Bakalım Büyük Abi kimi seçecek…

Bakalım Büyük Abi kimi seçecek…

İletigönderen Erkan Güçiz » Pzt Oca 26, 2015 17:19

Sonu belirsiz Suriye iç savaşı yakında beşinci yılına girecek.

20 Ocak 2015’de Dış İlişkiler Konseyi (Council on Foreign Relations - CFR) yayın organı Foreign Affair dergisinin editörü Jonathan Tepperman, Beşar El-Esad ile bir söyleşi yaptı.

Bugüne kadar “Esad gitmeden Suriye’de, Ortadoğu’da huzur olmaz” diyen ABD hükümeti ve onu yönlendiren CFR, şimdi “O olmadan çözüm olmaz”a geldiler.

Söyleşiden seçme alıntılar Türkiye ve Erdoğan’ın Esad tarafından nasıl görüldüğünü ortaya koyuyor; çıkan sonuç, eğer ABD’nin son kararı “Esad olmadan çözüm olmaz” ise buradan varılacak olan da “Erdoğan olduğu süre çözüm olmaz”dır.

Bakalım Büyük Abi kimi seçecek…

Çözüm için ABD’den beklentiniz neler? Türkiye üzerinde daha fazla baskı…
- Asileri desteklemeye son vermeleri için Türkiye üzerine baskı, Suudi Arabistan üzerine baskı, Katar üzerine baskı.

Asileri sonunda askeri olarak yenebilecek misiniz?
- Dışarıdan destek almazlarsa, dışarıdan yeni terörist getirmezlerse, Suriye içinden yenilerini toplamazlarsa onları yenmek bir sorun değil. Sorun olan, çoğu Türkiye’den olmak üzere, devamlı beslenmeleri, desteklenmeleri.

Yani Türkiye sizi en fazla endişelendiren komşunuz?
- Aynen öyle. Teröristlerin parasal desteği olarak Suudi Arabistan ve Katar, lojistik olarak Türkiye.

Erdoğan’ı kişisel olarak suçluyor musunuz? Bir zamanlar iyi ilişkileriniz olan biriydi.
- Evet. Temelinde El-Kaide’nin temeli olan, 20. Yüzyıl başlarında İslam’da şiddeti öneren ilk politik İslam kuruluşu olan Müslüman Kardeşler ideolojisi taşıyor Erdoğan. Sarsılmaz bir inancı var buna. Son derece fanatik bu yüzden de halâ IŞİD’i destekliyor. Kişi olarak sorumlu olan o.

Başkan Obama’ya bir mesaj verebilecek olsanız, ne olurdu?
- Dünyanın neresinde olursa olsun üst düzey bir yöneticiden kendi halkının çıkarları için çalışmasını beklemek doğal olan bir şey. Benim sıradan bir Amerikalı’ya sormak istediğim, bizim ülkemizde, bizim bölgemizde teröristleri desteklemekle ne geçiyor elinize? Mısır ve diğer ülkelerde Müslüman Kardeşler’i destelemekle ne kazandınız? Erdoğan gibi birini desteklemek ne getirdi size?

Kaynak: http://www.foreignaffairs.com/discussions/interviews/syrias-president-speaks
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x