Aşağıya 8 Temmuz 2004 tarihinde Genel Kurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ ile yapılan bir röportajın bir bölümünü alıntılıyorum.Okuyun ve en az konuşan askerin neden en az konuştuğunu anlamaya çalışın.Bu kadar "Kuzey Irak'a girelim","Ne zaman gireceğiz?"şeklindeki tartışmalarla sanki Kuzey Irak'a adım atamıyormuşuz KASITLI izleniminin verildiği ortamda Gen.Kur.2. Başkanı'nın verdiği mesajları iyi okuyun.
SÜLEYMAN DEMİRKAN (HÜRRİYET GAZETESİ) : Ateşkes İzleme Gücü yanında Kuzey Irakta diğer irtibat ve istihbarat subaylarımız, görevlilerimiz geri çekiliyorlar mı? Bunlar hangi kentlerde ve sayıları ne kadar?
GENELKURMAY İKİNCİ BAŞKANI ORGENERAL İLKER BAŞBUĞ: Sorunuz için çok teşekkür ederim. Şimdi sorularınızdan ikincisine cevap verirsem herhalde bazılarına istihbarat bilgisi de vermiş oluruz değil mi? Hangi kentte ne var diye sormanız... herhalde o bölümü biraz düşünmemiz lazım. En azından herhalde oradaki güçlerimizin güvenliğini riske, tehlikeye atarız, bu birinci nokta. Ama sorunuz için teşekkür ediyorum. İkinci nokta her zaman ifade ettik, Irakın kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin unsurları, personeli vardır. Kuzey Iraktaki bizim askeri varlığımız, Kuzey Iraktaki PKK terör örgütünün varlığı ile endekslidir. PKK terör örgütünün Kuzey Iraktaki varlığı, bizim anladığımız anlamda -o da her zaman ifade ettik, bunu başka bölgelere iterek değil, tamamen elemine ederek, silahlarını teslim etmek kaydıyla -PKK bölücü terör örgütünün varlığı ortadan kalkmadan bizim Kuzey Iraktaki askeri varlığımızı çekmemiz söz konusu değildir. Bu Türkiyenin bir güvenlik ihtiyacıdır her şeyden evvel. Bu konuda en ufak bir geri çekilme, onu basında belki bizim hatamız size tabi tam açık ifade edemedik... efendim Ateşkes İzleme Grubu ile olay karıştırılıyor. Kuzey Iraktaki askeri varlığımızın veya askeri birliklerimizin çekilimi ile ilgili hiçbir şey yoktur, olmamıştır ve dediğim gibi bu Kuzey Iraktaki terör örgütünün varlığı ortadan kaldırılmadığı müddetçe oradaki silahlı kuvvetlerimiz kalacaktır. Ateşkes İzleme Grubu Kuzey Iraktaki bizim silahlı unsurlarımızla direkt bağlantılı değil, ayrı bir görev yapan unsurdur. Ama onlar da aslında özel kuvvetler personelimiz. Onların bu fonksiyonu bitmiştir. Zaten az sayıda bir 35 kişi falandı yanılmıyorsam. Özel Kuvvetler personelini nasıl nerede kullanıyorsak onları da aynı çerçevede kullanmaya devam edeceğiz. Yurtdışı veya yurtiçinde olabilir. Dolayısıyla Kuzey Iraktan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurunun çekilmesi olmamıştır ve terör örgütünün varlığı da orada sona ermediği müddetçe bir çekilme de söz konusu değildir. Bunu her zaman, başta Amerikalılar olmak üzere bütün yetkililere çok açık şekilde net şekilde ortaya koyduk ve bu konunun onlar tarafından da çok açık şekilde anlaşıldığını size ifade edebilirim.
Kaynak:Genel Kurmay Başkanlığı sitesi