Birinci: Nutuk'un yayımlanması 'manasız'

Genel & Güncel Konular

Birinci: Nutuk'un yayımlanması 'manasız'

İletigönderen tuba » Pzr Ağu 03, 2008 16:53

Tarih kurumu artık 'Nutuk'suz

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığı’na getirilen Prof. Ali Birinci, 2001 tarihli kitabında, Nutuk’un TTK tarafından basılmasını ‘mânasız’ bulduğunu söylüyor.

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun görevden alınmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığı’na getirilen Prof. Dr. Ali Birinci’nin, yazılarında TTK’yı yürüttüğü yayıncılık politikası nedeniyle eleştirdiği ortaya çıktı. Birinci, Eylül 2001’de basılan “Tarih Yolunda” adlı kitabında, TTK’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nutuk-Söylev” eserinin yayımlamasını da “mânasız” bulduğunu belirtiyor.

“Benim düşüncelerimi, yazılarımdan, kitaplarımdan okuyabilirsiniz. Konuşmayı sevmiyorum” diyen Birinci’nin yazılarında Türkçe, tarih yazımı ve TTK konusundaki dikkat çeken görüşler yer alıyor.

Latince yanlışı

“Tarih Yolunda” adlı kitabında, Latin alfabesine geçilmesiyle Türk kültüründeki eserleri yeni harflerle basma lüzumunun ortaya çıktığını kaydeden Birinci, kaynakları, illâ Latin harfleriyle ve “sözlüğe bakmaksızın anlaşılacak bir Türkçe” ile neşretmek gibi yanlış bir kıstasta ısrar edilmesi, eski harfleri öğrenmenin de geniş mânada bir kültürel devamlılık ve kalkınma için zaruri olduğunun anlaşılmaması ve tarih kaynaklarının eski harflerle basılmasını istemekle harf inkılâbına karşı olmanın ayrı şeyler olduğunun anlaşılmaması nedeniyle tarih yayınlarında yetersizlik olduğunu ifade ediyor.

Prof. Dr. Ali Birinci, TTK’ya eleştirilerini sıralarken “Son yayınlarından olan Nutuk-Söylev ikilisinin, herhâlükarda halk için ilk, aydınlar için ikinci yarısını gereksiz ve dolayısıyla böyle bir neşri de mânasız bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Kitabın, her iki okuyucu için de bir yarısı maddeten yük teşkil etmektedir” diyor. Birinci’nin eleştirileri, daha önce yazılmış makalelerinin derlendiği ve Eylül 2001’de basılan “Tarih Yolunda” kitabının 31. sayfasındaki “Tarih Kaynaklarının Neşrine Dair Örnekler ve Düşünceler” isimli makalede yer alıyor.

Köhne gemi

Birinci, “Türkiye, tam iki asırdan beri gereği gibi tanıyamadığı bir deryada, her an önüne çıkabilecek yeni tehlikeleri de önceden tahmin edemeyen ve göğüsleyemeyen, bunlara doğru teşhis koyma imkanı bulamadan yeni ve sürpriz daha vahim tehlikelerle karşılaşan ve ihtiyacına uygun maddi ve manevi donanımdan mahrum olan bir köhne gemiyi hatırlatmaktadır” diyor.

Birinci’nin Türkiye’yi “köhne bir gemiye” benzettiği ifadesi ise, aynı kitabın 37. sayfasındaki “Tarih Usulü Bakımından Küçük Ağa” isimli makalede yer alıyor.

Kaynak
Kullanıcı küçük betizi
tuba
Üye
Üye

İletiler: 1113

İletigönderen Türk-Kan » Pzr Ağu 03, 2008 17:05

La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim!
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen maydonos » Pzr Ağu 03, 2008 17:52

arap usakligina hazir olun ...dinlerinden sonra bize yedirecek cok moklari var...bizim milletimizde merakli zaten afiyet olsun...vatana millete hayirli olsun..
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

İletigönderen cigdem3 » Pzr Ağu 03, 2008 19:33

Adam farkli dusunse sasirirdim. Zaten, akepe bu adamlari, bu kafada olduklari, icin bu mevkilere tasimiyor mu?

Elin Kubalisi, Ataturk'un dehasini anlamis, emperyalizme karsi tavrini almis, bizde bu zekasi sig adamlarin, sig yorum ve tavirlari karsisinda sinir harbi yasiyoruz.
Kullanıcı küçük betizi
cigdem3
Üye
Üye

İletiler: 24

İletigönderen Çetin Taş » Pzr Ağu 03, 2008 22:21

Önce işin doğrusunu anlatalım.
TTK,Atatürk'ün kurucusu olduğu bir kurumdur.Türk tarihinin ilk kaynağından araştırılması amacıyla 1931 yılında kurulmuştur.
Anayasanın ilgili maddesi bile vardır ve şu şekildedir.

Madde 134:
Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılâplarını, Türk kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak amacıyla; Atatürk'ün manevî himayelerinde, Cumhurbaşkanının gözetim ve desteğinde, Başbakanlığa bağlı; Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinden oluşan, kamu tüzelkişiliğine sahip "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu" kurulur.
Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu için Atatürk'ün vasiyetnamesinde belirtilen mali menfaatler saklı olup kendilerine tahsis edilir.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun; kuruluşu, organları, çalışma usulleri ve özlük işleri ile kuruluşuna dahil kurumlar üzerindeki yetkileri kanunla düzenlenir.

Hal böyle iken yeni TTK başkanı karşımda olsa da suratına bakaraktan şu soruyu sorabilseydim keşke.
''İlgili anayasa maddesi ortada iken ve bu kurumun kurucusu ATATÜRK iken;NUTUK'u kim yayınlasın sizce?Katolik kilisesi mi yoksa Protestan kilisesi mi?Ya da Fettullah Gülen Cemaati mi bastırsın?Yok o da olmazsa Adnan Hocacılar mı bastırsın?Senin gibi bir adamla ne yazık ki aynı havayı solumak zorundayım sayın yeni TTK başkanı.''
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen rafet » Pzt Ağu 04, 2008 0:24

Bir tane yayla mi ne vardi, ona da artik bir gorev verirler.

Ah Aziz Nesin ah...gecekten yoklugun hissediliyor.
Sen gittin, yerine senin yerini dolduracak bir mizahci, aydin, demokrat gelmedi.
Kullanıcı küçük betizi
rafet
Üye
Üye

İletiler: 185

İletigönderen Çetin Taş » Pzt Ağu 04, 2008 12:18

Benim iddiam şudur.Her şart altında bundan 100 sene sonra Aziz Nesin'in tıpkı Dede Korkut gibi bir Türk büyüğü olarak anılacağını düşünüyorum.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x