Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) 57 ülkede yaptığı araştırma, Türk eğitiminin içler acısı halini ortaya koydu. Türk öğrenciler matematik, fen ve sözelde OECD ülkeleri arasında sondan birinci oldu.
OECD çatısı altında faaliyet gösteren Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programının (PISA) yeni araştırmasında Türkiye en başarısızlar arasındaydı. Bu yıl araştırmanın kapsamı genişletildi. OECD ülkelerinin de dahil olduğu 57 ülkeye yayıldı. Ancak sonuç değişmedi. Türk öğrenciler üç yıl öncekiyle aynı skoru aldı. Sözel, matematik ve fen alanlarında sınava tabi tutulan Türk öğrenciler OECD ülkelerinden sadece Meksikayı geride bırakarak sondan birinci oldu.
Türkiye, 2003teki araştırmada elde ettiği dereceyi tekrarladı. Finlandiya ise, her 3 daldaki ülke ortalamaları karşılaştırıldığında 2006da da listenin en başında yer almayı bildi. Türk eğitim sistemine ayna tutan araştırmanın sonucu şöyle:
KIZLAR DAHA BAŞARILI
* 2003 yılındaki sınava oranla Türk öğrenciler sözel yetenek sınavında ortalama 6.5 puanlık bir artış kaydetti. Ancak 800 puan üzerinden yapılan sınavda bu çok küçük bir artışa karşılık geliyor.
* Mavi yakalı olarak nitelendirilen işçi ailelerinin çocukları her 3 alanda da daha beyaz yakalı çocuklarına göre daha başarısız.
MAVİ YAKALI
Sözel: 422
Matematik: 399
Fen: 402
* Söze yetenek konusunda kızlar erkeklerden daha başarılı. Kızlar 12 puanlık artış kaydetti, erkeklerdeki artış ise sadece 1 puanla sınırlı kaldı.
* Matematikte Türkiyenin puan artışı sadece 1 oldu. Bu alanda da kız öğrencilerin performansı 3 yıl öncesine göre yükselirken erkek öğrenciler ise geriledi. Kız öğrencilerde 6 puanlık artış, erkeklerde ise 4 puanlık düşüş görüldü.
* Türk öğrencilerin yüzde 10u matematik alanında en başarısız sonuç olarak kabul edilen 334 puan ve altında sonuç elde etti. Sadece yüzde 36lık kısım Finlandiya, Kore, Çin ortalamalarını yakalayabildi.
* Yüzde 12.5lik kesim sözel yetenek konusunda tam anlamıyla sınıfta kaldı. 800 puanlık testten 334ün altında puan aldı. 700ün üzerinde puan alan Türk öğrencisi ise yok...
* OECD rakamalarına göre fen alanında okulların türüne göre (Anadolu lisesi, devlet lisesi, özel okul, fen lisesi vs.) aralarında ortalamada yüzde 40ı aşan başarı farkları bulunuyor.
* Okulların yüzde 7.5inde fen dersine girecek öğretmen yok.
* Türkiyedeki okulların sadece yüzde 14.2sinde aileler akademik başarı için okul yönetimlerine baskı yapıyor. Geri kalanlar ise okulun performansı konusunda herhangi bir girişimde bulunmuyor.
* Ailelerin yüzde 86.7si okul performansından mutlu. Yüzde 73.4ü dersin anlatılış biçiminden memnun. Yüzde 84.9u ise okuldaki disiplinin yeterli olduğunu düşünüyor.
* Türkiyedeki öğrencilerin yüzde 58.4ünün ailesi ortaokul ve ilkokul mezunu. Üniversite mezunlarının oranı ise yüzde 15.9.
* Türkiyedeki öğrenci annelerinin yüzde 16.5i ikokulu
bile bitirmemiş. Babalarda ise bu rakam yüzde 5.5.
ÇELİK: "YERİMİZİ KORUMAK DA BAŞARIDIR"
MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sonuçlar açıklanmadan önce konuyla ilgili basına yaptığı değerlendirmede Birileri bize bunu empoze ettiği için değil, birileri aynayı yüzümüze tutsun diye hükümetimiz tarafından bu programa dahil olduk. Bu program için yılda 400 bin dolar veriyoruz. Bir dış denetim mekanizması eğitimimizin kalitesini ölçsün diye ifadesini kullandı. 2003 sonuçlarında Türkiyenin OECD ülkeleri arasında sonlarda yer aldığını anımsatan Çelik, Zaten başka bir sonuç beklemiyorduk. Müfredat değişikliğimizin ne kadar haklı bir zemine oturduğunu da bu gösteriyor.
2006dan da farklı bir sonuç beklemiyoruz. Eğer Türkiye bulunduğu yeri korursa, biz onu da bir gelişme olarak kabul ediyoruz dedi. Çelik, şöyle devam etti: Siz arpa ekip buğday biçme beklentisi içinde olamazsınız. Arpa ekerseniz, arpa biçersiniz. Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir. Bu konuda kehanete gerek yok. Ben 2006 PISA programından da ekstra bir başarı beklemiyorum. Ne zaman başarı bekleyeceğiz. Müfredatımız tam devreye girdikten sonra, PISAda da müfredatımızın dayandığı temel paradigmaya uygun olarak sorular sorulduğu için Türkiye esas başarı skalasında yerini alacak.
İŞTE ÖRNEK SORULAR
* Dünyada gece ve gündüz oluşumunu aşağıdakilerden hangisi açıklar?
A) - Dünyanın kendi etrafında dönmesi.
B) - Güneşin kendi eksini etrafından dönmesi.
C) - Dünyanın ekseninin eğik olması.
D) - Dünyanın Güneş etrafında dönmesi.
Doğru yanıt: A
*İçme suyundaki kirlilik aşağıdaki hastalıklardan hangilerine neden olabilir? Evet ya da Hayırı işaretleyiniz.
Diyabet: Evet / Hayır
İshal: Evet / Hayır
AIDS: Evet / Hayır
Doğru yanıt: İshal
* Diş çürüklerinde bakterilerin rolü nedir?
A) - Bakteri mine üretir.
B) - Bakteri şeker üretir.
C) - Bakteri asit üretir.
D) - Bakteri mineral üretir. Doğru yanıt: C
* N: Dakikada atılan adım sayısı.
P: Bir adımın metre cinsinden uzunluğu.
Bir insanın yürüyüşünün formülü şöyledir: N/P = 140.
Bu formüle göre dakikada 70 adım atan birinin adım uzunluğunu hesaplayınız.
Doğru yanıt: 50 cm.
70/ p = 140
70 = 140 p
70/140= 0.5 metre
* Nickin evinin çatısını kaplatacaktır. Çatının uzunluğu 5.25 metre, genişliği ise 3 metredir. Metrekare başına 81 kiremit kullanacağına göre, çatının kaplanması için toplam kaç kiremit gerekecektir? Hesaplayınız.
Doğru yanıt: 1275,75
15,25 x 3= 15,75
45,75 x 81 = 1275,75
Kaynak