http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=140
Kuş Gözü
Bu süreç yeni bir iktidar doğurur!
17.01.2009
BÜLENT KUŞOĞLU
kusoglu@vizyonymm.com.tr
--------------------------------------------------------------------------------
DÜNE kadar Ergenekon'la ilgili değerlendirmeler yaparken mümkün olduğunca hukukun üstün tutulmasını, devletin ve toplumun yara almamasını, devlete hizmeti geçmiş fakat suçsuz kişilerin diğerlerinden ayrılarak küstürülmemesini, devleti kullanarak devleti soyan, istismar eden ve devlete çöreklenenlerin tespitinde mutlaka yargıya destek olunmasını savunuyordum. Bugün de bunları savunuyorum ama gelinen bu noktadan sonra konunun tamamen siyasileştiğini ve artık bu sürecin tamamen siyasi zeminde yürüyeceğini düşünüyorum. Dolayısı ile artık, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı, devletin ve toplumun hasar görmemesi hususlarında ısrar etmemizin boşa çaba olduğunu anlıyorum. İzah etmek çok güç fakat deneyeceğim.
Son dalga çok net ortaya koymuştur ki;
n Çeteler veya darbeciler bahane edilerek AKP, AB, ABD karşıtı görünenler sindirilmeye çalışılmaktadır.
n Soruşturmaya karşı eleştirilerde bulunanların bir kısmı konuyu sulandırmak isteyenlerdir.
Tablo değişecek
BUNLAR hemen hemen herkesin kabul ettiği gerçekler, fakat önemli bir nokta, bu süreç sonunda sistemin rengi, kadroları ve zihniyeti değişecektir. Yani Türkiye Cumhuriyeti yeni bir döneme girecektir. Değişim de gereklidir fakat sorun kimlerin, hangi amaçla ve hangi yöne doğru değişime çabaladıklarıdır.
Ancak asıl anlatmak istediğim nokta şudur; Bu değişim-dönüşümle ilgili çatışma o kadar şiddetlidir ki bu durum siyaset arenasında iki kutba da, kadrolarına da çok zarar verecek ve kısa bir dönem sonra içersinde yeni bir siyasi anlayış iktidar olacaktır. Yani, siyasi arenada çatışmanın ana gücü olan iki parti, AKP, CHP ve yandaşları yeni dönemde yerlerini yeni siyasi oluşumlara terk edeceklerdir. Ergenekon Davasının ve çatışmanın "Savcı" ve "Avukatı" R.Tayyip Erdoğan ve Deniz Baykal liderliklerini muhafaza edemeyeceklerdir. Sosyoloji ve siyasetin kuralları işleyecek ve kazanan veya kaybeden, sonuçta kaybedenler olacaklardır. Zaten bu tür bir süreçte sürekli çatışma tarafı olup ta kazanmak mümkün değildir.
Diğer taraftan küresel ekonomik krizin ve bölgedeki çatışmaların Türkiye siyasetine etkileri de bu tahminimizi etkileyen unsurlar olacaklardır.
Mahalli seçimler sonrasında hazırlıklarınızı yapın. Birkaç yıl içersinde yeni bir siyasi tablo ortaya çıkıyor!
Haftanın Fıkrası
BU dönemle ilgi kurar mısınız bilmem ama 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'den dinlediğim nefis bir fıkra;
Kruşchev, Komünist Parti kongresinde kürsüde konuşuyor ve Stalin dönemini kötülüyormuş. "Şu kadar vatandaş, yoldaş telef oldu, şu yanlış işler yapıldı" gibi eleştirileri oluyormuş. Birden salondan "Sen o zaman neredeydin?" diye bir ses duyulmuş.
Kruşchev, "Bunu kim söyledi?" diye sormuş.
Tabi salondan çıt yok. Tekrar sormuş, Yine çıt yok. Tekrar sormuş. Yine çıt çıkmayınca,
"Sen şimdi nerede isen bende o zaman orada idim" demiş.
Bizim tabi ki demokrasimizin geleceği ile ilgili şüphemiz yok ama yine de gerektiğinde sesimizi çıkaralım.