
Oxford Üniversitesi bilimadamları bugün Nature dergisinde yayınladıkları makalede, Venüsün bir zamanlar Dünya gibi yaşanır bir yer olduğuna dair kanıtlar elde ettiklerini açıkladılar.
Bir Avrupa uzay aracından elde edilen bilgilere göre, Venüs gezegeni, Dünyaya şimdiye kadar tahmin edilenden daha çok benziyor. Gezegenin milyonlarca yıl önce atmosfer ve yaşama elverişlilik açısından Dünyanın bugünkü hali gözönünde bulundurulduğunda neredeyse ikizi olduğu söyleniyor. Fakat sera etkisi, atmosferik erozyon, solar radyasyon ve gezegen rotasyonunun yavaş olması sonucu Venüsün Dünyadan daha farklı bir gelişim izlediği söyleniyor.
Bugün Venüste su bulunmuyor, ve sıcaklık kurşunu eritecek kadar yüksek. Gezegende sık sık tayfun şiddetinde rüzgarlara ve şimşeklere rastlanıyor.
Oxford Üniversitesi Fizik Bölümünden Prof. Fred Taylor, ulaştıkları yeni bilgilerin VIRTIS adlı bir spektrometre tarafından sağlandığını söyledi.

VIRTISten gelen fotoğraflar, Venüsün ekvatoru yakınlarındaki hava akımının şiddetli, kutuplara doğru da yumuşak olduğunu gösteriyor. Gezegen yüzeyinden 50-55 km yükseklikte de bulut oluşumları gözleniyor.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bilimadamları Venüs gezegeninde şimşek çaktığına dair ilk kesin bulgulara da ulaştı.
Kaynak: NTVMSNBC