Azerbaycan'da Soyadı Devrimi

Hazar Denizi çevresindeki ülkelerin bulunduğu bölge.
Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Rusya...

Azerbaycan'da Soyadı Devrimi

İletigönderen Deli Haydar » Pzt May 03, 2010 17:41

Azerbaycan'da Soyadı Devrimi
Milliyet Gazetesi / 2 Mayıs 2010

Azerbaycan’da vatandaşlar isterse soyadlarındaki "ov" (ova, ev) ekini kaldırabilecek. Arzu edenler ‘lı’ da ekleyebilecek.

Azerbaycan’da, 19. yüzyılda Rusya’ya yakın Azeri aydınların (!) soyadlarına “ov” eki almasıyla başlayan Azeri soyadlarının Rusça ekle kullanılması uygulamasının kaldırılması için başlatılan hazırlıklar son aşamaya geldi.
Trend Ajansı’nın haberine göre, Azerbaycan Bilimler Akademisi çatısı altında oluşturulan özel komisyon soyadı değişikliği ile ilgili çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı.

Komisyon Milli Meclis’e (parlamento) Azerbaycan vatandaşlarının soyadlarındaki “ov” (ova, ev) ekinin kaldırılmasını, isteyenlerin var olan soyadlarını ek almadan kullanabilmesini, arzu edenlerin ise “lı”yı (li, lu, lyu) eklemesi önerisinde bulunmayı kararlaştırdı.

Milli Meclis Kültür Komitesi Başkanı Nizami Caferov komisyonun, soyadlarındaki “zade” ve “oğlu” eklerinin korunmasına, şu anda bazı kadınların kullandığı “kızı” ekinin ise kaldırılmasına karar verdiğini açıkladı. Caferov, “Bir erkeğin soyadının ‘kızı’ diye bitmesi garip bir durum. Kadınlar arzu ederse ‘oğlu’nu da kullanabilecek. Bu ek hem bizde, hem de Türkiye’de var” dedi.
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21

Şu dizine dön: Hazar Bölgesi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x