Merhabalar,
Kemalistler.net de yazdığım (KAsım 2009 ) eski bir yazıdır.
ABD donanmasının libyaya doğru yola çıkması ile sanırım yine tazeliğini koruyacaktır.
Bu arada Sn. Banu Avarın yıllardır söz ettiği "önce karışıklık çıkar, sonra müdahale et" stratejisini burada görmek de ülkemiz açısından oldukça ders verici olsa gerek.
Saygılarımla
Kuvvai Milliyeci Torunu
TV de bir İtalyan araba markasının reklamı dikkatimi çekti geçende.
Piyasaya sürdüğü ilk araba 1899 tarihindeymiş, onun ardından sürekli araba modelleri gelişmiş, ve reklamda her yeni model diğerini solluyordu.
O markanın sitesine girdiğinzi de 23. Ekim tarihli duyurusu yer almakta.
110 YILLIK TARİHİMİZLE DÜNYANIN EN KÖKLÜ OTOMOBİL MARKALARINDAN BİRİYİZ.
.....'DAN ......'YA YÜZLERCE EFSANE MODELE,
COMMON RAIL'DEN BLUE&ME'YE EN İLERİ TEKNOLOJİLERE,
HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK YENİLİKLERE HEP BİZ İMZA ATTIK.
AVRUPA'NIN EN ÇOK "YILIN OTOMOBİLİ" ÖDÜLÜNE SAHİP OTOMOBİL MARKASIYIZ.
1899'DAN BERİ KENDİMİZLE YARIŞIYORUZ...
GELECEĞE YOLCULUK DEVAM EDECEK...
Demek ki 1899 da ilk araba modelini piyasaya İtalya da sürmüşler.
Trenin ulaşabileceği ana şehirlerin ötesine, dağ başlarına bile ekonomiyi, malları, insanları hızla ulaştırmanın yolunu bulmuş bilim. Ne güzel değil mi ?
Ancak İtalya adına en kötü olay, bu araçların işleyebilmesi için petrole gereksinim duyulmasıymış o yıllarda.
Bakmışlar İtalyaya yakın nerede petrol var ? Nereyle ilgilenebiliriz. ?
Bugün Kaddafinin Petrol zengini olduğununu bilmeyen yok değil mi ? Onlar da keşfetmişler,
Trablusgarp civraında ki topraklardan çıkan petroller ve o topraklar ele geçirilip sömürüldükten sonra pekala otomobilin seri kullanımı için yararlı olacaktır demişler.
Ve Trablusgarb a 1911 de saldırmışlar.
Trablusgarp savaşı ile ilgili olarak kaynaklara baktığımız da :
http://tr.wikipedia.org/wiki/Trablus...ve_.C3.B6ncesi
(BÜYÜK HARFLER BENİM NOTLARIM / KMT )
Trablusgarp Savaşı, 1911-12 yılları arasında Osmanlı Devleti ve İtalya Krallığı arasında geçen bir savaştır. 1911-12 Türk-İtalyan Savaşı olarak da geçer. Adı, "Trablusgarp Savaşı" olmasına rağmen çarpışmalar, Trablusgarp'ın dışında, Adriyatik Denizi, Ege Adaları, Çanakkale Boğazı ve Kızıldeniz gibi çeşitli bölgelerde de sürmüştür. Bu savaşı İtalya, diğer büyük devletlerin ve Balkan Savaşı'nın sayesinde kazanarak sömürgelerini arttırmıştır
DEMEK Kİ NEYMİŞ BÜYÜK DEVLETLER YARDIM ETMİŞ, YANI SIRA BİZ BİR ÇOK CEPHEDE BİRDEN SAVAŞMIŞIZ. NE BÜYÜK BENZERLİK DEĞİL Mİ ?
"Savaşın nedenleri ve öncesi 16. yüzyılda başlayan sömürgeleştirme hareketlerinin dışında kalan İtalya, 1870 yılında siyasi birliğini sağladığında sömürgelerin çoğu İngiltere ve Fransa tarafından paylaşılmıştı. 1881'de Fransa'nın Tunus'u işgali, ardından da İngiltere'nin 1882'de Mısır'ı ele geçirmesinden sonra İtalya, Kuzey Afrika'da kalan son Osmanlı toprağı olan Trablusgarp'la ilgilenmeye başlamıştı. Aslında Doğu Roma İmparatorluğu'nu yeniden kurmak isteyen İtalya'nın Trablusgarp'la ilgilenmesi yeni değildi. 1890 yılında, İtalyan başkanı Francesco Crispi'nin, bir İngiliz lorduna [1] yazdığı özel bir mektupta, Trablusgarp'la ilgilendiklerini belirttiği bilinmektedir. Ancak Crispi 1891'de başkanlıktan inince, Trablusgarp planları da rafa kalktı ve savaş 20 yıl beklemiş oldu.
1898 yılında İngiltere ve Fransa arasında, Kuzey Afrika'daki sömürgelerin paylaşımı yüzünden çıkan Faşoda Buhranı sonunda Kuzey Afrika'nın paylaşımı yapıldı ve böylece Trablusgarp da İtalya'ya bırakıldı.
1902 yılından itibaren İtalya, Trablusgarp üzerinde bir "Barışçıl İşgal" politikası uygulamaya başladı. Buna göre Roma Bankası'nın maddi desteğiyle ekonomik ve ticari alanlarda bir takım girişimler başladı. Böylelikle kurulan fabrikaların ve diğer işyerlerinin, gerekirse silahlı bir saldırıya zemin hazırlaması amacı güdülüyordu. Ancak Trablusgarp Valisi Müşhir İbrahim Paşa, bu ard niyetli ekonomik gelişimi durdurabilmek için çok çaba sarfederek,İtalya'nın Trablusgarp'taki bütün ekonomik imtiyazlarını sonlandırarak sonunda önünü kesmeyi başardı. Ortaya çıkan büyük mali çöküntü sonunda, hissedara alacaklarının ödenebilmesi için, Roma Bankası, İngiliz ve Alman finansörlerle görüşmeye başladı.
