"BOPUN ADI VAR KENDİSİ YOK"

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "BOP zaten yok. Adı var kendisi yok" dedi.
Medeniyetler İttifakı Araştırma Bursları Ortak Akıl Toplantısı, akademisyenlerin de katılımı ile TÜBİTAKta yapıldı. Toplantıda konuşan Aydın, teknoloji ile birlikte dünyanın küçüldüğünü ve medeniyetlerin birbirini daha çok tanır hale geldiğini ifade ederek, "Artık bizim kültürümüz, medeniyetimiz başkalarının medeniyeti oluyor" dedi.
Küreselleşmenin sonucu olarak "sanal ümmetler" oluştuğunu belirten Aydın, "Kendi kültüründen kopmuş biri Hindistanda, biri Rusyada, biri Japonyada yaşayan bu insanlar, akşam birbirleriyle bilgisayarlarından sohbet ediyor, konuşuyor, birinin söylediğine diğeri yorum yapıyor, apayrı bir zihin dünyası, bir insan dünyası doğuyor" diye konuştu.
Aydın, medeniyet kapsamında Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) konusuna değinerek, "BOP zaten yok. Adı var kendisi yok" dedi.
Projenin temelde ortak payda sistemi olduğunu kaydeden Aydın, şunları kaydetti:
"Tamam vardı Büyük Ortadoğu Projesi; Pakistandan Mağripe kadar uzanan bir demokratikleşme projesi... Daha Irakı halledemedik ki... Yani Irakta, şu anlamda, demokrasi ne kadar güçlü bugün? Ne kadar güçlü bugün Afganistanda?
Bugün topluluklar Efendim hoş geldin, sefa getirdin, medeniyet çabanızdan dolayı müteşekkiriz falan demiyor. O bakımdan BOP, uluslararası politikayı ilgilendiren bir konudur, biz zaten onun kenarından geçtiğimiz gün yok oluruz ben size söyleyeyim.
Biz projeyi istedik ki şöyle karşılansın, birisi okuduğu zaman desin ki, Ya benim arzu ettiklerimin tamamı yok ama ben yine de oradayım. Çünkü bir ülkenin arzu ettiklerinin tamamının olduğu bir projeyi öbür ülke tamamıyla reddeder. Demek ki ortak bir alan bulmak zorundayız. Herkes diyecek ki Ben oradayım ama arzu ettiğim her şey orada değil. Projenin özünde bu var. Türkiye için de bir çıkış yolu olabilir bu. Farklı düşünenler var, farklı kesimler var, bir ortak noktada buluşmamız lazım bizim, farklılıkları yok etme imkanımız yok, bitti artık o."
Konunun öneminin ve içeriğinin iyi anlatılması ve anlaşılması için bilim adamlarına da görev düştüğünü belirten Aydın, projenin siyasetin üstünde tutulması gerektiğini söyledi. Aydın, projede bakan olarak değil, felsefe hocası olarak yer aldığını da sözlerine ekledi.
Kaynak