Beyaz Türklermiş, Kara Türklermiş (!) / Süheyl BATUM

Genel & Güncel Konular

Beyaz Türklermiş, Kara Türklermiş (!) / Süheyl BATUM

İletigönderen TÜRKK » Pzt Eki 04, 2010 22:32

BEYAZ TÜRKLERMİŞ, KARA TÜRKLERMİŞ (!)

Sevgili dostlar, hep beraber yaşıyoruz, hep birlikte görüyoruz, dolayısıyla sizler de biliyorsunuz, ama ben bir kez daha tekrar edeyim. Türkiye’nin bazı aydınları(!) çok ilginç. Bu arkadaşlarla işimiz çok zor. Ve emin olun, artık bilmiyorum yani gerçekten göründükleri gibi çok bilgisizler mi, yoksa başka bir nedenle mi böyle davranıyorlar? Ama ilginç oldukları kesin!

Örneğin şimdi de “beyaz Türkler” diye bir kavram uydurmuşlar ve buradan sözüm ona ciddi(!) savlar üretip, ciddi(!) yorumlar üretip ciddi(!) siyasal sonuçlara bile varıyorlar. Dedim ya, savların da, yorumların da sonuçların da kerameti kendilerinden menkul saçmalıklar olduğunu görmek, anlamak için, onlar gibi ciddi(!) aydınlar(!) da olmak gerekli değil. Hiç değil.

Ama olsun! Yine de hep birlikte izliyoruz. Efendim “Beyaz Türkler varmış”, “halkoylamasında bu beyaz Türkler hayır demişler”. Hatta bu ilginç(!) saptamalardan, yine çok ilginç(!) değerlendirmeler bile çıkarıyorlar. Ne o “Beyaz Türkler korktukları için hayır demişler”. Ve dahası da var; “iktidarın, bu korkunun nedenlerini anlaması ve önlemesi gerekliymiş”.

Bunlar hepimizin bildiği, tanıdığı, birkaç sözüm ona “aydından”, sözüm ona “liberal aydından” ibaret kalsa, “olsun” diyeceğiz; “onların iktidarla iyi geçinmeye hakları var” diyeceğiz. Ya da “onların da para kazanmaya hakları var” diyeceğiz. Ama bazen bakıyorum, başka ciddi aydınlar da, gazeteciler de, onlarla “aynı jargonu” kullanmaya başlamışlar. Ve yorumlar yapıyorlar. “Valla kusura bakmayın, ben de beyaz Türk’üm” deyip özür dilemeye kalkanlar bile gördüm.

Tabii daha ilk bakışta anlıyorsunuz. Bu “beyaz Türk - kara Türk” saçmalığını ciddi ciddi(!) söyleyenlere, bu tanımı ABD vermiş. Oradan ödünç almışlar. Zaten bunun için, bir toplumsal, kültürel, sınıfsal tanımı yok. Böyle bir tanım bile yapmıyorlar. Nasıl yapsınlar? Yok ki...

Evet bu ayırım ve böyle bir tanım ABD için var. Olabilir de, buna hiç kuşku yok. Çünkü bu ayırım ve siyasal, kültürel, toplumsal sonuçları, 1966’lara kadar çok şiddetli bir biçimde devam etti. Hatta 1970’li yıllardan bugünlere kadar, daha az şiddetli bir biçimde de yine devam etti.

Ama Türkiye için? Kim bu beyaz Türkler? “Efendim beyaz Türkler, sahip oldukları etkin konumu yitirdikleri için çok öfkeliymişler, ya da korkuyorlarmış.” Bir şeyi uydurduğunuz zaman devamı geliyor. Artık bir şey uydurdun mu, bundan da para bile kazandın mı, artık hep tekrarlayacaksın. Çünkü durmak yok, düşersin. Kim Allahınızı severseniz, bu beyaz Türk?

Patronlar mı, işadamları mı, sanayiciler, tüccarlar mı? Onlar desek doğru değil. Onların çoğu iktidardan yana tavır almadılar mı? O işadamlarının televizyonlarını, gazetelerini görüyorsunuz, izliyorsunuz. Hangisi beyaz Türklerden, hangisi kara Türklerden?

Trakya referandumda “hayır” oyu verdi, Kırklareli, Tekirdağ, hayır oyu verdi. Onlar “beyaz Türk ve daha önce sahip oldukları ayrıcalıklı konumu yitirmekten korkuyorlar”! Öyle mi? Ve buna karşılık Konya, Kayseri, Ankara’daki yurttaşlar, “kara Türk” öyle mi? Onlar korkmuyorlar, öyle mi?

Kim gerçekten de bu beyaz Türkler? Herhangi bir bölge farklılığı yok, renk farklılığı yok. Pekiyi ne var? “Beyaz Türkler, etnik olarak Türk olanlar, kara Türkler ise, diğer etnik kökenlerden olanlar” deseniz, o da değil. Ne yani “Konya’da ya da Tekirdağ’da babası muhacir olan ve hayır oyu veren yurttaşımız, beyaz Türk olacak” ve “Kürt vatandaşlarımızdan ya da diğer etnik kökenlilerden korkmuş olacak”, “İstanbul’da ya da Bursa’da evet oyu veren Türk işadamı, kara Türk olacak”. Öyle mi?

Sevgili dostlar, ekonomik güç desek, ekonomik ayrıcalık desek, o da değil. Allahınızı severseniz, İzmir’de hayır veren işçi ya da memur, beyaz Türk olacak. İstanbul’da evet veren memur, kara Türk olacak! Ya da bugüne kadar namusuyla, alnının teri ile kazanıp çocuklarının kendilerinden biraz daha iyi yaşamasından başka bir amacı olmayan sizler, bizler beyaz Türk olacağız. “Benim param yok, çocuklarımı bile okutamıyorum, arkadaşlarım okutuyor” deyip, 5 yıl sonra çocuklarına dünyalar alan, pırlanta dükkânları açan siyasetçiler, kara Türk olacak! Yok canım!

Bir şey daha var. Sevgili dostlar, biz neden korkuyormuşuz, neden korkalım? Biz hiçbir şeyden korkmuyoruz. Biz sadece “iktidarın istediği ve açık açık yaptığı, Türkiye’de otoriter bir rejimi yerleştirmektir” diyoruz. Ve bunu kabul etmeyeceğimizi söylüyoruz. Bu kadar. Ve bir de bugün bazı aydınların(!), kendilerine liberal aydın diyen bazılarının, aynen Osmanlı’nın son 100 yılındaki bazı “yarı aydınlar”ı çok anımsattığını biliyoruz. Ve söylüyoruz. O kadar.

Ve Türkiye’de 16 milyon insan da aynı şeyi düşünüyor. Ve ne “beyaz Türk saçmalığına”, ne de “beyaz Türklerin korktukları için karşı çıktıkları” saçmalığına inanmıyor. Bu kadar basit.

SÜHEYL BATUM, Cumhuriyet, 4 Ekim 2010
Kullanıcı küçük betizi
TÜRKK
Üye
Üye

İletiler: 152

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x