İlköğretim Türkçe 5, Öğrenci Çalışma Kitabı, Sh.93.
(http://www.eba.gov.tr/ekitapdetay/597)
Bu sayfaya bakarken Hacı Bektaş-i Veli nasıl yazılır ben bile karıştırdım. İlkokul 5.sınıftaki çocuk nasıl karıştırmaz... Hele çocuk bu yaşta ilk kez bu isimleri bir okul kitabının içerisinde görüyorsa ve her biri başka türlü yazılmışsa ve hiç biri doğru değilse, doğrusu hangisidir çocuk nasıl bilecek? Ya da doğrusu nasıldır hiç bilemeyecek…
Yazarları: Sema Başar, Seda Zeybek Köken, MEB Devlet Kitapları, Üçüncü Baskı, Semih Ofset, 2012. Ankara’da bu yıl kullanıldı.
Konu: Hacı Bektaş Veli
Etkinlik cümleleri:
*Bektaş Veli, Anadolu’yu yoksulluk, güvensizlik ve ümitsizlik içinde gördü.
*Bektaş eğitimini tamamladı.
*Anadolu’yu gezerken Sulucakarahöyük’e yolu düştü.
*Hacı Bektaş, dergâhta insanlara eğitim verdi.
*Bektaş bilgisi ve görgüsü ile hocasının dikkatini çekti.
“Bin bilsen bile bir bilene danış” demiş atalarımız, ben de bilen vardır umuduyla salıyorum bu mektubu dostlara.
Bu kitapların nasıl kafa karışıklığı yarattığını görüyorsunuz. Yetişkin insanı bile afallatıyorlar, bebelerimiz nasıl disleksi olmasın?
Okul kitaplarında, hele de Türkçe’yi doğru öğretmekten sorumlu Türkçe kitabında, hiçbir kelimenin tam doğrusu ile tanışmadıkları için 5.sınıfa gelmiş çocuklarımız doğru cümle kuramaz haldeler.
Yok mu kurtaran?
Metin inceleme sorularına bakınız:
-Anlamını bilmediğim kelimeler
-Tahmin ettiğim anlamları
-Sözlük anlamları
Çocuk eğitiminde yanlıştan örnek verilmez, böyle bir kural vardır. İşte aynı Türkçe kitabında bir üst başlık; “Dilim Dilim Güzel Dilim” (sh.91)
“Aşağıdaki gazete haberini okuyunuz.
BUZ DEVRİ 3 VİZYONA GİRDİ
Dünya ile aynı anda vizyona giren animasyon severlerin favori filmi “Buz Devri 3 Dinazorların Şafağı”nı ilk günde altmış bin 862 kişi izledi.
Buz Devri ilk iki serisiyle herkezi hayran bırakan tüm özelliklere daha fazla komedi, aksiyon ve görsel anlatım eklemiş. Film alt yazılı, dublajlı ve 3D alternatifleriyle 262 salonda Türk seyircisiyle buluştu.
Filmin Türkçe dublajında Ali Poyrazoğlu, Haluk Bilginer, Altan Erkekli ve Yekta Kopan gibi tiyatro ve sinema sanatçıları görev aldılar.”
a-Gazete haberindeki dil ve ifade yanlışlarını belirtiniz.
b-Haberdeki dil yanlışları ile doğrularını karşı karşıya yazınız.”
Ey okur, siz bu kısa yazıda kaç tane dil ve ifade yanlışı bulabildiniz? 5.sınıftaki çocuk kendisi kaç yanlış bulabilir? Çocuğu yanlışlara boğmaktır bu!
Türkçe dersi, dilini doğru konuşma ve yazma dersidir oysa değil mi?
Edebi eserleri okuyup anlamak için verilen Türkçe dersi kalkmış, yerine her dersi ilgilendiren “tema”larla bir kolaj yapılmış… Gazete haberleri edebi eser yerine girmiş…
Kaotik bir şey, Türkçe dil kuralları her sayfada onlarca kez çiğneniyor. Dil Bilgisi diye bir şey yok, yazım kuralları yok… Örneğin Sh.87’de, “Dilim Dilim Güzel Dilim” teması altında “balık kılçığı içerisine cevabı yazmak” diye bir şey var:
“Hikayede geçen sorunu ve bu sorunun nedenlerini yazarak balık kılçığındaki boşlukları doldurunuz” diyor. Kim ne anladı bundan?
Yoklardan biri de “anafikir”… Okuma parçalarında “anafikir çıkartmak” diye bir kavram hiç kullanılmamışken, yerine “ileti” kavramı geliyor. Ancak bunda da oturmuş bir “ileti” kavramı yok. Örneğin bir sayfada “Dinlediğiniz hikâyenin verdiği iletiyi yazınız”(sh.31) derken, diğer sayfada “Metindeki olayın verdiği iletiyi yazınız”(sh.63) diyor.
Kavram kaosuna düşürülüyor çocuklar. Disleksiyi böyle davet ediyorlar, netlik ayarı yok kavramların. Dilbilgisi öğretimi hiç yok, fakat varmış gibi gösterip kaosa çeviriyorlar.
ÇÖP EV başlıklı bölümde(sh.63) ev ile çöp kavramı iç içe geçirilmiş haldeyken, “edilgenlik ve belirsizlik” veren “hazırlanılıyor” kelimesi kesinlik isteyen “ne zaman, nasıl, niçin” sorularının yanına haince eklenmiştir. Buradaki tutarsız cümleler algıda kaos yaratır, çocuk böyle sorulara asla cevap veremez. Çocuğu bunlara muhatap etmek bile ona işkencedir.
Aşağıdaki altı çizilmiş satırlara dikkatiniz çekerim:
-Metinde ne anlatılıyor?
-Projeyi kimler hazırlamaktadır?
-Proje nerede hazırlanılıyor?
-Proje ne zaman hazırlanılıyor?
-Proje nasıl hazırlanılıyor?
-Proje niçin hazırlanılıyor?
Bu şimdi dil bilgisi öğretimi midir?
Şimdi oturup düşünelim; ilköğretim çağındaki çocuklarımız neden sıfırı çekiyor, neden okuduklarını anlamıyorlar ve neden kendilerini anlatamıyorlar?
Halkımız der ki, çocuklar melektir, onlar bize Tanrı’nın emanetidir. Çocuğa bu kadar saygılı bir milletiz ve çocuklarımızın akıl sağlığını bozacak kitaplar koyuyoruz önlerine, bu hangi akla hizmettir?
Anne babalar neden hala çocuklarını bu kitaplardan korumak için bir şey yapmıyorlar? Şu yakılası kitapların içinde koskocaman bir HİÇ var ve siz onları hala kitap zannediyorsunuz, yıkın şartlanmışlığınızı, yakın o kitapları, koyun çocuğunuzun önüne eskinin kitaplarını. Yoksa çocuğunuzun aklı hiç olacak.
Hiçbir şey öğretmeyen o kitapları lütfen çöpe atınız, yoksa çocuğunuzun beyni çöple dolacak ve sonra ömür boyu çocuğunuzu kurtarmak için özel eğitim kurumlarına para ödeyeceksiniz. Küresel beyin tacirleri yenidünyanın eğitim piyasasını kurdu, beyin ölümleri arttıkça onlar para kazanacak, bu eğitim bezirgânlarını bilelim artık!
Eskinin kitapları çocuğunuz için bir can simidi olabilir, lütfen http://www.mahiye.net sitemden ücretsiz indiriniz.
Eğitimci Yazar Mahiye MORGÜL, 1Temmuz 2013
mahiye@gmail.com