Binlerce öğrencinin bursu CHP yuzunden iptal edilecek

Genel & Güncel Konular

Binlerce öğrencinin bursu CHP yuzunden iptal edilecek

İletigönderen İlteriş » Cmt Kas 22, 2008 4:52

CHP kendi ayagina bir kursun daha sıktı!

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava sonuçlandı.

Her yıl belediyelerin açtığı eğitim yardımı burslarından faydalanan yüzbinlerce yoksul öğrenci artık bu haktan mahrum. Belediyeler tarafından Yükseköğrenim gören öğrencilere verilen burslar, CHP'nin Anayasa Mahkmemesi'ne açtığı dava sonucu iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi, 5102 sayılı ''Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun''un, ''Belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermelerini engelleyen'' hükmündeki ''belediyeler hariç'' ibaresini oy birliğiyle iptal etti.

CHP, 5102 sayılı Kanun'un, 2, 5 ve geçici 3 ile 7. maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, bugünkü gündem toplantısında davayı esastan görüşerek karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, kanunun 2. maddesinin 2. fıkrasının, belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine burs ve kredi vermelerini yasaklayan ancak bildirimde bulunacakları Yurt-Kur vasıtasıyla ödeme yapabileceklerine yönelik hükmün, ''belediyeler hariç'' ibaresini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi heyeti, diğer hükümlerin iptal istemini ise reddetti.

Yüksek Mahkeme'nin bu kararına göre artık belediyeler de öğrencilere doğrudan burs ve kredi veremeyecek, burs ve kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, yüksek öğrenim kredi ve yurtlar kurumuna bildirecek.

-ALANLARIN BURSLARI GEREKÇELİ KARARA KADAR DEVAM EDECEK-

Ancak şu an itibariyle burs alan öğrencilerin burslarının devam edeceği, Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete yayımlanması zaman alacağından, bursların hemen yarın kesilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

Kanunun 2. maddesinin 2. fıkrası, şu hükmü içeriyordu:

''Genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme kapsam ve programına alınmış, hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, kamu bankaları, kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurumlar ile kurul/üst kurullar ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları 'belediyeler hariç' yurt içinde yüksek öğrenim öğrencilere burs, kredi ve nakdi yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamazlar; ilgili mevzuatları gereği burs, kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirirler.''

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3: Karar en cok CHP'li Izmir Buyuksehir Belediyesinden burs alacak gencleri etkiledi! Izmir'de 30 bin ogrenciye burs verilecekti

Kaynak 4

CHP simdi yuzbinlerce universite ogrencisine anlatsin bakalim ne yapmaya calistigini! Yaziklar olsun bu nasil bir anlayistir , karin tokluguna yasayan, kisin giyecek mont bulamayan, yenisini alamayan, ayni ayakkabiyi yillarca giyen, sinemaya yilda bir giden, yuzbinlerce gence bu olayi nasil aciklayacaksin ey CHP!

Beni bilen bilir, ben bile su sinirle AKP'ye oy verebilirim, biz yasadik, biliyoruz unuversite ogrencisinin neler yasadigini! Yaziklar olsun, bir parti bu kadar kotu yonetilemezdi!
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen Çetin Taş » Cmt Kas 22, 2008 9:21

göktürkmehmet,kaynağın neresi?Hangi gazete?

AKPli belediyelerin vatandaşın parasını BURS adı altında türlü cemaatlere nasıl aktardıklarının haberleri bizler tarafından biliniyor.Bu eylemin mantıklı bir açıklaması vardır.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen Pınar » Cmt Kas 22, 2008 9:39

Çetin Abi, :arrow: Kaynak
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye

