
Ekonomik Koordinasyon Kurul toplantısına katılan sendikalardan bedelli askerlikle ilgili olarak gelen teklif heyecan yarattı. Genelkurmay Başkanlığı ise 2013 yılına kadar bedelli askerlik ihtiyacı olmayacağını hesapladı. Ancak ekonomik durumun gelişmeleri etkileyebileceği de belirtiliyor. Son bedelli askerlik Gölcük depremi sonrası uygulandı. TSKya sunulan Memur-Sen raporunda da, Profesyonel askerlik kavramı ve bedelli askerlik uygulaması yeniden gündeme alınmalıdır önerisi yapıldı.
Genelkurmay Başkanlığı ise bedelli askerlik uygulamasının gündemde olmadığını vurguluyor. Askerlik süresinin kısalması için yapılan çalışmalar sırasında 2003 yılından itibaren gelecek 10 yıldaki asker kaynağının da gözden geçirildiği ve buna göre 2013 yılına kadar bedelli askerlik ihtiyacı olmayacağı hesaplandı. TSK, bedelli askerlik uygulamasının yürürlüğe girmesi veya askerlik sürelerinde yeni bir kısaltmaya gidilmesi durumunda yükümlü personel kaynağında zaafiyet olacağını ve görev etkinliğinin menfi yönde etkileneceğini değerlendiriyor.
ÖNEMLİ GELİR
Türkiyede bugüne kadar bedelli askerlikten önemli gelir elde edildi. 1987- 89 döneminde uygulamadan 18 bin 433 kişi yararlandı ve 100 milyon Alman markı sağlandı. 1992-93 yıllarında ise 35 bin 111 kişiden 168 milyon Alman markı elde edildi. 1999da Gölcük depremi sonrası uygulanan bedelli askerlikten de 72 bin 290 kişi yararlandı ve 1 milyar 66 milyon Alman markı sağlandı.
TSKda bir süredir, profesyonel ordu konsepti de bulunuyor. Profesyonel Ordu yapılanmasının tamamlanması ile birlikle, ilerde yedek subaylığın tamamen kaldırılması, herkesin 12 ya da 15 ay erlik yapması planlanıyor. Bu yılın Mayıs ayından itibaren 6 komando tugayına yedek subaylar alınmıyor. Aralık 2009dan itibaren de erler alınmayacak. Bu 6 tugay tamamen subay astsubay ve uzman erbaşlardan oluşacak. Böylelikle terörle mücadelede görev alan tamamen profesyonel yaklaşık 9 bin 500 kişilik bir birlik oluşacak.
TEK TİP ASKERLİK
TSK, zaman içerisinde Profesyonel askerlik ile mecburi askerlikten oluşan karma bir sisteme geçmeyi düşünüyor. TSK bu çerçevede, daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısını, tugay-tabur esasına çevirdi, subay ve astsubaylarına ilaveten uzman erbaş sistemini oluşturarak profesyonel orduya geçişte mesafe kaydetti.
Profesyonel ordu çalışmaları tamamlandığında Anayasa gereği zorunlu olan askerlik hizmetinin de tek tipe dönüştürülmesi hedefleniyor. Buna göre yıllar içerisinde yedeksubaylık sistemi kaldırılacak. Herkes celp dönemlerindeki ihtiyaca ve nüfus yapısına göre 12 ya da 15 ay erlik yapacak. Yurt dışındakiler için dövizli askerlik devam ederken, yurt içinde ancak her celp döneminde askere alınacak yükümlü sayısı, ihtiyaç duyulandan çok ise bedelli askerlik gündeme gelecek. Genelkurmay yetkilileri bugünkü şartlarda 2013 yılına kadar bedelli askerlik uygulamasının gündeme gelmeyeceğini hesaplıyorlar.
KONSEPT DEĞİŞİYOR
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir süredir çalışmaları süren profesyonel ordu ve konsept değişikliği devam ediyor. Ordunun yapısını ve çalışma sistemini değiştirecek bir dizi köklü reformlar başlıyor. Bunun ilk aşaması askerlik süresinin kısaltılması ve profesyonel ordu faaliyetleri oldu. 18 aylık uzun dönem askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, 8 ay olan kısa dönem askerlik süresi de 6 aya indirildi. Yapılandırma çalışmaları çerçevesinde er ve erbaşlara bazı birliklerinde görev verilmiyor. Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma özel harekât taburları, 5'i Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları, Sabit konuşlu iç güvenlik taburları ve Destek unsurları tamamen profesyonellerden oluşacak.
Eğirdir Dağ ve Komando Okul Komutanlığı'nın komuta seviyesi de Tuğgeneralden Tümgenerale çıkarılacak. İç güvenlik taburlarında görev alacak er ve erbaşlar bu okulda eğitilecek. Komando tugaylarında görev alacak tüm profesyonel personel, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu'nda eğitilecek. Profesyonel olacak 6 komando tugayının her biri yaklaşık 1600 personelden oluşuyor. Bu yılın Mayıs ayından itibaren Güneydoğuda iç güvenlik harekat bölgesindeki komando birliklerine yedek subay gönderilmeyecek.
DÜNYADA DURUM
AB üyesi 25 üyeden 10unda zorunlu askerlik hizmeti yok. Bunlar arasında İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç var. Zorunlu askerlik, Portekiz, İspanya, İtalya, Lüksemburg, İrlanda Yunanistan, Polonya, Estonya, Letonya Litvanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve Almanyada var. Fransada askerlik meslek statüsünde. Şartları uyanlar, sözleşme imzalayarak orduya katılıyor. İngilterede bir profesyonel muvazzaf ordu var. Ayrıca yedek gönüllü ordu bulunuyor. ABDde ise profesyonel ordu var.
Gazeteport