Bu teknoloji otomotivde yeni bir sayfa açacak

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Bu teknoloji otomotivde yeni bir sayfa açacak

İletigönderen Balasagun » Çrş Haz 18, 2014 18:50

BU TEKNOLOJİ OTOMOTİVDE YENİ BİR SAYFA AÇACAK

ResimGediz Üniversitesi’nden Doç.Dr. Selim Solmaz ve Yrd.Doç. Dr. Durmuş Uygun, KOSGEB desteğiyle tüm araçlara uygulanabilecek jant içi elektrik motoru geliştirdi. Tekerlek içine takılacak bu motorla Otomobil, minibüs, otobüsle kamyonlar hibrid veya elektrikli olacak, bir ilke imza atılacak. Tipik bir binek araçta 5 bin TL maliyet öngörülen bu dönüşüm, en az yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayacak.

Gediz Üniversitesi’ndeki yerli teknoloji çalışmaları sonucunda bir önemli buluşa daha imza atıldı. Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selim Solmaz ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun, KOSGEB desteğiyle tüm araçları hibrid veya elektrikli hale getirecek elektrik motoru geliştirdi. Otomotivde çığır açacak projeyle; otomobil, minibüs, otobüs ya da kamyonların en az iki tekerleğine Gedizli akademisyenlerin tasarımı, tamamen yerli teknoloji ürünü elektrik motoru yerleştirilecek. Bunun dışında aracın hangi hız ve devirde benzin/LPG, motorin ya da elektrik motoruyla mı çalışacağını otomatik olarak yönlendirecek bilgisayar yazılımı içeren kontrol mekanizması takılacak. Ayrıca, elektrik motoruna enerji aktaracak olan bataryalar hem araç içerisindeki sistemlerden hem de prizden şarj edilebilecek. Böylece tüm araçların hibrid veya elektrikli dönüşümü mümkün olacak, bir ilk gerçekleşecek.

Doç. Dr. Selim Solmaz, prototipini hazırladıkları motoru ve diğer ekipmanları yıl sonuna kadar seri üretime hazır hale getirerek otomotiv sanayisine sunacaklarını açıkladı. Doç. Dr. Solmaz, bu dönüşümün tipik bir binek araçta 5 bin TL gibi oldukça düşük maliyetle gerçekleşmesini hedeflediklerini dile getirerek şunları söyledi:

Resim“Yakıt tüketiminin en çok olduğu şehir içi kullanımda en az yüzde 20 tasarruf sağlayacak. Özel araçların yanı sıra özellikle taksi, minibüs, belediye otobüsü, çöp kamyonları gibi şehir içinde düşük hız ve sürekli yol alan ticari araçların yakıt tüketimini aşağıya çekecek. Benzin/LPG ve dizel gibi içten yanmalı motorlar daha az yükte çalışacağı için de atmosfere daha az egzoz gazı salınımı olacak, taşıtlardan kaynaklı hava kirliliği azalacak.”

Yrd. Doç.Dr. Durmuş Uygun da, bir aracı hareket ettirecek ve saatte 90 kilometre hıza kadar çıkarabilecek elektrik motorunu tekerlek içine sığdırmanın önemli bir başarı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Üstelik bunu yaparken aracın fren gibi hiçbir sistemine müdahale etmemiz de gerekmeyecek. Bu sayede benzinli, LPG’li ya da dizel aracı kolayca ve düşük maliyetle aynı zamanda elektrikli hale getirerek paralel hibride dönüştürebileceğiz. Bu yönüyle bir ilk olacak. Projemizin yurt dışında yoğun ilgi göreceğini düşünüyoruz. Gediz Üniversitesi’nde geliştirdiğimiz bu milli teknolojiyi ihraç edersek otomotivde ülkemiz adına gurur verici bir işi başarmış olacağız.”

Milliyet, 18 Haziran 2014
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Re: Bu teknoloji otomotivde yeni bir sayfa açacak

İletigönderen Toprak123 » Çrş Ara 05, 2018 16:06

Bu teknolojiye hiçbir petrol şirketi izin vermez :D
Kullanıcı küçük betizi
Toprak123
Üye
Üye
 
İletiler: 49
Kayıt: Cmt Kas 19, 2016 15:31


Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x