Barzani Kürdistan için harekete geçti
November 4th, 2008 · No Comments (No Ratings Yet)
Loading ...
04-11-2008
Iraktaki BM mandasının sona ereceği 31 Aralık 2008 tarihi yaklaşırken Barzani, sözde Bağımsız Kürdistan için harekete geçti.
Irakın Kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani, Iraktaki BM mandasının sona ereceği 31 Aralık 2008 tarihi yaklaşırken ABD askerlerinin ülkedeki hukuksal statülerini belirleyecek olan SOFA görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle, Bağımsız Kürdistan için harekete geçti.
Irakın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzaninin, Bağdat ile Washington arasında görüşmeleri sürdürülen kuvvetlerin statüsü anlaşmasının (SOFA) imzalanamaması durumunda, Amerikan üslerinin Irakın kuzeyinde kurulması önerisinin hem Irak Anayasasına hem de uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi.
ABD, SOFA imzalanmadan ve merkezi yönetimin onayı olmadan Irakın kuzeyinde askeri üs kurarsa, Irakın siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini fiilen ortadan kaldırmış olacak.
Iraktaki BM mandasının sona ereceği 31 Aralık 2008 tarihi yaklaşırken ABD askerlerinin ülkedeki hukuksal statülerini belirleyecek olan SOFA görüşmelerinin çıkmaza girmesiyle Barzani, Bağımsız Kürdistan için harekete geçti.
ABDde yaptığı güvenlik anlaşması olmazsa, Amerikan üslerine seve seve ev sahipliği yaparız yönündeki önerisiyle tehlikeli bir adım atan Barzani, Irak Anayasasını, uluslararası hukuku, ülkesinin egemenliğini, siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü yok saydığını gösterdi.
Irak Anayasasının 110. maddesinin 2. fıkrasına göre Silahlı kuvvetlerin teşkil edilmesi, Irakın sınır güvenliğinin sağlanması ve ülkenin savunulması dahil olmak üzere milli güvenlik politikasını belirleme ve uygulama sorumluluğu merkezi yönetimde bulunuyor. 121. maddede ise bölgesel yönetimlere sadece polis gücü kurma hakkı tanınıyor.
Eğer, ABD Barzaninin önerisini kabul ederse uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyinin, koalisyon güçlerinin Iraktaki varlığının düzenlenmesine ilişkin kararını da ihlal etmiş olacak.
BM Mandası Irakın tamamını kapsadığı için Amerikan askerleri SOFA imzalanmadan, bölgesel Kürt yönetimi ile varacakları mutabakat çerçevesinde bölgeye yerleşirse, Irakın egemenliğini fiilen ortadan kaldırmış olacak. Böylece bölgesel Kürt yönetimi merkezi yönetimden kopacak. Büyük Kürdistan için hem ABD askerinin koruması sağlanacak hem de ABDnin BM Güvenlik Konseyi üyesi olmasından dolayı uluslararası toplumun yaptırım kararlarının önüne geçilecek.
Merkezi yönetimin ve Irak parlamentosunun onayı olmadan ABD askerinin Irakın kuzeyinde kalıcı üsler kurması, Türkiye açısından da yeni koşulları beraberinde getirecek.
Irakın kuzeyinde konuşlanacak ABD askerleri hem İranda hem de Suriyede tehdit olarak algılanacağı için, bölgede ciddi anlamda istikrarsızlık baş gösterecek. ABD askerinin Irakın kuzeyindeki varlığı, hukuksal açıdan herhangi bir sınırlamaya tabi olmayacağından, Washingtonın üçüncü ülkelere operasyon konusunda eli güçlenmiş olacak.
http://www.tanis-turkmen.nl/index.php?s ... =tr&page=1