Cumhurbaşkanı Gülün Bağdat yolunda yaptığı Kürdistan açıklaması Türkiye gündeminde bomba gibi patladı!
Kukla Talabaninin davetiyle Bağdata giderken Irakın kuzeyinden Kürdistan diye söz eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Anayasasında öyle yazıyor ifadesini de kullanınca Türkiye ayağa kalktı.
Irak Anayasasını uçakta mı okudu!
* MHPli Deniz Bölükbaşı: Çok vahim sonuçlar doğuracak bir oyunun ilk perdesi oynandı. Irak Anayasası uçakta mı aklına gelmiş? Sıranın genel af ve eyalet sistemine geldiği anlaşılıyor.
Öyle yazıyor diye kabul mü edeceğiz!
* CHPli Onur Öymen: Gül, o kelimeyi kullanırken Irak Anayasasını referans gösteriyor. Rum Kesimi de KKTCyi yok sayıyor. Ne yani, bu durumda başka ülkelerin anayasalarını mı esas alacağız!
Bütünlüğümüze ve üniter yapıya darbe
* Emeklİ Tümgeneral Osman Özbek: Büyük bir talihsizlik. Türkiyenin milli bütünlüğü ve üniter yapı açısından sakıncalı olduğundan anayasaya da aykırı bir durum. Dolayısıyla ceza karşılığı bulunuyor.
6 yıldır yalanlanmayan o metin...
AnlaşmayI dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile imzalayan Gül, Her şeyi açıklayamam! demişti.
* Türkiye, 4 yıl içinde uygulanacak planla, üniter devlet yapısını terk edip federasyona geçecek. (Az kaldı!..)
* Af yasası ile bağlantılı olarak, hapiste veya dağdaki PKKlılara siyaset hakkı tanınacak. (Eli kulağında!..)
* Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı belediyeler özerkleştirilecek. (AB kriteri bahanesiyle yapılıyor!..)
* Irakın kuzeyinde kurulan devlet ilan edildikten sonra Türkiye tarafından da resmen tanınacak. (İlk adım atıldı!..)
* Kıbrısta Rauf Denktaş devre dışı bırakılacak, Annan Planı hayata geçirilecek. (Uygulandı!..)
* Kıta sahanlığında esnek davranılacak, it dalaşı sorunu Yunanistan rahatsız edilmeden çözülecek. (Şimdilik beklemede!..)
* Ermenistan ile ilişkiler iyileştirilecek, sınır ticaretinde Ermeniler lehinde düzenlemeler yapılacak. (Az kaldı!...)
CUMHURBAŞKANI GÜL, KUZEY IRAKTAKİ PEŞMERGE YÖNETİMİNE KÜRDİSTAN DEDİ
Gizli anlaşma yürürlükte
Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı görevi döneminde, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powellla 14 maddelik gizli bir anlaşma imzaladıklarını açıklamıştı
Bu anlaşmanın maddeleri arasında son günlerin gündemi olan PKKlı bölücülere af ve Kuzey Iraktaki peşmerge yönetiminin tanınması da vardı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün İrana giderken yaptığı Kürt sorununda önemli gelişmeler olacak sözleri ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabaninin bölücülere af istemesiyle başlayan süreç hız kesmeden devam ediyor. Önceki gün davet üzerine Irakın başkenti Bağdata giden Cumhurbaşkanı, bombayı Bağdata giderken uçakta patlattı.
Kürdistanı tanıdı!
Terörle ilgili soruları cevaplandıran Gül, Irakın kuzeyindeki yönetimden Kürdistan Bölgesel Yönetimi diye bahsetti. Gül, gazetecilerin Kürdistan mı dediniz? sorusuna ise şöyle cevap verdi: Ne diyeceğim? Yunanistan, Makedonyaya Makedonya demiyor diye biz de demiyor değiliz. Irak Anayasasında ne yazıyorsa o.
Dış politika değişiyor
Son günlerde tartışmalara konu olan, Ermenistan açılımı, ABDnin de içinde olduğu PKKya genel af tartışmaları ve peşmerge yönetiminin Kürdistan olarak tanınması... Tüm bu süreç akıllara, Abdullah Gülün Dışişleri Bakanlığı döneminde, ABDli mevkidaşı Colin Powellla yaptığını itiraf ettiği 2 sayfalık gizli anlaşmayı akıllara getirdi.
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek tarafından deşifre edilen ve günümüzdeki gelişmelerle paralellik gösteren 14 maddelik gizli anlaşmada şu maddeler yer alıyordu:
1. Irakın kuzeyinde bulunan bütün Türk birlikleri çekilecek.
2. Türk ordusu sınır ötesi harekâtlarda bulunmayacak.
3. PKK/KADEKe karşı askeri harekâtlar için, ABD askeri makamlarından izin alınacak.
4. EĞer TSK, ABDden izinsiz harekât yapacak olursa, ABD Kürt halkına karşı soykırım uygulandığı uyarısında bulunabilecek
5. Türkİye, ABDnin Ortadoğu ülkelerine karşı uygulayacağı askeri harekâtlarda üs ve taşıma kolaylıkları sağlayacak
6. Türk ordusunun asker sayısı indirilecek
7. Irakın kuzeyindeki Kürdistan tanınacak.
8. Abdullah Öcalan ve diğer PKKlılara af çıkarılacak.
9. Etnİk grupların yasal siyasete katılmaları önündeki bütün yasal kısıtlamalar ve engeller kaldırılacak.
10. Türkİyedeki Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı şehir ve kasabaların belediyelerinin özerkleşmesi süreci kararlı olarak yürütülecek.
