Başbuğ kitabı

Genel & Güncel Konular

Başbuğ kitabı

İletigönderen sair » Cmt Şub 27, 2010 22:26

Yavuz ALATAN - ANKARA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ‘’TSK’yı başka ülkelerin ordularıyla karşılaştırarak farklı sonuçlar üretmeye çalışan kesimler, Türk toplumunun tarihini de gerçeklerini de bilmeyenlerdir. O ülkelerin bir kısmı topraklarında düşman çizmesi görmemiştir. Bir kısmında da vatan sınırları halkın ve askerin kanıyla çizilmemiştir.” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ercan Çitlioğlu, ‘’Başbuğ. Org. İlker Başbuğ İle Tarih ve Gelecek” adını taşıyan bir kitap yazdı. Destek yayınlarından piyasaya çıkan kitapta, Başbuğ ile yapılmış bir röportaj da yer alıyor.

"BAŞÖĞRETMEN, YA DA BUZ ADAM"

Çitlioğlu kitabın önsözünde Başbuğ’u şöyle analiz ediyor:

“Mesafeli ve biraz da gizemli duruşu, ciddi ve kararlı görünümü özgüveni ve entelektüel birikiminin davranış ve sözcüklerini özenle seçtiği konuşmalarına yansıdığı, kimilerinin ilişkilerinde yeteri kadar yakın, gereği kadar uzak olarak tanımladığı kimilerinin ise buzdan adam ya da sinirleri alınmış olarak nitelediği, yaşamının görev sınırları dışında kalan özel yönlerini titizlikle koruyan ve bu alana kimseyi yaklaştırmayan, konuşmalarındaki vurgularından kaynaklanıyor olsa gerek medyada kimi kalemlerin eleştirel bir yaklaşımla başöğretmen sıfatını yakıştırdıkları sosyoloji ve felsefeye olan ilgisi öne çıkan ve hemen her fırsatta eğitimin önemine değinen bir kişidir’’

SİYASETE MÜDAHALE

Kitapta yer alan röportajda TSK’nın siyasete müdahale ettiği’’ iddiaları konusunda Başbuğ’un şu görüşlerine de yer veriliyor.

“Her zaman olduğu gibi Türkiye üzerinde iç ve dış kaynaklı radikal değişim projelerinin bulunduğunu da görmekteyiz. Bu kesimler, projelerin önünde en büyük engel olarak TSK’yı görüyorlar. TSK’nın siyasete müdahale ettiğini ifade ederek, silahlı kuvvetlerin özellikle Milli Güvenlik açısından Anayasal düzenin üç temel niteliği olan ulus devlet, üniter devlet ve laik devlete yapılan saldırılara kayıtsız kalmasını istiyorlar. Bu kesimler, büyük yanılgı içindedir. Türk Silahlı Kuvvetlerini başka ülkelerin ordularıyla karşılaştırarak farklı sonuçlar üretmeye çalışan bu kesimler, Türk toplumunun tarihini de gerçeklerini de bilmeyenler ya da kendilerine yabancılaşmış olanlardır. O ülkelerin bir kısmı topraklarında düşman çizmesi görmemiştir. Bir kısmının jeopolitik konumu dikkate alınacak sınırlar içermez. Bir kısmı kendisini koruyacak duruma bile düşmemiştir. O ülkelerin bir kısmında askerler vatanı korumak zorunda kalmamıştır. Bir kısmında da vatan sınırları halkın ve askerin kanıyla çizilmemiştir.”

BOP, ABD VE PKK

Başbuğ, BOP konusunda da, “Büyük Ortadoğu Projesi daima dünyanın öncelikli konusu olmuştur. Başta ABD olmak üzere önemli küresel aktörler bu bölgeyi uluslar arası terörün ana kaynağı olarak görmekte ve bunun nedeni olarak da bölgedeki demokratikleşme eksikliğine işaret etmektedir. Ancak bölge ülkelerinin demokratikleşmedeki başarısının dışarıdan yapılacak dayatmadan ziyade, ülkelerin bunu kendiliklerinden yapmalarına verilecek yardım ve teşviklerle mümkün olacağını değerlendirmekteyiz” sözleri dikkat çekiyor.

"12 EYLÜL DURUM YA DA OLAY"

Kitapta, Başbuğ"un askerlik hayatından anılar ve anekdotlar da yer alıyor. Başbuğ, kitapta 12 Eylül 1980 için ‘’Darbe” sözcüğünü kullanmıyor ve “Durum” ile “Olay” nitelemelerinde bulunuyor. Yazar Çitlioğlu kitabında bu durumu “Başbuğ’un darbe sözcüğünü bile sevmemesi” olarak yorumluyor. Kitabın arka kapağında ise Başbuğ"a ait şu sözler yer alıyor:

"...Hangi ülkede olursa olsun biz askerler için hayat zordur. Denize baktığımızda maviyi, ovaya baktığımızda düzlüğü, ormana baktığımızda ağaçları, dağlara baktığımızda yüksekliği görmekteyiz. Oysa biz, askerler, denizin mavisiyle birlikte derinliğini, ovanın düzlüğü ile birlikte engebelerini, ormanın ağacı ile birlikte tehlikesini, dağın yüksekliğiyle birlikte uçurumlarını da görmek zorundayız. Aynı şekilde; birey, ülke, bölge ve dünya güvenliği için ortaya konan tüm uluslararası ilişki biçimlerinin de bütününe bakarken ayrıntılarını da değerlendirmemiz gerekir..."

ÇİTLİOĞLU KİMDİR?

Bahçeşehir Üniversitesinde akademisyen olan Çitlipğlu, 1943 yılında Dörtyol'da doğdu. İstanbul üniversitesi iktisat fakültesi, gazetecilik ve işletme iktisadı enstitülerini bitirdi. İngiltere'de Oxford üniversitesinde İngilizce eğitimi gördü. 1967-1985 yılları arasında Londra Büyükelçiliğinde basın müşaviri olarak görev yaptı. Çitlioğlu, Bahçeşehir üniversitesi Stratejik araştırmalar merkezi başkanlığını yürütüyor ve Kıbrıs Üniversitesinde de ders veriyor.


http://www.gazeteport.com.tr/GUNCEL/NEW ... 5haber.com
Kullanıcı küçük betizi
sair
Üye
Üye
 
İletiler: 104
Kayıt: Cum Kas 27, 2009 20:49

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x