Bugün Amasya Tamimi’nin 89. yıldönümü

Genel & Güncel Konular

Bugün Amasya Tamimi’nin 89. yıldönümü

İletigönderen tuba » Cmt Haz 21, 2008 5:00

Amasya Tamimi’ni dünyaya duyuran telgrafçı Erden’in notları ve ifadelerini torunu Turgut Fethi anlattı

‘O günleri hayal bile edemezdim’

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi olarak nitelendirilen 21-22 Haziran 1919’da yayımlanan Amasya Tamimi’nin bugün 89. yıldönümü.

Maddelerden biri “özgürlük, bağımsızlık ve ulusal egemenlik”tir. Amasya Tamimi’nin isimsiz kahramanlarından biri de telgraf memuru Abdurrahman Rahmi Erden’dir. O, daha bir Osmanlı memuru iken Mustafa Kemal’in ulusal kurtuluş hareketinin önemini kavramış ve Mustafa Kemal’in sadık bir yandaşı olmuş ve Amasya Tamimi’nin gerek Osmanlı Sarayı’na ulaştırılmasında ve gerekse dünyaya duyurulmasında önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Mustafa Kemal’i Amasya’ya gelişinde karşıladıkları için işten atılanlar arasında yer alan Erden, o günleri şöyle anlatıyor: “Suçumuz ne idi. Mesleki bir kusurumuz yoktu, vazifemizi azami titizlikli yerine getiriyorduk. Sonrasında Mustafa Kemal ‘Onlar kovdu ise ben de yerinizde bırakıyorum. Vazifenize devam edin’ dedi. Mustafa Kemal Paşa’nın karşılanışını akşam eşime anlatırken onunla on beş gün beraber olabileceğimi hayal bile edemezdim.”

Amasya Tamimi’ni ve telgraf memuru Abdurrahman Rahmi Erden’i, oğlu gazeteci-yazar Turgut Fethi ile konuştuk:

- Amasya Tamimi’nde Abdurrahman Rahmi Erden’in sorumluluğu nedir?

T. FETHİ - Mustafa Kemal, 12 Haziran 1919 tarihinde Amasya’ya geliyor. Babam Abdurrahman Rahmi Erden, o günlerde Amasya Postanesi’nde telgraf memuru. Mustafa Kemal, Saraydüzü Kışlası’nda çalışmalarına başlıyor. Ama yazısı düzgün bir telgraf memuruna da ihtiyacı var. Mustafa Kemal, emir subayı Hayati Bey’i posta müdürüne gönderiyor, iyi bir telgraf memuru istiyor. Posta müdürü Mehmet Ali Bey, babamı öneriyor. Müdür, babamı önerirken şöyle de diyor: “Ayrıca dedesi Osmanlı paşasıdır.” Ertesi gün babam, Saraydüzü Kışlası’na, Mustafa Kemal’in yanına gidiyor.

- Babanız telgraf makinesinin başına geçtiğinde ne yapıyor?

T. FETHİ - Mustafa Kemal Paşa’nın Dersaadet’le (İstanbul), sadaretle (sarayla) olan şifreli ve şifresiz bütün haberlerini babam yazıyor. Bu arada Amasya Tamimi’nin bütün maddeleri de memlekete ve dünyaya geçiliyor. Mustafa Kemal, Amasya’da kaldığı sürece, tüm haberleşmeleri yapan telgraf memuru babamdır.

Amasya Tamimi'nin kaleme alındığı Amasya Saraydüzü Kışlası

Amasya Tamimi'nin Önemli Maddeleri

1- Vatanın tamamı, milletin istikbali tehlikededir.

2- Hükümet, taşıdığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi mağdur etmektedir.

3- Milletin geleceğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

4- Milletin acısını azaltmak için heyeti milliyenin kurulması elzemdir.

5- Anadolu’nun en emin mahalli olup, Sıvas’ta milli bir kongrenin çabucak toplanması ihtiyacı doğmuştur.

6- Bunun için tekmil vilayetlerin her birinden milletin güvenini kazanmış üç üyenin acele olarak yetişmek üzere hemen yola çıkarılması gerekmektedir.

7- Her ihtimale karşı, keyfiyetin bir milli sır halinde tutulması ve üyelerin lüzum görülen mahallerde seyahatlerinin gizlilik içinde yapılması gerekmektedir.

8- Doğu vilayetleri namına 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. Mezkûr tarihe kadar Doğu vilayetleri üyeleri de Sıvas’a gelmiş olacaklardır. Erzurum Kongresi’nin üyeleri de Sıvas genel toplantısına dahil olmak üzere hareket edecektir.

Cumhuriyet
21 Haziran 2008
Kullanıcı küçük betizi
tuba
Üye
Üye

İletiler: 1113

İletigönderen erenus » Cmt Haz 21, 2008 5:57

tuba, paylaşım için çok teşekkürler...

"Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerimi inkâr edenler ve bana taan edenler çıkabilir. Hattâ bunlar benim yakın bildiğim ve inandıklarım arasından bile olabilir. Fakat, ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidir ki, bu fikirler, Hind'den, Mısır'dan döner, dolaşır gene gelir, feyizli neticeleri kalpleri doldurur!"

Resim
Kullanıcı küçük betizi
erenus
Bilim Adamı
Bilim Adamı

İletiler: 423

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Haz 21, 2008 15:03

tuba, cok tesekkürler.

Yıl 2008:

1- Vatanın tamamı, milletin istikbali tehlikededir.

2- Hükümet, taşıdığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi mağdur etmektedir.

3- Milletin geleceğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

4- Milletin acısını azaltmak için heyeti milliyenin kurulması elzemdir.
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen tuba » Cmt Haz 21, 2008 19:03

erenus, Türk-Kan, rica ederim...

Şu 45 Amerikalı gazeteci gibi bilgilerimizi, hafızamızı bir "update" ediverelim dedim...üzerinden neredeyse 90 yıl geçmiş ama vaziyet ve manzara-i umumiye aynı...
Kullanıcı küçük betizi
tuba
Üye
Üye

İletiler: 1113

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x