İletiler: 1380

İletigönderen İlteriş » Cmt Kas 22, 2008 9:56

Yok Cetin abi,

Maalesef hicbir mantikli aciklamasi yok, kesinlikle boyle bir eylemin savunulacak bir tarafi yok. Evet bu belediye burslarind genellikle torpil isliyor olabilir, ama o burstan yararlanan 1 tane dahi olsa ihtiyac sahibi genc simdi ne yapacak? Cok buyuk bir basiretsizlik bu. Yazik, Turkiyeye yazik. Simdi kendinizi o genclerin yerine koymanizi istiyorum. Turkiye genelinde 100 binlerce genc, yuzbinlerce universite ogrencisi, yapilan butun anketlerin gosterdigi gibi, "Turkiyenin en bilincli kesimi". En oncelikli hedeflerini okullarini bitirebilmek, ve bunun icin bu bursa muhtac olanlar var, onlarin ailelerinin cektikleri var, cocugu okusun diye bilezigini, torunu okusun diye altin disini satanlar var. Bu insanlarin cogunlugu da, yine anketlerin gosterdigi gibi, vatanina, milletine, Atasina bagli insanlar. Nasil bu insanlarin 3 kurus harcligina goz diker bir siyasi parti? Ataturk yasasaydi bunlari makamindan kovardi Cetin abi!

Cunku O Cumhuriyetin "kimsesizlerin kimsesi" olmasini istiyordu, yoksul halkin dusmani olmasini degil!

Yukaridaki haberin kaynaklarini yazdim, eminim 100 binlerce gencin ailelerinin evine de dusmustur bu haber. Merak ediyorum, acaba CHP, AKP'ye bundan daha buyuk bir kiyak yapabilir miydi secim oncesi:-(
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletigönderen luzismud » Cmt Kas 22, 2008 11:30

1. Burs konusundaki yasayi iptal eden makam CHP degil Anayasa mahkemesi.

Bu demek ki; Evet CHP burada bir yanlislik var demis ama karar mercii Anayasa mahkemesi.

2. Burs konusunun suistimale cok acik bir konu oldugu belli. Su anda Belediyelerin ezici cogunlukla AKP elinde oldugunu düsünürsen suistimalinde ezici cogunlukla AKP tarafindan yapilma ihtimali artiyor demektir. CHP'li belediyelerde de olabilir ama oranlama yaparsan gerek taraftarlara aktarilan kaynak gerekse karsiliginda dönen oy acisindan AKP darbe almis demektir.

3. Devletin özellikle bu is icin kurulmus bir organi varken belediyelerin bu ise karismasida ayrica mantiksiz. Tipki Profesyonel spor dallarina yaptiklari milyonlarca YTL yatirim gibi... Aslinda buradaki ortak payda popülarite... Bu adamlar bu isi bunun icin yapiyor. Bilmiyorum bu konuda nir yasal düzenleme var mi ama burslar konusundaki kisitlamalarin Profesyonel spor dallari icinde yapilmasini isterim. Umarim CHP bu konuda da ayni hassasiyeti gösterir...
Kullanıcı küçük betizi
luzismud
Çeviri Takımı
Çeviri Takımı

İletiler: 170

İletigönderen İlteriş » Cmt Kas 22, 2008 11:50

1) Universite ogrencileri burs alirlar, verene kul kole olmazlar, oylarini satmazlar. Onlar bu memleketin kendilerini okutmasini bir lutuf degil bir gorev olarak gorurler, cunku biliyorlar ki onlar okullarini bitirince memlekete hizmet yarisina girisecekler.

2) Universite gencleri belediyeler vasitasiyla dagitilan burslarin butun halkin vergilerinden derlendigini bilir ve kendisini bir partiye degil butun millete karsi borclu hisseder.

3) AKPli belediyeden burs aliyor diye hickimseyi AKP secmeni ilan edemezsiniz! Hickimsenin alnina bunu yapistiramazsiniz! Bunu yapmaya hakkiniz yok!

4) Ama o kisileri AKPli ilan ederek, ve bunu yapmakla kalmayip ceplerindeki harcligi da alirsaniz, o zaman onlari AKPli yaparsiniz ve en buyuk darbeyi de kendinize vurursunuz.

