CHP'nin 2003 yılında 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ilgili Anayasa Mahkemesine açtığı iptal davası, Anayasa mahkemesini 11 mart 2008 görüşmelerinde Türkiyenin geleceği açısından önemi olan maddeleri iptal etti
hürriyet gazetesinde 12 mart 2008 tarihli haber yazısı:
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Anayasa Mahkemesinin yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin iptal kararını inceledikten sonra bir adım atacaklarını söyledi.
Unakıtan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) yöneticileriyle görüşmesinde gazetecilerin sorusu üzerine, Anayasa Mahkemesinin kararını henüz inceleme fırsatı bulamadığını belirterek, "Bu karar bizim Türkiyeye yabancı yatırımcı çekme çabalarımıza yardımcı olmuyor" dedi. Anayasa Mahkemesi, 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununun, "yabancı yatırımcıların Türkiyede kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin, Türk vatandaşlarının edinimine açık bölgelerde mülkiyet edinmelerine" olanak sağlayan hükmünü iptal etti. CHP, 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununun 3. maddesinin (d) ve (e) bentleri ile (f) bendinin ikinci tümcesinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.
MAYINLI ARAZİLER: Unakıtan, bir soru üzerine, hükümetin uluslararası anlaşmalara koyduğu imzaya sahip çıkarak mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda adım atacağını, buna ilişkin yasa tasarısının hazırlanarak TBMMye gönderildiğini ifade ederek, daha önce bu yönde açtıkları ihalelerde çeşitli gerekçelerle sonuç alamadıklarını söyledi. Bu alanları organik tarıma açmayı hedeflediklerini, bu sahaları temizleyenlerin (burada sahayı yani güneydoğu-kuzey ırak sınırını mayından temizleme işini ençok isteyen ülke İSRAİL'dir) aynı alanda tarım yapmalarının yolunu açacaklarını ve böylece bütçeye maliyet gelmesini de engelleyeceklerini belirten Unakıtan, "Kanun çıkar çıkmaz bu konuda prosedürü başlatacağız ve ihaleye çıkacağız" diye konuştu. (eveet işte israille güneydoğuda tarım işine giriyoruz)
Bu aşamada herhangi bir engel yok 6 aya kadar düzenleme yapılır
ANAYASA Mahkemesinin yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin kararını değerlendiren Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, henüz gerekçenin yayımlanmasını beklemekle birlikte, karardaki "6 aylık süreye" dikkat çekti. Beklentilerinin, bu kararla birlikte bir düzenleme isteneceği yönünde olduğunu aktaran Korkmaz, bu süre içinde "boşlukların doldurulmasının" mümkün olabileceğini ifade etti. Bu aşamada yabancı yatırımcı açısından herhangi bir engel oluşmadığını vurgulayan Korkmaz, "Önce gerekçeyi görmek lazım ama bu kararın bir sorun yaratacağını sanmıyorum. Yabancı yatırımcı açısından şu anda herhangi bir sorun olmadığı gibi, verilen sürenin sonunda da herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyorum" Korkmaz, bu yıl küresel dalgalanma nedeniyle doğrudan yabancı yatırımlarda, "hafif" bir düşüş olabileceğini ancak Türkiyenin bundan etkilenmeyeceğini savundu.