Bunun yanında, Almanya, Üçlü İttifak'ta beraber olduğu İtalya'nın Trablusgarp'a sahip olmasını istemiyordu. Çünkü Kuzey Afrika'daki bu bölgeyi ileride kullanabileceği bir istasyon olarak görüyordu.
DEMEK Kİ NEYMİŞ, ? İNGİLİZLER YİNE İŞİN İÇİNDEYMİŞ
DEMK Kİ NEYMİŞ ? DAHA 1890 LARDA BENZİNLİ MOTOR İLK BULUNDUĞU YILALRDA İLGİLENMEYE BAŞLAMIŞLAR, ANCAK SAVAŞ 20 YIL KADAR ZAMAN SONRA OLMUŞ.
DEMEK Kİ NEYMİŞ ? SİLAHLI İŞGALDEN YILLAR ÖNCE EKONOMİK İŞGAL BAŞLAMIŞ
"Bir gün sonra İtalya, Osmanlı Devleti'ne bir ültimatom vererek, 48 saat içinde Trablusgarp'un İtalyan yönetimine bırakılmasını ve İtalya'ya yıllık vergi verilmesini talep etti. 29 Eylül'de İngiliz ve Fransız hükümetlerinin desteğini de arkasına alan İtalya, Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti. Aynı gün İtalya'nın Adriyatik Denizi'ndeki bazı Osmanlı gemilerini batırması üzerine............."
SAVAŞ SIRASINDA MUSTAFA KEMAL DE SAVAŞA KATILIYOR, ALMANLAR ARABULUCULUK YAPIYOR, HATTA İTALYAN DONANMASI ÇANAKKALEYİ BOMBALIYOR, OSMANLI DA BOĞAZLARI KAPATIYOR, AVRUPA DEVLETLERİ ÇOKBÜYÜK TİCARİ ZARARA UĞRUYORLAR. HEPİ TOPU BİR AY KADAR BOĞAZLAR KAPALI KALIYOR.
SONRA RODOSU VE 12 ADALARI ELE GEÇİRİYORLAR.
BALKAN SAVAŞI NA GİDEN YARDIMI ENGELLİYORLAR.
OSMANLI BARIŞ İSTEMEK ZORUNDA KALIYOR.
TRABLUS ELDEN ÇIKIYOR 12 ADA UŞİ ANLAŞMASI İLE TÜRKLERE GERİ VERİLİYOR ANCAK OSAMANLILAR 12 ADAYI BALKAN SAVAŞI SIRASINDA YUNANLILARA KAPTIRIRIZ DİYE KORKUP SAVAŞTAN SORNA GERİ ALMAK ÜZERE İTALYANLARA VERİYORLAR, VERİŞ O VERİŞ , BÖYLECE 12 ADA SORUNU ORTAYA ÇIKMIŞ OLUYOR.
BİR DE TRABLUSGARP SAVAŞININ ASKERİ SAVAŞ TARİHİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR YANI DAHA VAR.
"Trablusgarp Savaşı, içinde barındırdığı bazı ilkler sebebiyle de ayrıca ilginç bir savaştır. Dünya tarihinde ilk kez uçakların savaş aracı olarak kullanılması bu savaşa rastlar. Trablusgarp Savaşı'nda İtalyan uçakları savaş sırasında bombalama ve bildiri dağıtma gibi görevler üstlenmişlerdi.Bunun için italyanlar dünyada bir ilki gerçekleştirmişlerdir."
TABİİ TEPESİNE HAVA KUVVETLERİ TARAFINDAN TARİHTE İLK BOMBA ATILAN ORDU DA OSMANLI ORDUSU OLUYORDU.
NE DİYORDU SİTELERİNDE
"HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRACAK YENİLİKLERE HEP BİZ İMZA ATTIK." YAZIYORDU Dİ Mİ ?
Kuzey Afrikadaki Petrol yatakları elimizden çıktı, bu birinci yenilik.
12 ada sorunu böylece başımıza açıldı . Bu ikinci yenilik.
Tepemize dünya savaş tarihinde ilk kez kullanılan hava kuvvetleri tarafından bombalar atıldı. Üçüncü yenilik.
Balkan savaşına gönderdiğimiz yardımlar 12 adayı işgal eden İtalyanlarca engellendi, oraları da kaybettik. Dördüncü yenilik.
EMPERYALİZM İŞTE BÖYLE BİR ŞEY:
ülkenin iliğini kemiğini sömürür, silahlı işgal başlamadan ekonomik işgal ile başlar.
Şimdi neden basbas TEMEL düşmanımızın Kürtçüler, Dinciler, AB-ABD Cİ Liboşlar dan oluşan işbirlikçiler olmadığını ama onların iplerini ellerinde tuttan vatanımızı sömürüp, bizleri esir etmeye çalışan emperyalistler olduğunu defaaTen yazdığımızı anlatabilmişizdir umarım.
O yıllarda da savaşların ardında petrol ve sömürülecek toprak vardı, şimdi de.
O yıllarda da yedi düvel bir olup üzerimize geliyordu , şimdi de.
O yıllarda da Türkler o emperyalistleri geldikleri yere süklüm püklüm geri göndermişlerdi, Şimdi de bizler göndereceğiz.
O yıllarda da emperyalist kucaklara oturan işbirlikçi hayinler .ok böceği gibi ezilmişlerdi, şimdi de bizler ezeceğiz o yok böceklerini.
Saygılarımla
Kuvvai Milliyeci Torunu