"BÖYLE DEVAM EDERSE ARPA VE BUĞDAYDA CİDDİ REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞAYACAĞIZ"

Genel & Güncel Konular

"BÖYLE DEVAM EDERSE ARPA VE BUĞDAYDA CİDDİ REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞAYACAĞIZ"

İletigönderen İlteriş Kağan » Pzt Ara 20, 2021 15:14

Çiftçiler, gübreye gelen zamlar nedeniyle buğday yerine mercimek ya da nohut ekiyor. Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, "Mercimekte gübre kullanımı daha az. Hatta bazen hiç gübre kullanmadan da mercimek ekilebiliyor. Böyle devam ederse buğday ve arpadan vazgeçtikleri, mercimek ve nohuda yöneldikleri için önümüzdeki sezonda arpa ve buğdayda ciddi rekolte düşüklüğü yaşayacağız" dedi. Çiftçi Abdülkadir Cızlak ise "Mazot fiyatları her gün artıyor. Sabah zam, akşam zam. Artık pompa fiyatını takip edemiyoruz. Geçen sene 4 bin lira olan gübre fiyatı, bu sene 14’e çıkmış. İnsanlar ya tarlayı boş bırakıyor ya da gübresiz mercimek ekiyor. Traktörler park halinde. Sıkıntı büyük, bunu duyan kimse yok" diye konuştu.
Resim
Türk lirasındaki yaşanan değer kaybı sürdükçe gübre ve mazot fiyatları artmaya devam ediyor. Üre gübresi bugün itibariyle 17 bin 200, DAP gübresi 16 bin 500 TL'ye, mazot ise 11,5 TL'ye çıktı. Çiftçiler, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle bu sezon topraklarını bir kısmını boş bıraktı. Ekilen birçok tarım arazisinde ise gübre kullanılamadı. Türkiye'nin tahıl ambarı olan Şanlıurfa'daki çiftçiler de gübre kullanamadıkları için mercimek ya da nohut ekimine yöneldi.

"MERCİMEKTE GÜBRE KULLANIMI DAHA AZ"
Hilvan Ziraat Odası Başkanı İpar, bölgede yaşanan durumu ANKA Haber Ajansı'na şöyle anlattı:

"Arkamda görmüş olduğunuz tarla henüz sürülmemiş, ekime hazır hale gelmemiş. Bu tarla mercimek için, mercimek ekimine ayrılmış. Şu ana kadar sürülmemesinin en büyük etkeni, çiftçilerimizin ekimde zorlandığını gösteriyor. Bizim bölgemizde mercimekler, genelde yağmur yağdıktan sonra ekilir. Bu dönemde de şu anda bir kuraklık yaşamaya başladık. Çiftçilerimiz bu tarlayı hazır hale getiremedi. Bununla beraber çiftçilerimiz mercimek ekimine niye yöneldiler? Gübre ve mazotta olan artışlardan dolayı. Çünkü mercimekte gübre kullanımı daha az. Hatta bazen hiç gübre kullanmadan da mercimek ekilebiliyor. Böyle devam ederse buğday ve arpadan vazgeçtikleri, mercimek ve nohuda yöneldikleri için önümüzdeki sezonda arpa ve buğdayda ciddi rekolte düşüklüğü yaşayacağız. Mercimek ve nohutta rekolte yüksekliği olsa bile yüksek girdilerle fiyatları çok daha yükseleceği için biz mercimek ve nohudu tekrar pahalı bir şekilde yemeye devam edeceğiz."

"MERCİMEK TOHUMU FİYATLARI 18 TL'YE ÇIKTI"
Çiftçilerin mercimek ekimine yönelmesiyle birlikte mercimek tohumunun da arttığını söyleyen İpar, "Çiftçi, bugün mercimek tohumunu 10-18 TL arasında bulmak zorunda kalıyor. Oysa biz, hasat döneminde mercimeği 5 TL’ye satmıştık. Bu nedenle mercimek tohumunda da ciddi şekilde bir artış olmuştur" dedi.

"İNSANLAR YA TARLAYI BOŞ BIRAKIYOR YA DA GÜBRESİZ EKİM YAPIYOR"
ANKA Haber Ajansı'na konuşan çiftçi Abdülkadir Cızlak ise "Mazot fiyatları her gün artıyor. Sabah zam, akşam zam. Atık pompa fiyatını takip edemiyoruz. Geçen sene 2 bin lira olan gübre fiyatı, bu sene 6 bine çıkmış. Geçen sene 4 bin lira olan gübre fiyatı, bu sene 14'e çıkmış. İnsanlar ya tarlayı boş bırakıyor ya da gübresiz mercimek ekiyor. İnsanların yarından bir beklentileri yok. Tarlaların hepsi boş. Traktörler park halinde. İnsanlar depoyu dolduramıyor zaten. Sıkıntı büyük, bunu duyan kimse yok" diye konuştu.

Haberin videosu: https://www.dailymotion.com/video/x86g089
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 8 konuk

x