Başbakan'a yargı muhtırası
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Başbakan Erdoğanın cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasının iptal kararından sonra, Anayasa Mahkemesine yönelik ağır eleştirilerine, dün çok sert yanıt verdi. Başbakan ve bakanların ceza yargılamalarının yapıldığı Yüce Divan Salonunda medyanın karşısına çıkan Tuğcu, Erdoğanın Mahkemeyi hedef alan sözlerinin, tehdit, hakaret ve husumet içerdiğini söyledi. Erdoğanın doğrudan Mahkemeyi hedef gösterdiğini belirten Tuğçu, Başbakan hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
İLK SUÇ DUYURUSU
Böylece Anayasa Mahkemesi, ilk defa bir başbakan hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Başkan Tuğcu, kendisinin ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin tazminat davası açıp açmayacaklarına ilişkin soruya, hayır açmayacağız cevabını verdi. Tuğcunun gündeme bomba gibi düşen açıklaması, bir üye dışında tüm üyelerin katıldığı toplantıda alınan karar doğrultusunda yapıldı. Toplantıya, 367 kararında, çoğunluğun görüşüne katılmayan iki üyeden biri olan Sacit Adalı mazeret bildirerek katılmadı. Tuğcunun açıklamasından öne çıkan satırlar şöyle:
SAYGI SINIRINI AŞTI: Anayasa Mahkemesinin cumhurbaşkanı seçimi sürecinde verdiği kararla ilgili olarak, Başbakanın giderek artan dozda eleştiri ve saygı sınırlarını aşıp, Mahkememize hakaret oluşturan beyanlarda bulunması karşısında, açıklama yapılması zorunlu görülmüştür.
HUSUMET GÜDÜLERİ: Anayasa Mahkemesi, görev alanına giren ve ilk defa dava konusu edilerek önüne getirilen cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili toplantı yeter sayısını görüşerek karara bağlamıştır. Bu karar bilimsel düzeyde hukuksal olarak eleştirilebilirse de, çağdaş demokrasilerde tüm kurumların yetki ve sorumlulukları, belirlenmiş olup, bunların birbirleriyle rekabet içinde ve husumet güdüleriyle çalışmaları olanaksız bulunduğundan, yapılan eleştirilerin belirtilen Anayasal çerçeveyi aşması kabul edilemez.
BİZİ HEDEF GÖSTERDİ: Başbakanın hukukun üstünlüğü ve yargı kararlarının tartışmasız bağlayıcılığı ilkelerini dışlayan üstlendiği görev ve devlet adamı sorumluluğu ve ciddiyetiyle bağdaşmayan, tehdit, hakaret ve husumet içeren, tarih bu kararı alanları yargılayacaktır; ben tarafsız yargı istiyorum; bu (367) bitmedi çok konuşulacak; bu yargı için talihsizliktir, yüz karasıdır; zorlamayla, dayatmayla verilmiştir, akılla, ilimle, tecrübeyle izahı mümkün değildir biçimindeki söylemleri Mahkememizi doğrudan hedef göstermektedir.
BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?
Anayasa Mahkemesinin, Abdullah Gülün aday olduğu cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasını 2ye karşı 9 oyla iptal etmesinin ardından, çeşitli ortamlarda açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan, bu kararı ağır bir dille eleştirmişti. Erdoğanın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcunun dünkü açıklamasına da giren sözleri özetle şöyle: Tarih bu kararı alanları yargılayacaktır; ben tarafsız yargı istiyorum; bu (367) bitmedi çok konuşulacak; bu yargı için talihsizliktir, yüzkarasıdır; zorlamayla, dayatmayla verilmiştir, akılla, ilimle, tecrübeyle izahı mümkün değildir.
ERDOĞANI BU HEYET YARGILAYAMAZ
Anayasa Mahkemesine yakın kaynaklar, birkaç gün içinde yapılacak olan suç duyurusunun Türk Ceza Kanununun (TCK) çok tartışılan ve yargı organlarını aşağılama suçunu da düzenleyen 301inci maddesi ile tehdit suçunu düzenleyen 106ncı maddesi kapsamında yapılabileceğini belirttiler. Her iki suçun da cezai yaptırımı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. Ancak, başbakan ve bakanların nasıl yargılanacağını düzenleyen Anayasanın 100üncü maddesi, Meclis soruşturması yapılmadan yargılama yolunu kapatıyor. Başbakan ve bakanlar için dava açılabilmesi, Meclis Soruşturma Komisyonunun yargılama yönünde hazırlayacağı raporun Meclis Genel Kurulunun en az salt çoğunluğunun oyu ile kabul edilmesi şartına bağlı. Bu koşullar gerçekleşirse eski Başbakan Mesut Yılmazda olduğu gibi Yüce Divanda dava açılabiliyor.
Bu durumda, Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak suç duyurusu bir sonuç doğurmayacak ve savcılık, Anayasa gereği görevsizlik kararı verecek. Erdoğanın olası yargılanması, yeni oluşacak parlamentoda Anayasada öngörülen sürecin tamamlanması ve Yüce Divana sevkedilmesi halinde mümkün olacak. Ancak bu durumda da ortaya ilginç bir hukuk bilmecesi çıkacak. Çünkü, Erdoğan hakkında olası yargılamayı yapacak olan Anayasa Mahkemesi heyeti, davada taraf durumuna düşeceği için, hangi heyet tarafından yargılanacağı tartışma konusu olacak.
--------------------------------------------------------------------------------
Tuğcu emekli oluyor
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, 12 Haziranda yaş haddinden emekliye ayrılıyor. Tuğcudan boşalacak olan başkanlık koltuğuna kimin oturacağı ise Anayasa Mahkemesi asıl üyeleri arasında yapılacak seçimle belirlenecek. Yargı kulislerinde seçilme şansı yüksek adaylar arasında, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç ile üyeler Fulya Kantarcıoğlu ve Mehmet Ertenin isimleri konuşuluyor. Akyalçın, Kantarcıoğlu ve Erten, bir önceki dönem yapılan ve Tülay Tuğcunun Başkan seçilmesiyle sonuçlanan 59uncu tur seçimde de oy almışlardı.
--------------------------------------------------------------------------------
Hukuka karşı terör uyguluyor
CHP Lideri Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi kararına sert tepki gösteren Erdoğana, Başkan Tülay Tuğcunun yanıtını televizyondan canlı izledi. Baykal, MYK toplantısında konuyu değerlendirirken, Erdoğanı eleştirdi: Mahkeme kararını aldığında da, Demokrasiye kurşun sıkılmıştır demişti. Hukuka karşı terör uyguluyor; Anayasal bir kuruma karşı bu üslupla saldırmak bir terörü andırıyor. İlk defa bir hükümete karşı, yüksek mahkeme böyle bir girişimde bulunuyor.
Kaynak:Akşam