5) Bu genclere verilmeyen parayi simdi AKPli belediyeler ne yapacak? CHPli olduklari alinlarinda yazili gencler bulup mu verecek?

6) Universite ogrencisi sucu, bucu diye siniflandirilmadan once, herseyden once Universite ogrencisidir, ve neci olursa olsun o paraya muhtac olan herhangi bir genc, herhangi bir vatandas bizim gencimiz, bizim vatandasimizdir. Onu magdur etmeye hicbirimizin hakki yoktur.

7) Anayasa mahkemesine goturulmeden once hukumet ile anlasilabilirdi, bu insanlarimizin magdur edilmeyecegi bir proje uzerinde anlasmaya varilabilirdi.

8 ) Her insanimizin CHPyi sevmeye, Ataturkun partisini sevmeye hakki vardir, hicbir halktan kopuk zihniyetin halki bu partiden nefret ettirme hakki yoktur!

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletigönderen Çetin Taş » Cmt Kas 22, 2008 12:04

Anayasa mahkemesine goturulmeden once hukumet ile anlasilabilirdi, bu insanlarimizin magdur edilmeyecegi bir proje uzerinde anlasmaya varilabilirdi.

Çokduygusal yaklaşıyorsun Göktürkmehmet kardeşim.
Bu hükümetle hangi konuda,nasıl uzlaşılabilir?
Bu konu tamamen belediyelerin istismar ettiği bir hadise idi.Elbette ki mağdur olan gerçek hak sahipleri de olacaktır.Ama genele bakmak lazım.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen luzismud » Cmt Kas 22, 2008 12:07

gokturkmehmet yazdı:1) Universite ogrencileri burs alirlar, verene kul kole olmazlar, oylarini satmazlar. Onlar bu memleketin kendilerini okutmasini bir lutuf degil bir gorev olarak gorurler, cunku biliyorlar ki onlar okullarini bitirince memlekete hizmet yarisina girisecekler.

2) Universite gencleri belediyeler vasitasiyla dagitilan burslarin butun halkin vergilerinden derlendigini bilir ve kendisini bir partiye degil butun millete karsi borclu hisseder.

3) AKPli belediyeden burs aliyor diye hickimseyi AKP secmeni ilan edemezsiniz! Hickimsenin alnina bunu yapistiramazsiniz! Bunu yapmaya hakkiniz yok!

Ne güzel söylüyorsunuz... Sakin yanlis anlamayin... Herhangi kötü bir niyetle sormuyorum. Gördügüm kadariyla epey mürekkep yalamissiniz. Ama Üniversiteye nerede gittiniz? Eger ayni memlekette üniversiteye gittiysek taban tabana zit seyler görmüsüz. Evet, sizin taniminiza uyan bir genclik var. Ama bunun oranini bilmiyorum ama yazmaya utanilacak bir oran oldugunu tahmin ediyorum. Isin komik tarafi zaten bu tür herseye eyvallah etmeyen, canak yalamayan genclere de siyasi ortamlar burs vermez. Adamlar selam verirken bile gelecek karsiligi hesaplarken, burs verirken hümanist ve objektif olmasini beklerseniz PES derim de baska birsey demem....

gokturkmehmet yazdı:4) Ama o kisileri AKPli ilan ederek, ve bunu yapmakla kalmayip ceplerindeki harcligi da alirsaniz, o zaman onlari AKPli yaparsiniz ve en buyuk darbeyi de kendinize vurursunuz.

5) Bu genclere verilmeyen parayi simdi AKPli belediyeler ne yapacak? CHPli olduklari alinlarinda yazili gencler bulup mu verecek?

6) Universite ogrencisi sucu, bucu diye siniflandirilmadan once, herseyden once Universite ogrencisidir, ve neci olursa olsun o paraya muhtac olan herhangi bir genc, herhangi bir vatandas bizim gencimiz, bizim vatandasimizdir. Onu magdur etmeye hicbirimizin hakki yoktur.

