İNAM ATA
(ASİF ATA)
AZERBAYCAN ÜLKESİ TÜRK ELİ
(İzhar)
1.HALK-MİLLET
Hakikatda Halk öyle Millet demekdir, Millet öyle Halk demekdir.
Bu hakikat marksizmin çok yayılmış, gözde bir Yalanına karşıdır: marksizm milleti kapitalizmin ürünü sayıyor; değilene göre, millet sonradan amele gelen, ani, geçici olaydır halkdan farklı.
Böyle oldukda millet kapitalizmle beraber lağv olunacak ve bütün milletlerin karşılığında vahid, milletsiz beşer yaranacak.
Böyle anlaşılıyor ki, Halkla Millet arasında yüzyıllık fark var: değilene göre, millet ayrı şeydir, halk ayrı şeydir; bu, aslında anlamsızlıkdır, marksizm bu anlamsızlığı bilimleştiriyor
Millet ve Halk - bir şeydir; çokmilletli halk ideası abuk sabuklukturmantıksız, anlamsız; çokmilletli halk çokhalklı halk demek olurdı; marksizmin hüküm sürdüğü bir zamanda böyle bir anlamsızlık yaranmıştı;-çokmilletli Sovyet halkı anlamsızlığı; halk birdir, onun esas yönü sovyetlikdir yeni ideoloji birlikdir; milletlerse çoktur, bir halk çok milletleri birleştiriyor; millet ayrı şeymiş, halk ayrı şeymiş; bu abuk sabukluğun, boşluğun arkasında duran anlamsızlık ne derecede korkuludur, bunu ben 1980-ci yıllarda gördüm ve dedim. Çokmilletli halk aslında milletlerin ölümü demekdir, gec-tez çokmilletli halk birmilletli beşere dönüşmeliydi.
Halk, Millet Bireylerin birliğinden yaranan bir olaydır ve ilk olarak etnos birliğidir.
Etnos birliğinden yoksun olan Millet yoktur, Halk yoktur.
Etnos birliği Azerbaycan üçün Türk birliği demekdir, Azerbaycanın köklü, esas halkı Türkdür, Oğuz Türküdür; Oğuz türkünün etnik özellikleri var: etnosun mahiyeti kökenle ilişikdir, dille ilişikdir, milli psikolojile ilişikdir, akibetle ilişikdir. Azerbaycanda yaşayan Türkler Azerbaycanın esas, köklü Halkıdır, Oğuz dünyasının bir hissesidir.
Azerbaycan sözünün millet, halk anlayışına ilişikliği yoktur.
Azerbaycan sözü bizim Zerdüştlüğümüzle ilişik olan bir olaydır.
Azerbaycan sözü Od koruyan demekdir. Od koruyanlar - Zerdüştçülerdir ve Zerdüştçüler evlerinde Od koruyurdular, Odu kutsal sayıyordular, daha doğrusu, Od Işığını kutsal sayıyordular.
Azerbaycan sözü ölke adı olarak kalıyor, halk sözüne onun ilişikliği yoktur.
Azerbaycan halkı sözü boş sözdür, anlamsızlıkdır.
Azerbaycan halkı-bir efsanedir.
Azerbaycanın esas köklü halkıTürk Halkıdıretnik azınlıkları birleşdiren.
Azerbaycanda Oğuz TürkleriSelcukun torunları adlanan büyük halk var(büyüklük ahalinin sayıyla yokruhaniyatın, medeniyetin, tarihin, akibetin ağırlığıyla ölçülüyor)Türk Dünyasının bir hissesi var, başka etnikleri birleştiren.
Oğuz Türkleri olmasaydılahıcla kürd, kürdle talış, talışla tat, tatla lezgi birleşmezdi.
Azerbaycan halkı yoktur
Azerbaycan sözünde halk anlamı yoktur, mahiyeti yoktur, ifadesi yoktur.
Ona gore de yeni yaranan, tamamen qayrihakiki, siyasetbaz ideabir Azerbaycan halkı ideası, Azerbaycanda yaşayan milletlerin hepsi bir halkdırideası çok korkulu siyasi oyun olmaqla beraber, çok açık, çok köklü, heç bir bilimsel esası olmayan, ruhani esası olmayan bir Zorakılıkdır.
İstiyorum azerbaycanlılar bunu şimdiden bilsinler. Ocakdan başka bunu değen yoktur.
