Bize de Mısır usulü DEVRİM getirecek dostumuz ABD / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

Bize de Mısır usulü DEVRİM getirecek dostumuz ABD / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Çrş Oca 29, 2014 15:46

Ankara’nın iç kavgaları Batı için büyük riskler doğurabilir

ABD yöneticilerine Türkiye uzun zamandır, İslam, demokrasi ve kapitalizmin örnek bir kaynaşması olarak gösterildi. Türkiye aynı zamanda, kendi güvenliğini dünya hâkimiyeti üzerine kurulu gören, Ortadoğu’da gelişmelere kontrolünü gittikçe kaybeden Washington’un güvenilir ortaklarından biri idi. Genelde ABD’nin güvenilir ve yararlı bir vekili olarak ve kendi gücünü öne koyarak, diplomatik ve ekonomik nüfuzu ile komşularının davranışlarını etkiledi. Fakat şimdi Türkiye’de olanlar trenin raydan çıktığının alameti. Türkiye’yi kaybetmek olasılığı ABD ve Avrupa için büyük bir stratejik felaket olur.

Türkiye hakkında bazı şeylerin bilinmesi önemli. Çelişkili görünse de Türkiye’deki durum hakkında okuduklarımız bir dereceye kadar doğru. Zira 1923’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğundan beri Türkiye biraz melez bir demokrasi. Baştan beri, önde olan kuruluşlar siyasi partilerin seçeneklerini sınırladılar. Kemalizm adı altında, gururla kendini laik anayasanın koruyucusu olarak tanımlayan ordu en önde görünen suçlu idi. Musolini’nin İtalya’da yaptığından örnek alınarak oluşturulan diğer devlet kuruluşları, özellikle en başta olmak üzere devletleştirilmiş endüstriler ve kapitalist düzende holdingleri de saymak lâzım suçlular arasında.

Çakma kapitalizm ile bir arada ekonominin büyük bir bölümünün devlet kontrolünde olması, taraftarlarını besleyen, muhalefeti cezalandıran ve yolsuzluklarla işleyen bir devleti kontrol edecek mekanizmadan mahrum olmak demekti.

Erdoğan, laiklerin gücünü kırıp onların yerine kendi taraftarlarını getirmek için Millî Güvenlik Konseyi generallerinin, İslamî bir hükümetin Kemalist anayasayı çiğneyeceği endişesi ile en son 1997’de siyasete karıştırdıkları orduyu karşısına aldı.

Erdoğan’ın planı yüzlerce tutuklama, toplu yargılamalar ve 2012 ve 2013’de subayların hapsedilmesine gitti. Tutuklananlar darbe planlanmakla suçlandı. Aralarında şüphesiz Erdoğan’ı göndermek isteyenler olsa da tutuklananların çoğu suçsuzdu ancak AKP’nin laiklik karşıtı gündemine karşı gelenler olarak algılanmışlardı. Suçlananlara kendilerini savunma imkânı tanınmayan bir ortamda sahte kanıtlar yaratıldı ve şahitlerin ifadeleri uyduruldu.

Erdoğan, içinde dış güçlerinde olduğu bir komplonun kendisine yönetildiği iddiasında. Ülke içinde ABD ve İsrail’e karşı hoşnutsuzluğu kullanarak, onlara yakın görünen Gülen’e bağlantı yaparak, ABD, İsrail ve ABD Büyükelçisinin karışıklıkları kışkırttığını söyledi.

Erdoğan iktidar gücünü kaybedecek kadar hasar görürse, oluşacak siyasi boşlukta mecliste AKP’den sonra en fazla sandalye sahibi, Cumhuriyet Halk Partisini destekleyen Gülen, geleceğin politika sahnesinde oyunu yönlendiren kişi olacak gibi. Bu ittifakın neler getireceği belirsiz. Kağıt üzerinde Gülen, Erdoğan’a göre daha ılımlı bir İslamcı fakat eleştirilere göre Gülen’in uzun dönemde stratejisi, iktidarı ele geçirip çok daha radikal bir gündeme doğru gideceği. Eğer Gülen bunu yapacak olursa Türkiye’nin hala güçlü olan laikleri büyük bir olasılıkla, geçen yaz İstanbul’daki ayaklanmaları gölgede bırakacak ölçüde isyan edeceklerdir.

Bu en kötü olasılık gerçekleşirse, ABD’nin çıkarı, geçen yıl Mısır’da yaşanan ikilemin bir tekrarı olacak şekilde, en kısa zamanda istikrarın tesisi olacaktır. Fakat Türkiye, Washington için Mısır’dan çok daha karmaşıktır. Eğer hakikaten Mısır olacakların bir örneği ise ABD herhalde, her iki tarafı da destekleyerek olayların kendiliğinden bir sona varmasını bekleyecektir.



Philip Giraldi - 15 Ocak 2014, eski bir CIA çalışanı; halen Council for the National Interest’de üst düzey yönetici

Kaynak: http://www.theamericanconservative.com/articles/turkey-in-conflict/
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x