Basın kartı ve itibarı / LEVENT BULUT

Basın kartı ve itibarı / LEVENT BULUT

İletigönderen Oguzhan34 » Çrş Haz 02, 2021 10:12

Basın Kartı Yönetmeliği değişti. Yeni düzenlemeyle, "Basın Kartı" verilecek kişilerde aranan şartlara, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmekten hüküm giymemiş olmak" ibaresi eklendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti "İktidar gazetecilik mesleğini basın kartıyla denetleyemez. Basın kartı gazetecilik mesleğinin ruhsatı değildir." açıklamasında bulunarak, yapılan değişikliği şöyle eleştirdi: "Basın Kartı Yönetmeliği bir kez daha değişmiştir. Yönetmelikte bu kadar çok değişiklik yapılması ya da her iktidar değişikliğinde yeniden yönetmelik yayınlanması hukuk güvenilirliği ilkesi ile bağdaşmamaktadır.Yönetmelik değişiklikleri ile iktidar gazetecilik mesleğini kendi düşüncesi doğrultusunda; düzenleme ve disiplin altına almaya çalışma geleneğini sürdürmektedir. İktidar kimin gazeteci olacağına kendi karar vermeyi hedeflemektedir."
*
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Basın Kartı Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere ilişkin, "Terör ve şiddet propagandası yapanların basın kartının arkasına sığınmalarının önüne geçen maddeler güçlendirildi. Söz verdiğimiz gibi basın kartının saygınlığını artırmayı sürdüreceğiz" ifadeleriyle yapılan değişikliği savundu.
*
Oysa basın kartının saygınlığının artması için önce devletin resmi kurumlarınca tanınıyor olması gerekmez mi? Rengi de değişen basın kartıyla ilgili bu duruma daha önce bir yazımda şu satırlarla değinmiştim:
Devlet sana diyor ki: 'Sen gazetecisin. Seni tanıyorum. Al bak bu da kartın.'
Ama kimlik istendiğinde uzatıp 'gazeteciyim' dediğinde polis haklı olarak 'Sarı değil ki bu.' diyor.

Mevzuata göre resmî nitelikli ama tanımıyor.
Bir örnek vereyim: Gazeteye giderken sivil polisler kimliğini gösterip GBT kontrolü için durdurdu. Basın kartını uzattığımda aramızda şöyle bir konuşma geçti:
-Kimliğin yok mu senin?
-O elinizde ki kimlik zaten.
- Ben Türkiye Cumhuriyeti kimliği soruyorum.
- Tamam. Elinizdeki de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen resmi bir kimlik.
- Ben anlamam. Bu gazetede geçerli; bizde geçerli değil.
- Resmî nitelikli olan bir kimlik nasıl geçersiz olur?
O sırada kadın polis memuru söze girerek:
- Ancak görevde geçerli olur bu kimlik, dedi...
*
Ben basın kartının resmî nitelikli olduğunu... Cumhurbaşkanlığı'nca uzun araştırma ve bekleme süresinin ardından verildiğini...Yönetmenlikte tarifinin bulunduğunu söylesem de memur arkadaş "Kimliğin yok diye 158 lira para cezası yazarım" dedi.
*
Ülkenin çivisi çıktı artık. Bakın Basın Kartı Yönetmeliği ne diyor:
Cumhurbaşkanı Kararının Tarihi: 13/12/2018 Sayısı: 465.
Yayımlandığı Resmî Gazete'nin Tarihi: 14/12/2018 Sayısı: 30625.

Madde 5: Basın kartı, bu yönetmelikte belirtilen kişilere verilen resmî nitelikte bir kimlik belgesidir. Basın kartı, bu Yönetmelikte belirtilen hâllerde süreli veya geçici olarak verilebileceği gibi sürekli nitelik de kazanabilir.
Bu kadar açık ve netken, bir polis "Ben bunu tanımıyorum. Normal kimlik ver. Yoksa ceza keserim" diye nasıl konuşabiliyor?! Neymiş basın kartı gazetede geçerliymiş. Herhalde, yazı yazarken basın kartını masaya koyup öyle yazıyoruz. Böyle düşünüyor olmalı. Bu mantıkla hareket edersek, sanırım benim de kimliğini gösteren memura, "O karakolda geçerli olur. Ayrıca sahte de olabilir. Bana ehliyet ya da nüfus cüzdanınızı gösterin. Ben bu kartı tanımıyorum" demem lazımdı.
*
Uzatmayayım, sadede geleyim. Mesele basın kartını gösterip geçeyim değil, mesele resmî nitelikli bir kimliğin kimlik olarak kabul edilmemesi... Yönetmenlikte var olanın tanınmaması... Ben demiyorum ki basın kartını gösterip geçeyim. Diyorum ki, ehliyet gibi nüfus cüzdanı gibi kimlik olarak görülsün. Zira böyle olduğunu zaten mevzuat söylüyor. Eğer resmi nitelikli olmasına rağmen, bankada, noterde, kimlik istendiğinde poliste geçmiyor ve tanınmıyorsa isterseniz bin kere yönetmenlik değişin basın kartının itibarı artmaz. Kartın itibarının artması için başta devletin kurumları tarafından tanınıyor, işlem yapılabiliyor olması gerekir.
Kullanıcı küçük betizi
Oguzhan34
Üye
Üye
 
İletiler: 214
Kayıt: Cmt Eyl 08, 2012 0:34

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 7 konuk

x