Başkan'dan Sürpriz Çıkış

Genel & Güncel Konular

Başkan'dan Sürpriz Çıkış

İletigönderen Hasta » Pzr May 13, 2007 7:31

Başkan'dan sürpriz çıkış
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, son yapılan Anayasa değişikliklerinin Meclis'te belirli bir oyun üzerinde kabul edildiğini ve bu nedenle referandumun söz konusu olamayacağını söyledi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, TBMM'den 376 oyla geçen ve cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi, aynı kişinin iki kez cumhurbaşkanlığı yapması, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılması gibi değişiklikleri öngören Anayasa değişikliklerinin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından referanduma götürülmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Tuğcu, "Çünkü belirli oy sayısının üstünde kabul edilerek çıktı. O nedenle (Cumhurbaşkanı Sezer'in) referanduma götürmesi söz konusu olamayacak" dedi.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de temaslarda bulunan Tuğcu, dün Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenledi.

'Rejim değişikliği sayılmaz'
Anayasa değişikliğiyle ilgili soruları yanıtlayan Tuğcu, "Belki yarı başkanlık sistemi olacak, ama bu rejimin değişmesi anlamına gelmez. Rejim değişikliği için çok büyük değişiklikler gerekiyor" dedi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre Tuğcu, Anayasa değişikliklerinin cumhurbaşkanı tarafından onaylanması süreciyle ilgili sorular üzerine de şunları söyledi:
"Belirli oy sayısının üstünde kabul edilerek çıktı. O nedenle Cumhurbaşkanı'nın referanduma götürmesi söz konusu olamayacak. Tekrar gelecek, inceleyecek, yayımlayacak bir şekilde. Vetoyu bir kere koyabilir, iki kere değil. Bir kere koyup Meclis'e iade edebilir. Meclis tekrar 367'nin üstünde, yani üçte ikinin üstünde oyla gelirse, artık onu onaylayacak."

Sezer için değerlendirme
Sezer'in hukuk devletinin yerleşmesine büyük katkı sağladığını dile getiren Tuğcu, "Bunu görmemek mümkün değil, ama politikacı niteliğinin olmadığı da kesin. Belki politikacı niteliğine ihtiyaç duyulabilir cumhurbaşkanlığı görevinde. Tabii o görev açısından birtakım sakıncalar olmuş olabilir. Ama her ikisini değerlendirdiğimizde, onun iyi bir hukukçu olması ve hukuk devletinin yerleşmesinde ciddi ve önemli bir görev yapmış olmasıdır."

'Kurşun sözü bize değildi'
Başbakan Erdoğan'ın 367 tartışmasında kullandığı "Demokrasiye kurşun sıkıldı" sözünü de değerlendiren Tuğcu, Başbakan'ın Anayasa Mahkemesi'ni kastetmediğini söyledi. Tuğcu, "Sayın Başbakan tahmin etmediği bir kararla karşılaşınca böyle tepki göstermiş olabilir. Zaman zaman tavırlarımızı kontrol etme imkânımız olmayabilir. 'Demokrasi zedelendi' denseydi, bu kadar etkilenmemiş olabilirdik, ama şimdi hepsi unutuldu" diye konuştu.

Hukukçular: Anayasa çok açık

Tuğcu'nun sözlerini değerlendiren Anayasa hukukçuları şu yorumlarda bulundular:


Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Sayın Başkan'ın sözlerini bilmiyorum. Yanlış anlaşılmış da olabilir, ama aslında çok karmaşık bir madde olan Anayasa'nın 175. maddesi bu konuda çok açıktır. Cumhurbaşkanı veto ettiği Anayasa değişikliğinin TBMM'de 367'nin üzerinde bir oyla aynen kabulü halinde değişikliği onaylamak zorunda değil. Anayasa cumhurbaşkanına, değişikliği referanduma götürme hakkı tanıyor.
YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu: Anayasa'nın 175. maddesinde bu konuda hiçbir boşluk yok. Cumhurbaşkanı, 550 oyla kabul edilse bile Anayasa değişikliğini referanduma götürebilir.
Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu: Anayasa'nın 175. maddesi gayet açık. Cumhurbaşkanı Sezer, referanduma götürmek isterse, söz konusu yasa halkı bilgilendirmek için yine Resmi Gazete'de yayımlanır. Sayın Tuğcu bunu kastetmiş olabilir. Bir yanlış anlama söz konusu olabilir.

İşte 175. madde

Anayasa'nın 175. maddesinde Anayasa değişiklikleriyle ilgili olarak şöyle deniliyor:
"Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilir. Meclis, geri gönderilen kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoyuna sunabilir.
Meclisçe üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis'e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanır.
Doğrudan veya cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazete'de yayımlanır."


Kaynak:Milliyet
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x