Abuk sabuk, anlamsızlık yaratıcılığından el çekmek, imtina etmek gerekdir.
Sovyet halkı ne derecede hakiki anlayıştırsa, bir Azerbaycan halkı da bir o kadar uydurma anlayıştır.
Hem uydurma, hem de korkulu, hem zahiri, köksüz, esassız, siyasetbazlıq örneğidir.
O başka mesele ki Azerbaycanda milletlerarası münasebetlere, milletlerarası münasebetleri yakşılaştırmak için öz türklüğümüzden, oğuzluğumuzdan el çekeceyizse, imtina edeceyizse-bu en büyük yenilme olurdu.
Azerbaycanda Oğuz Türkleri yaşıyorlar. Oğuz Türkleri adlanan halk-esas, köklü halkdır; ayni zamanda Azerbaycanda Kürd, Tat, Talış, Lahıc, Lezgi etnik azınlıklar yaşıyorlar.
Onların her biri öz-özlüğünde bir olaydır:-bir halk Azerbaycanda yoktur
Bir halk var, başka halkların sözçüleri var.
Ancak Azerbaycan Oğuz Türkleri, Pribaltikadan farklı olarak, başka etnoslara zülim etmiyor, onlara karşı gaddarlık siyaseti gerçekleştirmiyor, onları ülkeden çıkarmıyor, kovmuyor; aksine, onlar özlerini Azerbaycanda serbest duyuyorlar ve bu serbestliği yaratan da bizim anadangelme psikolojimizdirinsanseverliğimizdir.
Öylece bu yeter ki, Azerbaycanda milli adavet olmasın.
Buna bakmayarak, milli adavet oluyorsa o, en çok Oğuz Türklerinin yok, etnik azınlıkların suçudur.
Men böyle sanıyorum.
2. ÜLKE ADI TARİHİ AKİBETİMİZ
Azerbaycan adı bazen onsuz da karışık Akıbetimizi daha da karışık ediyor.
Azerbaycan ülke adıdır, ancaq halk adı değil.
Ülke adıyla Halk adı arasında Tezat var.
Ülkemizin adında bir soyutluk var.
Fransa değilince biliyorsun ki, onun esas halkı fransızlardır.
Türkiye değilince biliyorsun ki, onun esas halkı Osmanlı türkleridir.
Rusiya değilince biliyorsun ki, onun esas halkı ruslardır
Ama Azerbaycan değilince böyle bir tamamen anlamsız ve mahiyetce liyaketsiz idealar için imkan yaranıyor: - bütün Azerbaycanda yaşayanların hepsi Azerbaycan halkıdır. Böyle bir düzmece ideanı cemaatın gözünün karşısında yaratıyorlar ve ülke adının soyutçuluğu buna az-çok imkan veriyor.
Tabii ki, Azerbaycan Oğuz Türklerinin ülkesidir.
AzerbaycanTürk Elidir.
Ben böyle sanıyorum.
3. SABAHIMIZ YURTÇULUĞUMUZ
Sabahımızı Yurtçuluğumuzun Uğuruyla ilgili görüyorum.
YolumuzYurtçuluq olmalıdır.
Bu, ne demekdir?
Yurtumuzdakı bütün milletlere hürmet elemeliyiz.
Pribaltika seçeneğine gitmemeliyiz.
Ayni zamanda, Yurtumuzun benzersizliğini, Özünemahsusluğunu daim kabartmalıyız.
Özümüzün Türkçülüğümüzü kabartmalıyız.
Kim öyle sanıyor ki, bundan sonra bize karşı hürmet azalacaq - o, yanlış yapıyor.
Özüne lazım değilsense-kime lazımsın?!
Şimdikiler çokmilletli halk ideasından yapışmakla-bizim Türkçülüğümüzü, Özümlüğümüzü, Oğuzluğumuzu danmaq, inkar etmek istiyorlar.
Beynelmilelçilik psikolojisini yeniden yaratmak istiyorlar.
Düzdür, köhne Yurtçular yenildiler.
Ancak kim ki, Yurtçuluq İdeasındanTürkçülük İdeasından el çekiyor, imtina ediyor ve şimdi çokmilletli Azerbaycan halkı uyduruyor, onun Azerbaycana verdiyi Hayır Yalançı Hayırdır; bu korkulu ziyandır; O Ziyana karşı bütün halk Dövüşmelidir.
20 Hazan ayı, 15-ci yıl. Bakı. (Ekim 1993).