Bir tarihçi! Bir yazar!

Aydıncıkların özürlü kampanyasına karşı bir kampanya ve verdiğimiz tepkiler!

Bir tarihçi! Bir yazar!

İletigönderen kgursu » Cum Ara 26, 2008 23:58

Bir tarihçi! Bir yazar!

ndogru@gazetevatan.com


Tarih okumuş, üniversitede kalarak akademisyen olmayı seçmiş. Doktorasını yapmış. Tarih doktoru olmuş. Profesörlük tezini yazmış, kabul etmişler.

Tarih profesörü olmuş.

Beğenirsiniz!

Beğenmezsiniz.

O bir tarihçi.

Adı Prof. İlber Ortaylı.

Şunu söylüyor:

“Birinci Dünya Savaşı sırasında Genelkurmay Başkanımız Alman’dı. Adı Bronsart Paşa (Bronsart von Schellendorf)... Osmanlı’nın Genelkurmay Başkanı ama aslında Alman Genelkurmayı’nın adamı tabii...

Onlarla yazışıyor.

Onlardan emir ve telkin alıyor. Buraya da telkin ediyor. Ermeni tehciri konusu da Alman Genelkurmayı’nın telkin ve tavsiyesi... Ruslar Sarıkamış yenilgisi sonrası Anadolu içlerine doğru ilerlerken Osmanlı Ermenileri cepheyi geriden vuruyor. Onların Ermenileri sürmekte gerekçesi cephe gerisini teminat altına almak...”

***


O üniversite okumuş.

Yazar olmayı seçmiş.

Romanlar yazıyor.

Beğenirsiniz, beğenmesiniz ama o bir yazar. Yazarlıktan kazandığı parayla geçiniyor.

Adı Ayşe Kulin.

Şunu söylüyor:

“Ermeniler de önce camilere doldurarak yaktıkları, kafalarını kestikleri Müslüman Türkler ve Kürtler için, 1960’lı yıllarda öldürmeye başladıkları Türk diplomatları ve aileleri için, Sırplar, Hırvatlar, Bulgarlar ve Yunanlılar Balkan Savaşı sonrasında Balkanlar’da katledilen yüzbinlerce Osmanlı için, Ruslar Kafkaslar’da sürgün ve tehcirlerde mezalime uğrayan, can veren Kafkasya halkı, Çerkezler ve Kırım Türkleri için özür dilerse ben de Ermenilerden özür dilerim. Ben Bosna’da katliama uğramış göçmen bir ailenin evladı olarak yüreğimde hiçbir halk için bir damla kin taşımadım ve özür talep etmedim. Savaşın ve politikanın acımasız olduğunu hep bildim. Ermeniler’den özrü ancak karşılıklı özürleşeceksek dilemeye hazırım. Çünkü 1915 olayları Amerika’nın Irak çıkartması değildir. 1915’te tek taraflı suç yoktur.”

***


Biri yazar.

Öbürü tarihçi.

İkisinin söyledikleri ayrı ayrı yerlerde yayınlandı. Ben, affınıza sığınarak, bugünkü köşeyi onlara ayırıp, yeniden yayınlamanın anlamlı olacağını düşündüm. Özellikle “özür diliyorum kampanyası açanların” ve “Türkler 1.5 milyon Ermeni’yi kesti, 30 bin Kürt’ü katletti” diyen Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk ile Radikal Gazetesi’nde “Orhan Pamuk amigoluğu yapmakta” olan Hakkı Devrim adlı sayın köşe muharririnin tarihçi İlber Ortaylı ile yazar Ayşe Kulin’in söylediklerini, birlikte okumalarının yararlı olacağını düşündüm.

Belki okurlar.

Kendilerine “aydın” diyorlar.

Kendilerinden başka herkesi ve özellikle “özür diliyorum adlı günah çıkartma kampanyasına” katılmayanları bilgisizilikle suçluyorlar.

Belki vicdanları vardır.

Belki faydası olur!


[img]http://haber.gazetevatan.com/images/vatanLogo_yeni.jpg[/img]
Kullanıcı küçük betizi
kgursu
Üye
Üye
 
İletiler: 495
Kayıt: Çrş May 21, 2008 4:47

Şu dizine dön: Özürlü Kampanya ve Tepkiler!

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x