8 ) Her insanimizin CHPyi sevmeye, Ataturkun partisini sevmeye hakki vardir, hicbir halktan kopuk zihniyetin halki bu partiden nefret ettirme hakki yoktur!

Bu konularda ben de size katiliyorum. Aslinda deminki mesajimda yazacaktim ama unutmusum. Suistimali agirlikli olarak AKP yapmis olsa da, iptali Anayasa mahkemesi yapmis olsa da kabak CHP'nin basina patlayacak.
Kullanıcı küçük betizi
luzismud
Çeviri Takımı
Çeviri Takımı

İletiler: 170

İletigönderen İlteriş » Cmt Kas 22, 2008 12:26

Cetin Abi 100 bin aileden bahsediyoruz, bu halk demektir ve bu halk CHPnin de halkidir. O gencler kendilerini iki tepisen filin ayaklarinin altinda ezilmis gibi hissediyorlardir su anda eminim. Ama daha cok CHPye kiziyor olmalilar dogal olarak, ve aileleri de dahil, bu insanlar gecim slklntlsl icerisinde, cogunlugu oyledir, istatistiki olarak cogunlugunun bu paraya muhtac oldugunu soyleyebiliriz, siyasi goruslerini daha o yastaki insanlar icin kat-i olarak saptayamayiz, kaldi ki boyle bir dusunceyi aklimizdan bile gecirmemeliyiz, bu para dogrudan halkin parasidir, su partinin bu partinin parasi degildir, ve halkin cocuklarina verilmeliydi. CHP de, olmasi gerekeni yaparak, gidip ilgili bakanliklara itirazini iletmeli, aksi takdirde iptal davasi acacagini belirtmeli, ayni sayida ogrenciye Yurt-Kurdan burs saglanacagi garantisini aldiktan sonra hareket etmeliydi. 100 bin ogrencinin cep harcligindan bahsediyoruz, adam gibi yonetilen bir parti daha ozenli olabilirdi diyorum.

Luzismud

Ben Ankarada okudum. Ankara Universitelerindeki genclik daha politiktir, daha bilinclidir, bunu rahatlikla soyleyebilirim. AKPli belediyeymis, CHPli belediyeymis bu ogrencileri ilgilendirmiyordu, okuyabilmek icin her yere basvuruyorlardi. Belediye burslari o kadar da siyasi degildir. Sadece bir kisim insan bal tutup parmagini yalar, esinin dostunun cocugunu listeye alir vs, ama pek cok ihtiyaci olan ogrenciye de bu burslar ulasir. Ornegin CHPli Izmir belediyesi de 30 bin ogrenciye bu sekilde burs vermeye hazirlaniyordu bu sene.

CHP yonetimi hayatinin en bilincsizce adimini atmistir. Bu son olay gercekten 100 bin ogrencinin ailesi ve onlarin cevreleri tarafindan soylenegelecek ve CHPnin alnina kara bir leke olarak yapisacaktir.

Universiteler ulke politikasinin olustugu yerlerdir, butun siyasi akimlar orada dogar. Onlarin AKPye inadina oy verecegini sanmam, ama bu olaydan sonra CHPnin onlara daha da yabancilasacagi aciktir.

CetinTas abi duygusal yaklastigimi soylemisti, ama su da var ki, bazen duygular gerceklerden daha gucludur. Bu olaydan maddi olarak etkilenecek genclerin neler hissedebilecegini dusunebiliyor musunuz? Belki de babasini aylar sonra tekrar arayacak utanarak "harcligim bitti" diyecek. Belki o baba "Merak etme oglum diyecek hemen gonderirim" diyecek, "cocugumun basi one egilmesin" diye dusunecek, sonra donecek dogrudan annesinin altinlarini bozduracak. butun bunlar olurken bu aileler ve belki okuyamayacagi icin memleketine donen cocuklar CHP hakkinda ne dusunecek? Bu cocuklara kimler kanca atacak? Careyi hangi odaklara siginmakta bulacaklar?

Alin size CHPden dogrudan AKPye destek.

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Bing [Bot] ve 1 konuk

x