Bakandan utandıran açıklama

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Bakandan utandıran açıklama

İletigönderen Türk-Kan » Prş Ara 06, 2007 10:53

OECD, eğitimin içler acısı halini ortaya koydu (sondan birinci olduk), Bakan Çelik "Bu da başarıdır" dedi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 57 ülkede yaptığı araştırma, Türk eğitiminin içler acısı halini ortaya koydu. Türk öğrenciler matematik, fen ve sözelde OECD ülkeleri arasında sondan birinci oldu.

OECD çatısı altında faaliyet gösteren Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) yeni araştırmasında Türkiye en başarısızlar arasındaydı. Bu yıl araştırmanın kapsamı genişletildi. OECD ülkelerinin de dahil olduğu 57 ülkeye yayıldı. Ancak sonuç değişmedi. Türk öğrenciler üç yıl öncekiyle aynı skoru aldı. Sözel, matematik ve fen alanlarında sınava tabi tutulan Türk öğrenciler OECD ülkelerinden sadece Meksika’yı geride bırakarak sondan birinci oldu.

Türkiye, 2003’teki araştırmada elde ettiği dereceyi tekrarladı. Finlandiya ise, her 3 daldaki ülke ortalamaları karşılaştırıldığında 2006’da da listenin en başında yer almayı bildi. Türk eğitim sistemine ayna tutan araştırmanın sonucu şöyle:

KIZLAR DAHA BAŞARILI

* 2003 yılındaki sınava oranla Türk öğrenciler sözel yetenek sınavında ortalama 6.5 puanlık bir artış kaydetti. Ancak 800 puan üzerinden yapılan sınavda bu çok küçük bir artışa karşılık geliyor.

* Mavi yakalı olarak nitelendirilen işçi ailelerinin çocukları her 3 alanda da daha “beyaz yakalı” çocuklarına göre daha başarısız.

MAVİ YAKALI

Sözel: 422

Matematik: 399

Fen: 402

* Söze yetenek konusunda kızlar erkeklerden daha başarılı. Kızlar 12 puanlık artış kaydetti, erkeklerdeki artış ise sadece 1 puanla sınırlı kaldı.

* Matematikte Türkiye’nin puan artışı sadece 1 oldu. Bu alanda da kız öğrencilerin performansı 3 yıl öncesine göre yükselirken erkek öğrenciler ise geriledi. Kız öğrencilerde 6 puanlık artış, erkeklerde ise 4 puanlık düşüş görüldü.

* Türk öğrencilerin yüzde 10’u matematik alanında en başarısız sonuç olarak kabul edilen 334 puan ve altında sonuç elde etti. Sadece yüzde 36’lık kısım Finlandiya, Kore, Çin ortalamalarını yakalayabildi.

* Yüzde 12.5’lik kesim sözel yetenek konusunda tam anlamıyla sınıfta kaldı. 800 puanlık testten 334’ün altında puan aldı. 700’ün üzerinde puan alan Türk öğrencisi ise yok...

* OECD rakamalarına göre fen alanında okulların türüne göre (Anadolu lisesi, devlet lisesi, özel okul, fen lisesi vs.) aralarında ortalamada yüzde 40’ı aşan başarı farkları bulunuyor.

* Okulların yüzde 7.5’inde fen dersine girecek öğretmen yok.

* Türkiye’deki okulların sadece yüzde 14.2’sinde aileler akademik başarı için okul yönetimlerine baskı yapıyor. Geri kalanlar ise okulun performansı konusunda herhangi bir girişimde bulunmuyor.

* Ailelerin yüzde 86.7’si okul performansından mutlu. Yüzde 73.4’ü dersin anlatılış biçiminden memnun. Yüzde 84.9’u ise okuldaki disiplinin yeterli olduğunu düşünüyor.

* Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 58.4’ünün ailesi ortaokul ve ilkokul mezunu. Üniversite mezunlarının oranı ise yüzde 15.9.

* Türkiye’deki öğrenci annelerinin yüzde 16.5’i ikokulu

bile bitirmemiş. Babalarda ise bu rakam yüzde 5.5.

ÇELİK: "YERİMİZİ KORUMAK DA BAŞARIDIR"

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sonuçlar açıklanmadan önce konuyla ilgili basına yaptığı değerlendirmede “Birileri bize bunu empoze ettiği için değil, birileri aynayı yüzümüze tutsun diye hükümetimiz tarafından bu programa dahil olduk. Bu program için yılda 400 bin dolar veriyoruz. Bir dış denetim mekanizması eğitimimizin kalitesini ölçsün diye” ifadesini kullandı. 2003 sonuçlarında Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında sonlarda yer aldığını anımsatan Çelik, “Zaten başka bir sonuç beklemiyorduk. Müfredat değişikliğimizin ne kadar haklı bir zemine oturduğunu da bu gösteriyor.

2006’dan da farklı bir sonuç beklemiyoruz. Eğer Türkiye bulunduğu yeri korursa, biz onu da bir gelişme olarak kabul ediyoruz” dedi. Çelik, şöyle devam etti: “Siz arpa ekip buğday biçme beklentisi içinde olamazsınız. Arpa ekerseniz, arpa biçersiniz. Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir. Bu konuda kehanete gerek yok. Ben 2006 PISA programından da ekstra bir başarı beklemiyorum. Ne zaman başarı bekleyeceğiz. Müfredatımız tam devreye girdikten sonra, PISA’da da müfredatımızın dayandığı temel paradigmaya uygun olarak sorular sorulduğu için Türkiye esas başarı skalasında yerini alacak.”

İŞTE ÖRNEK SORULAR

* Dünya’da gece ve gündüz oluşumunu aşağıdakilerden hangisi açıklar?

A) - Dünya’nın kendi etrafında dönmesi.

B) - Güneş’in kendi eksini etrafından dönmesi.

C) - Dünya’nın ekseninin eğik olması.

D) - Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi.

Doğru yanıt: A

*İçme suyundaki kirlilik aşağıdaki hastalıklardan hangilerine neden olabilir? “Evet” ya da “Hayır”ı işaretleyiniz.

Diyabet: Evet / Hayır

İshal: Evet / Hayır

AIDS: Evet / Hayır

Doğru yanıt: İshal

* Diş çürüklerinde bakterilerin rolü nedir?

A) - Bakteri mine üretir.

B) - Bakteri şeker üretir.

C) - Bakteri asit üretir.

D) - Bakteri mineral üretir. Doğru yanıt: C

* N: Dakikada atılan adım sayısı.

P: Bir adımın metre cinsinden uzunluğu.

Bir insanın yürüyüşünün formülü şöyledir: N/P = 140.

Bu formüle göre dakikada 70 adım atan birinin adım uzunluğunu hesaplayınız.

Doğru yanıt: 50 cm.

70/ p = 140

70 = 140 p

70/140= 0.5 metre

* Nick’in evinin çatısını kaplatacaktır. Çatının uzunluğu 5.25 metre, genişliği ise 3 metredir. Metrekare başına 81 kiremit kullanacağına göre, çatının kaplanması için toplam kaç kiremit gerekecektir? Hesaplayınız.

Doğru yanıt: 1275,75

15,25 x 3= 15,75

45,75 x 81 = 1275,75

Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x