Batı istihbaratı Türkiye’deki 'kavga'yı nasıl yorumladı?

Batı istihbaratı Türkiye’deki 'kavga'yı nasıl yorumladı?

İletigönderen Erkan Güçiz » Çrş Ara 18, 2013 22:16

Business Week dergisi 17 Aralık 2013 sayısında günün haberini şöyle verdi.

Türkiye’de rüşvet soruşturması Erdoğan’ın bakanlarını ve devlet bankasını kapana kıstırdı

Polis, bakanların yakınlarını ve bir devlet bankasının genel müdürünü gözaltına alırken, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti yolsuzluk iddiaları ile sarıldı.

Deprem sallantıları
Londra’da, Standard Bank Grup Ltd. baş ekonomisti Tim Ash, “Gülen hareketi ile Başbakan Erdoğan taraftarları arasında kıyasıya kavga başlıyor” diyor. Pek çok gözlemci bu polis baskınlarını gelecek yıldaki seçimlerde, “Erdoğan’a başkanlık peşine düşmemesi için, Gülen’den gelen bir ihtar” olarak görüyor.

Londra’da Teneo Intelligence şirketi araştırmacılarından Wolfango Picolli, Erdoğan ile Gülen arasındaki düşmanlık “iş dünyasına sıçrıyor ve Türkiye’nin iş ortamını sarsma olasılığı var” diyor. Mart’ta yerel seçimler, Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı seçimiyle ,“Türkiye’nin uzun süren seçim süreci” göz önüne alınırsa bu anlaşmazlık büyük bir olasılıkla daha da büyüyecek.

Türkiye’nin İran’dan satın aldığı petrol ve doğal gaz ödemeleri Halkbank yoluyla yapılıyor. Geçen yıl artan, ve 2013’de ABD yaptırımları arttığında azalan, altın kaçakçılığı soruşturmaları, Türkiye’nin İran’a satışlarına bağlanabilir.
Londra’dan F Global Trader UK Ltd. şirketi simsarlarından Julian Rimmer, tutuklamaların, Haziran’daki hükümet karşıtı gösterilerden sonra azalan “politik risk” çekincesini yenileyeceğini söylüyor.

Kaynak:
http://www.businessweek.com/news/2013-12-17/halkbank-ceo-turkey-minister-s-son-said-detained-in-graft-probe
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x