Bloomberg, “Kürdistan çok yakında” diyor! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

Bloomberg, “Kürdistan çok yakında” diyor! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Sal Ara 23, 2014 15:08

Bloomberg View internet sitesinde, Eli Lake imzalı, 22 Aralık 2014 tarihli, “Kürtler kendi devletlerine biraz daha yaklaştı” başlıklı yazıdan seçme alıntılar şöyle.

Küba ve Kuzey Kore haber başlıklarını işgal ederken Amerikan halkı dünyanın başka bir köşesinden, Irak’tan, gelen iyi haberleri belki de görmediler. Kürt peşmerge savaşçıları Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerine bir sıra darbeler indirdiler, Kuzey Irak’ta geniş bir bölgeyi cihatçıların elinden kurtardılar.

Bu zaferler ABD politikasında ciddi bir değişimin altını çiziyor: 2015’de başlamak üzere ABD ordusu üç peşmerge tugayını eğitecek ve Irak’ı parçalayan fanatiklerle savaşmaları için onları 350 milyon dolarlık malzeme ile donatacak. Kürtler 1991’den beri kendi devletleri, milis güçleri ve dış siyasetleri ile yarı özerk durumda olsalar da bu, onlara kendi devletleri kurma yolunda Washington’un attığı en büyük adım.

Bunun önemini görebilmek için Obama iktidara geldiği günden bugüne kadar ABD ile Kürtlerin arasının iyi olmadığını hatırlayalım.

Kürtler kendilerini korumak için dünya pazarlarında petrol satmaya kalkıştıklarında ABD diplomatları petrol şirketlerine bunları satın almamalarını ihtar etti.

Fakat daha sonra IŞİD çıktı ortaya. Haziranda Irak’ın ikinci büyük şehri Musul, ABD’nin Irak ordusuna verdiği silah ve araçları ele geçiren IŞİD tarafından işgal edilince Obama, ABD’nin Irak’ta iş yapabilecek tek dostunun Kürtler olduğunu anladı.

2010-2012’de Irak’ta ABD büyükelçiliği yapmış olan Jeffrey James geçen hafta bana, “ABD’nin uzun vadeli politikasının inanılırlığı ve müttefikler gözünde tutarlılığı, bölgenin istikrarı ve IŞİD’in yenilmesi için Irak’ın bütünlüğü vazgeçilmez bir gereksinimdir” dedi. Halen Washington’da Irak sorunu üzerinde çalışan görevliler de aynı görüşte. Kısacası Washington, Irak’ın komşuları tarafından ülkenin parçalanmasını destekliyor gibi görünmemeli. Böylesine bir görüntü, Türkiye ve Körfez Ülkeleri’nin IŞİD’e karşı yürütülen uluslararası kampanyadan çekilmelerine sebep olabilir.

Fakat Kürt sorunu gün geçtikçe kaçınılmaz hale geliyor.

Kürdistan’ın denize kıyısı olmasa da bağımsız olması düşünülemez bir şey değil artık. Halen onların havaalanlarında Kürt gümrük memurları pasaportlarınızı damgalıyor. Kürtlerin diğer ülke başşehirlerinde kendi diplomatları ve lobileri var. Ve bu ay Bağdat ile petrol konusundaki anlaşma sayesinde mali bir sıkıntıya sürüklenmenin önüne geçtiler ve Bağdat’ı, peşmerge savaşçılarının maaşlarını ödemeye razı ettiler. İsrail Başbakanı Bejamin Netenyahu da bağımsız bir Kürdistan taraftarı olduğunu bu yaz söylemişti.

Kürtlerin tek eksiği modern bir ordu. Peşmege’nin birkaç tankı, tüfeği var ve geçmişte Irak’taki Amerikan Özel Güçleri ile yakından, birlikte çalışmışlardı.

Barzani’nin genelkurmay başkanı Fuat Hüseyin geçen ayki Washington ziyaretinde gazetecilere, devletinin merkezi bir Kürt ordusu kurma işlemine başladığını söyledi. Ve işte burada ABD’nin peşmerge tugaylarını eğitimi bir büyük fark yaratabilir. Eğer peşmerge, yerel gerilla milisinden modern bir orduya çevrilirse, Kürtlerin bağımsızlığı için eksik öğelerden biri daha yerini bulmuş olacak.

Pentagon bunu önemsiz göstermeye çalışıyor; bütçede peşmergelerin eğitimi için harcamalar, “onların silahlandırılması, gerektiği şekilde güçlendirilmeleri ve Irak ordusu ile uyumlu bir şekilde çalışmalarını sağlamak” olarak izah ediliyor. Aynı zamanda bu eğitim, “Amerika’nın Kürt halkına verdiği taahhütleri yerine getirdiğinin ispatı olacak ve ABD’nin birleşik bir Irak arzusunun gerçekleşmesini kolaylaştıracak.”

Özelde Kürt yöneticilerinin bana söylediği, hele de IŞİD karşısında cepheden kaçan Irak Ordusu subaylarının peşmerge’ye kumanda etmesinin hiçbir şekilde düşünülemeyeceği.

Şu anda Irak ile Suriye arasındaki sınırı belirsiz hale getirmiş olan uydurma halifenin yok edilmesi için müttefikimiz, Kürtler. Bu yüzden bütün dünyanın onlara minnet borcu var. IŞİD’in ortadan kaldırılması için modern bir Kürt ordusunu eğitmek ve donatmakla, Obama belki de, Irak’ı kurtaracağım derken onun yıkılmasına yardımcı oluyor.


Kaynak:http://www.bloombergview.com/articles/2014-12-22/kurds-get-closer-to-a-state-of-their-own


Ek bilgi: Yabancı basında Kürdistan'la ilgili yazılarda en çok kullanılan harita

Resim
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x