Baykal'a ders: Kaçak Kur'an kursu olmaz
CHP lideri Deniz Baykal'ın "Kaçak Kur'an kurslarına ilişkin yapılan değişiklik, rejimi tahrip girişimidir" sözlerini değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Çok çirkin bir ifade. Kur'an'ı öğrenmeye kimse suç ifadesi kullanamaz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Ceza Kanunu'nda Kur'an kurslarına ilişkin maddede değişiklik yapılmasına ilişkin CHP lideri Deniz Baykal'ın 'rejimi tahrip girişimidir' açıklaması hakkında "Çok çirkin bir ifadedir" yorumunu yaptı.
Kazakistan'daki temaslarının ardından İstanbul'a gelen Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın açıklaması yaptı. Kazakistan'daki temasları hakkında bilgi veren Erdoğan gündemle ilgili soruları da cevapladı. Bir gazetecinin "Deniz Baykal'ın kaçak Kur'an kurslarına ilişkin yapılan değişiklik hakkında 'rejimi tahrip girişimidir' açıklaması hakkında ne düşünüyorsunuz" sorusuna Erdoğan şu cevabı verdi:
Türk milleti müslüman, Kur'an'ı öğrenir

"Nasıl açıklama yaptığını bilmiyorum. Sizin açıklamalarınıza göre, çok çirkin bir ifade. Kaçak Kur'an kursları diye bir ifade olamaz. Kanunun ruhuna aykırı. Kuran öğrenilir, Kuran'ı öğrenmeye kimse suç ifadesi kullanamaz."
Türk milletinin Müslüman olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Müslüman olan bu millet kendi kitabı Kuran'ı rahatlıkla öğrenir. Kaçak Kur'an kursları maddesi diye bir madde yok. Ortada olan madde, kanuna aykırı eğitim kurumları maddesidir. Bu bir çok alanda eğitim veren kurumları kapsamaktadır" şeklinde konuştu. Yüzde 99'u Müslüman olan ülkede bu tür ifadeler kullanılmasına karşı çıkan Erdoğan, "Halkımızın kendi kitabını öğrenmesi noktasında böyle ifadeler olmaz. Ondan sonra niye İncil dağıtılıyor niye Tevrat dağıtılıyor diye bağırmanın anlamı yok." diye konuştu. Erdoğan, Türk milletinin kendi kitabını ve bu kitabın ruhunu öğrenmek için yasalar çerçevesinde çareler arayacağını belirtti.
Sarkozky coğrafi bilgiden yoksun değil
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin Fransa'dan "Türkiye Avrupalı değildir" açıklaması hakkında da Erdoğan, "Sarkozky'nin coğrafi ve kültürel bilgisizliğinin olduğunu sanmıyorum. Kendisi ile görüştüğümde bana Türkiye'nin Avrupa ülkesi olduğunu söylemişti." dedi.
'Ben de o genç gibi şiir okumuştum'
Muğla'nın Milas ilçesinde 17 yaşında bir öğrencinin Nazım Hikmet'in bir şiirini okuduğu tören sonrasında gözaltına alındığı anımsatılarak yöneltilen, "Siz de şiir okumuştunuz. Bu ne kadar sürecek?" sorusu üzerine Erdoğan, "İnşallah fazla sürmez. Alışacaklar herhalde. Sürdürmemeye alışacaklar" dedi. Aynı gazetecinin, "Nazım Hikmet'in şiirlerine nasıl bakmak gerekir", sorusunu da Erdoğan, şöyle cevaplandırdı: "Siz benim şiirime nasıl baktıysanız, ona da öyle bakın işte. Ben, sadece, aynen o genç gibi şiiri okuyandım. Bu tür şeyleri doğru bulmamız mümkün değil."
Kaynak