11. Türkİye federasyona dönüşecek.
12. KKTCde Rauf Denktaş devre dışı bırakılacak, Annan Planı bazı küçük değişikliklerle hayata geçirilecek.
13. Ege kıta sahanlığı konusunda Türkiye, Yunan doktrinine daha esnek davranacak.
14. Türkİyenin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirilecek ve iyileştirilecek, sınır ticaretinde Ermeniler lehinde düzenlemeler yapılacak.
Anlaşmayı itiraf etmişti
ABD ile imzalanan Gizli Mutabakat ın ilk adımı, Colin Powellın 2 Nisan 2003 tarihinde Abdullah Gül ile yaptığı özel görüşmede atılmıştı. Gül, görüşmenin perde arkasını, Vatan Gazetesi azarı Sedat Sertoğluna anlatmıştı.
Kürdistan çıkışı Ankaraya bomba gibi düştü
Türkiyeyi zora sokar
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural: Bu ifadeyi Türkiyenin bölünmesini isteyenler kullanıyor. Yunanistan Makedonya kelimesini bile kullanmıyorken, bizim yöneticilerimizin Türkiyenin üniter yapısını açıkça hedef alan bu ifadeyi düşüncesizce kullanmaları zihinlerde ciddi anlamda soru işareti yaratıyor. Bu ifade karşısında yöneticilerimizin çok duyarlı olmaları, hassasiyet göstermeleri gerekir. Başbakan da böyle bir ifadeyi zamanında kullandı. Kürdistan kelimesi elbette ki bizi zora sokacak bir ifadedir ve son derece sakıncalıdır.
İfade tam bir talihsizlik
CHP Grup Başkan vekili Hakkı Süha Okay: Kürdistan kelimesi kabul beyanıdır. Bu ifade Türkiyede birinci derecede bir yöneticinin ağzından çıkması talihsizliktir. Ancak yine de kabul beyanı içermektedir. Kuzey Iraktaki otorite yerine Kürdistan denmesi kabul edilemez bir yanlıştır. Bu beyanın olmasına rağmen, Kürdistan kelimesini ben Cumhurbaşkanının kendi ifadesi olduğunu görmekteyim. Bu resmi politikamızı, devlet poolitikalarımızı bana göre bağlamaz. Türkiyenin bu ifadeyi ve bu anlayışı kabul ettiği anlamına gelmez.
Anayasa çiğnendi
Emekli Tümgeneral Osman Özbek: Büyük bir talihsizlik. Böyle bir ifadenin kullanılmadan önce MGKda görüşülmesi gerekir. Ardından Bakanlar Kurulu kararıyla TBMMye gelir. TBMMde bulunan ya da bulunmayan bütün partiler bilgilendirilir. Kendi başınıza bu kelimeyi kullanamazsınız. Öte yandan hukuki anlamda yaptırımları da söz konusudur. Türkiyenin milli bütünlüğü ve üniter yapı açısından sakıncalı olduğundan anayasaya da aykırı bir durumdur. Aynı zamanda yasalara da aykırıdır. Dolayısıyla ceza karşılığı vardır.
Ermenileri hatırlattı
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen: Cumhurbaşkanı Gül Kürdistan kelimesini kullanırken, Irak anayasasını referans göstererek, Türkiyeyi tehlikeye sokacak bir durumu göz ardı ediyor. Ermenistan anayasası da Türkiyenin doğudaki topraklarını sınırları içerisinde gösteriyor. Şimdi bunu da mı kabul edeceğiz! Kıbrısta KKTCyi yok sayıp Rum Kesiminin anayasasını da mı muhatap alacağız. Başka ülkelerin anayasaları bizi bağlamaz. O ülkelere saygı göstermeliyiz, ancak bu herşeylerini kabul edeceğiz anlamına gelmez.
Uçakta mı öğrendin!
MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı: Bağdatta çok vahim sonuçlar doğuracak bir oyunun ilk perdesi açılmıştır. Irak Anayasasında ne yazarsa yazsın, Türkiyenin tutumu bellidir. Irak Anayasası uçakta mı aklına gelmiştir? Türkiyenin karşısına pazarlık denklemi çıkarılmıştır. Yakında teröristleri de kapsayan bir siyasi af gündeme getirilecektir AKP, Türk milli teriminin tanımını değiştirecek, vatandaşlık milli kimliğin yerine geçecek. Eyaletler sisteminin altyapısı hazırlanacaktır. PKK amaçları AKP ve Başbakanın desteğiyle hayata geçirelecektir.
Bu sözler de Gülün
Kürdistan çıkışı Abdullah Gülün, 1992 yılında Refah Partisi Milletvekili sıfatıyla yaptığı su konuşmayı hatırlattı:
* Ne mutlu Türküm diyene lafını, her yere yaza yaza aslında ilkel bir hale dönüştük...
* Bugün Türkiyede bir sistem bunalımı var. Halkına zıt, halkı ile barışık olmayan ona düşman bir sistem bu.
* Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devrimcilik, devletçilik ve laiklik; bu millete, zorla dayatıldı.
Yenicag Gazetesi/ Fatih Erboz