurulamayacak 3 insanı kaybettik'' dedi. Acısının bu 3 insanla sınırlı olmadığını belirten Çetin, aynı uçakta, Türk Hızlandırıcı Merkezi projesinde beraber çalıştığı, Boğaziçi Üniversitesi'nden yüksek lisans ve doktora tezi hocası olan Prof. Dr. Engin Arık ile onun öğrencileri ve yüksek lisans öğrencileri Engin Abat ile Dr. Özgen Berkol Doğan'ın da bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Çetin, ''Onları da kaybettik. Bu 6 kişi için, bilim şehidi kelimesi, hakikaten çok yerinde. Çok önemli bir hedef uğruna kabul edilemeyecek bir kazaya kurban gittiler'' diye konuştu.
ÖZ GEÇMİŞLERİ Uçakta bulunan Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, 1947 yılında Bartın'da doğdu. 1965 yılında Kandilli Kız Lisesi, 1969 yılında İÜ Fen Fakültesi'ni bitiren Prof. Dr. Boydağ, 1976 yılında İÜ'de doktorasını tamamlayarak, 1982 yılında doçent, 1989 yılında YTÜ'de profesör oldu. 1 Eylül 2000 yılından beri Doğuş Üniversitesi'nde Fen Edebiyat Fakültesi'nde çalışmaya başlayan Prof. Dr. Boydağ, son 2 yıl Fizik Bölümü Başkanlığı yapıyordu. Evli olan Prof. Dr. Boydağ, 1 çocuk annesiydi.
İSKENDER HİKMET Lefkoşa'da 1964 yılında doğan İskender Hikmet, 1982 yılında Lefkoşa Türk Maarif Koleji, 1986 yılında ise Fransa'da Joseph Fourier Üniversitesi'ni bitirdi. Aynı üniversitede 1988 yılında yüksek lisans ve 1991 yılında da doktora çalışmalarını tamamlayan Doç. Dr. Hikmet, 1997 yılında Doğuş Üniversitesi'nde göreve başladı. Aynı yıl doçent olan Hikmet, evli 3 çocuk babasıydı. İstanbul'da 1978 yılında doğan Mustafa Fidan ise 1996 yılında Maçka Teknik Lisesi, 2001 yılında da Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünü bitirdi. 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans çalışmalarına başlayan Fidan, 2003 yılından itibaren aynı bölümde doktora çalışmalarını sürdürüyordu. Fidan, kısa bir süre önce evlenmişti.
ÇALIŞTAY İPTAL EDİLDİSüleyman Demirel Üniversitesi'nce (SDÜ) düzenlenen, ''Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi 4. Çalıştayı'', katılımcı bilim insanlarının, Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen Atlasjet uçağında hayatını kaybetmeleri üzerine iptal edildi. TÜBİTAK ile Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle 10 üniversite tarafından yürütülen ''Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi 4. Çalıştayı'' bugün SDÜ'nün Eğirdir ilçesindeki Mavigöl Uygulama Oteli'nde başlayacaktı. Ancak kaza üzerine çalıştayın iptal edildiği bildirildi. (AA)
Kaynak