Barzani hedef saptırdı, Ankara tuzağa düsmedi

Genel & Güncel Konular

Barzani hedef saptırdı, Ankara tuzağa düsmedi

İletigönderen Veled » Prş Nis 12, 2007 14:33

Barzani hedef saptırdı, Ankara tuzağa düsmedi
ABD’nin Türkiye ile Kürt liderler arasında “karşılıklı sessizlik” için aracı olduğu ortaya çıktı. Barzani, tepkilere yol açan demecini, “şubatta” verdiğini belirtip buna uyduğunu savundu. Dışişleri, manevrayı sezip “Zamanı değil, yapılmış olması önemli” dedi

Barzani’nin tartışma yaratan açıklamalarını ısrarla “şubat ayında yaptığını” hatırlatmasının perde arkası aralanıyor. ABD’nin, şubat ayı sonunda Türkiye ile Kürt liderler arasında “karşılıklı sessizlik” için aracı olduğu, bu süre ardından Kürt liderlerin de büyük ölçüde buna uyduğu ortaya çıktı. Ancak, IKDP Lideri Mesut Barzani’nin, “Türkiye Kerkük’e karışırsa, Diyarbakır’a karışırız” demesi, basın üzerinden konuşmama, ilişkileri gerginleştirmeden diyalog ortamı yaratma havasını bozdu.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

Ankara, Türkiye’nin Iraklı Kürt liderlerle diyalog kurmasını isteyen ABD’ye, “Bu tür açıklamalar yaptığı sürece Kürt liderlerle diyaloğa geçilmesi mümkün değil” mesajı veriyor. Washington, Kürt liderlerden Türkiye’ye yönelik özellikle Kerkük konusunda açıklama yapmamasını, Türkiye ile basın üzerinden konuşulmamasını istemişti. Ancak, Barzani’nin El Arabiya’ya verdiği röportaj, tam da bu temaslardan önceye rastladı. Danışmanları, röportajda Türkiye ile ilgili bölümlerin çıkartılması için uğraştılar ancak başarılı olamadılar. Riyad Zirvesi’nde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile biraraya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, mesajların basın üzerinden verilmemesi gerektiğini söyleyerek, bu şekilde diyalog kanallarının açılabileceğinin sinyallerini verdi Ancak, Barzani’nin “tehdit” dolu röportajları yaklaşık bir buçuk ay sonra El Arabiya televizyonunda yayımlanınca, Ankara tavrını ortaya koydu. Öte yandan El Arabiya Televizyonu, tartışma yaratan Barzani röportajını dün öğleden sonra bir kez daha yayımladı.

TALABANİ, BARZANİ’Yİ BAĞDAT’A ÇAĞIRACAK

IKDP Lideri Mesut Barzani’nin Ankara’nın Irak’a nota vermesine yol açan açıklamalarının ardından Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayıp, Irak’ın, Türkiye’nin endişelerini karşılama yolunda arayış içinde olduğunu gösterdi. Talabani’nin, görüşmede, “Merak etmeyin, bu konunun üzerine gidiyoruz” ifadelerini kullandığı öğrenildi. Talabani, Barzani ile konuşacağını da Başbakan Erdoğan’a iletti.

DIŞİŞLERİ NE DİYOR?

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Irak’a verilen notaya yanıt beklendiklerini belirterek, notada, terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak merkezi hükümetinden kararlı ve acil adımlar atmasının istendiğini söyledi.

IKDP Lideri Mesud Barzani’nin yaptığı açıklamaların zamanlamasına ilişkin soru üzerine Bilman, “Beyanların ne zaman yapıldığı önem taşımıyor, bu beyanların yapılmış olması önem taşıyor. Bu beyanlarda söylenen hususlar açıktır” diye konuştu. Levent Bilman, IKDP ile resmi ya da gayri resmi bir temas olup olmadığının sorulması üzerine de, “Bizim muhatabımız Irak merkezi yönetimidir. Biz onlarla temas halindeyiz” dedi.

Öte yandan, Türkiye’nin Irak’tan taleplerinin açık olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, “terör örgütü elemanlarının televizyonlara çıkmasına izin verilmemesi ve askeri eğitim almalarının engellenmesi”nin istendiğine işaret etti. Aynı kaynaklar, Interpol tarafından aranan PKK üyelerinin bile televizyona çıktığına dikkat çektiler.

Sevil KÜÇÜKKOŞUM/ANKARA akşam
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46

İletigönderen reisbey » Prş Nis 12, 2007 14:41

ebedi dostumuz ve müttefiğimiz A.B.D ni çalışmaları....paylaşım için tşkler
Kullanıcı küçük betizi
reisbey
Üye
Üye
 
İletiler: 1609
Kayıt: Pzr Nis 08, 2007 9:04
Konum: Kuytularımdan

İletigönderen Veled » Prş Nis 12, 2007 14:58

reisbey, okudugun için teşekkürler aynı oyun yüzyıllardır oynanıyor yetti artık birileri bu barzani şerefsizine haddini bildirmeli
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x