Baykal'dan Erdoğan'a: Al sana belge!

Genel & Güncel Konular

İletigönderen Veled » Pzr Tem 01, 2007 11:46

Baykal İstanbul'da açıkladı: '1 milyar dolarlık anlaşma var, işte belgesi'

CHP lideri Deniz Baykal, dün Cenevre dönüşü gündeminde yine AKP hükümetinin Kuzey Irak'a girmemek koşuluyla anlaşma imzaladığı açıklaması vardı. Başbakan Erdoğan'ın, söz konusu anlaşmaya ilişkin "Kesinlikle yalandır, iftiradır" dediğini ifade eden Baykal, "İftira mı, değil mi size belgelerle açıklayayım" dedi. Baykal, şunları söyledi:

"2003'ün 22 Eylül'ünde Dubai'de bir anlaşma imzaladınız. Bu anlaşmada 1 milyar dolar hibe ya da 8.5 milyar dolar kredi çekebileceğinizi söylediniz. 'Amerika'dan izin almadan Irak'a yönelik herhangi bir hareket yapmama şartlı bir anlaşmayı imzaladınız mı?' diye sordum. Bu sorum karşısında kıyameti koparan Başbakan 'Kesinlikle iftiradır' demiş. 22 Eylül 2003'te imzalandığını iddia ettiğim anlaşma var mı? Evet var. Türkiye adına bu anlaşmayı Babacan imzaladı. Buna 'iftira' diyenler var. 23 Eylül 2003 tarihli, Devlet Bakanlığı'nın 'ABD-Türkiye Finansman Anlaşmasına İlişkin Ortak Açıklama' başlığı altında yaptığı açıklamayı dikkatinize sunuyorum. Resmi açıklama. Burada diyor ki; 'Türkiye ile ABD, Türkiye'ye 8.5 milyar dolara kadar kredi sağlayacak finansman anlaşmasını bugün, 22 Eylül 2003'te imzalamışlardır.' Yani bir anlaşma vardır. Kredi teklifi, Türkiye'nin, ABD'nin ilgili yasasında belirlenen koşulları karşılamasına bağlıdır. Bu koşul da Türkiye'nin Irak konusunda ABD hükümetiyle işbirliği içinde olması. Açıklama 2 Ekim 2003'te yapılmış. Babacan diyor ki; 'ABD kredisini işimize gelirse kullanırız, işimize gelmezse kullanmayız'. 'Anlaşmada . Irak'a girmeme şartı var mı?' sorusuna, Anadolu Ajansı'nın haberi, 'İşimize gelirse kullanırız, şu anda evet ya da hayır demek durumunda değilim...' Bu, 'evet' demektir. Bu sayın Babacan'ın olmayan dedikleri anlaşmayı açıklamasıdır."

CHP baskısıyla iptal ettiler

Baykal, şöyle devam etti: "İftiranın ötesindedir dediği anlaşmayla ilgili Başbakan diyor ki; '8.5 milyar dolarlık krediyi sadece iç ve dış borç ödemelerinde kullanacağız'. Olmayan sözleşmenin öngördüğü krediyi iç ve dış borçlarda kullanacaklar. 'Protokolde, ABD ile Irak konusunda bir dayanışma içinde olma yönünde bir şart da var' diyor. Kim diyor? Başbakan. Neye göre diyor? Anadolu Ajansı'nın haberine göre diyor. Hangi tarihte diyor? 2 Ekim 2003'te diyor. 'Öyle bir hibeyi kabul etmiyoruz' diyor. 'Bu hibeyi krediye çevirirsek kabul ederiz'. Ne oldu? Krediye dönüştürüldü, 18 aylık bir vade konuldu. 'ABD ile Irak konusunda dayanışma içinde olma yönünde bir şart daha var' diyor. Bundan, kredi anlaşmasının yapıldığını, Başbakan'ın bunları bildiğini görüyoruz. "

Baykal anlaşmanın 14 Nisan 2004'te CHP'nin tepkisi üzerine karşılıklı nota ile iptal edildiğini de söyledi.

Kanal Türk
http://www.kanalturk.com.tr/20730/baykal'dan-erdoğan'a:-al-sana-belge!.html
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır

İletiler: 3

İletigönderen Çetin Taş » Pzr Tem 01, 2007 14:50

Ben kaç gündür kendi kendime soruyorum,yahu ben hatırlıyorum bu olayları.Dönemin Cumhuriyet gazetesinde bunlar yazdı.Yani Baykal doğru söylüyor ve hatta o dönemde Anadolu Ajansı'na düşen haberlerde de bu olayı hükümet yalanlayamadı.Demek ki bu AKP bu kadar panikte,çünkü Baykal'ın iddialarını "iftira"olmakla nitelendirmişti Başbakan.Gül'de bu iddiaları yalanlamıştı.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 5 konuk

x