BIST 100, 50 ve 30 Endekslerindeki Sayılar Ne Anlama Gelmektedir?

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

BIST 100, 50 ve 30 Endekslerindeki Sayılar Ne Anlama Gelmektedir?

İletigönderen gunceakay » Cmt Kas 25, 2017 13:04

Resim

Endeksler belli veriler ve zaman dilimleri göz önüne alınarak oluşturulur. Temsil ettikleri sektör, yatırım aracı veya herhangi bir ürün hakkında detaylı bilgi verirler. Borsa endeksleri ise kendini oluşturan enstrümanlar hakkında genel bir bilgi vermektedir. Örneğin; BIST 100 endeksi, bir göstergedir ve ülkemiz borsanın genel seyri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.

BIST 100 ve 30 endeksleri, bir yatırımcının ve ekonomi haberi takip eden kişilerin en çok duydukları endekslerdir. Bu endeksler üzerine sürekli yorumlar yapılır ve bunlara göre gelecek tahminleri açıklanır. Çünkü bu iki endeks, Türkiye’nin genel seyri ve en güçlü şirketleri hakkında bilgiler vermektedir. Peki, 100, 50 ve 30 rakamları ile ne anlatılıyor, hangi anlama geliyor?

BIST 100, 50 ve 30 rakamları, endeksi oluşturan şirket sayısını göstermektedir. Yani BIST 100 endeksinde, Türkiye’nin en değerli ve büyük 100 şirketinin hisse senetleri yer almaktadır. Aynı şekilde BIST 50 endeksinde, en değerli 50 şirketin; BIST 30 endeksinde en değerli 30 şirketin hisse senetleri bulunmaktadır.

BIST 100 endeksi, Türkiye’nin en büyük piyasa değerine ve en yüksek işlem hacmine sahip şirketlerden oluşur. BIST 50 endeksinde yer alan şirketler, 100 endeksinde de yer almaktadır. Aynı şekilde BIST 30 endeksinde yer alan şirketler, 100 ve 50 endekslerinde de vardır. BIST 30 endeksi, Türkiye’nin en değerli 30 şirketinin hisse senetlerinden oluşmaktadır.

Bu endeksler hakkında detaylı bilgi sahibi olduğunuz zaman, borsanın genel seyrini de öğrenebilirsiniz. Zaten endekslerin en önemli noktalarından birisi de budur. Üstelik bu endekslere yatırım yapma şansına da sahipsiniz. Aynı bir hisse senedi yatırımı gibi borsa endekslerine de yatırım yaparak para kazanabilirsiniz. Üstelik en değerli şirketleri tek tek takip edip, hisselerini toplamak yerine bu endekslerden birisine yatırım yapabilirsiniz. Bu sayede Türkiye’nin en değeri şirketlerine toplu halde yatırım yapmış olursunuz.

Borsa İstanbul endeksleri ile işlem yapmak için hem borsada nasıl yatırım yapılır öğrenmeli hem de endekslerinden dilinden iyi bir şekilde anlıyor olmalısınız. Borsada yatırım yapmanın kuralları olduğunu unutmamalı, hangi durumlarda kazanıp hangilerinde kaybettiğinizi bilmelisiniz. Buna göre bir strateji belirlemelisiniz. Kendinizi bir borsacı olarak eğitmeli ve paranızı belli bir plan dahilinde borsada değerlendirmelisiniz.

Kaynak
Kullanıcı küçük betizi
gunceakay
Üye
Üye
 
İletiler: 22
Kayıt: Pzt Kas 20, 2017 18:33

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x