O günleri hayal bile edemezdim
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesi olarak nitelendirilen 21-22 Haziran 1919da yayımlanan Amasya Tamiminin bugün 89. yıldönümü.
Maddelerden biri özgürlük, bağımsızlık ve ulusal egemenliktir. Amasya Tamiminin isimsiz kahramanlarından biri de telgraf memuru Abdurrahman Rahmi Erdendir. O, daha bir Osmanlı memuru iken Mustafa Kemalin ulusal kurtuluş hareketinin önemini kavramış ve Mustafa Kemalin sadık bir yandaşı olmuş ve Amasya Tamiminin gerek Osmanlı Sarayına ulaştırılmasında ve gerekse dünyaya duyurulmasında önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Mustafa Kemali Amasyaya gelişinde karşıladıkları için işten atılanlar arasında yer alan Erden, o günleri şöyle anlatıyor: Suçumuz ne idi. Mesleki bir kusurumuz yoktu, vazifemizi azami titizlikli yerine getiriyorduk. Sonrasında Mustafa Kemal Onlar kovdu ise ben de yerinizde bırakıyorum. Vazifenize devam edin dedi. Mustafa Kemal Paşanın karşılanışını akşam eşime anlatırken onunla on beş gün beraber olabileceğimi hayal bile edemezdim.
Amasya Tamimini ve telgraf memuru Abdurrahman Rahmi Erdeni, oğlu gazeteci-yazar Turgut Fethi ile konuştuk:
- Amasya Tamiminde Abdurrahman Rahmi Erdenin sorumluluğu nedir?

T. FETHİ - Mustafa Kemal, 12 Haziran 1919 tarihinde Amasyaya geliyor. Babam Abdurrahman Rahmi Erden, o günlerde Amasya Postanesinde telgraf memuru. Mustafa Kemal, Saraydüzü Kışlasında çalışmalarına başlıyor. Ama yazısı düzgün bir telgraf memuruna da ihtiyacı var. Mustafa Kemal, emir subayı Hayati Beyi posta müdürüne gönderiyor, iyi bir telgraf memuru istiyor. Posta müdürü Mehmet Ali Bey, babamı öneriyor. Müdür, babamı önerirken şöyle de diyor: Ayrıca dedesi Osmanlı paşasıdır. Ertesi gün babam, Saraydüzü Kışlasına, Mustafa Kemalin yanına gidiyor.
- Babanız telgraf makinesinin başına geçtiğinde ne yapıyor?
T. FETHİ - Mustafa Kemal Paşanın Dersaadetle (İstanbul), sadaretle (sarayla) olan şifreli ve şifresiz bütün haberlerini babam yazıyor. Bu arada Amasya Tamiminin bütün maddeleri de memlekete ve dünyaya geçiliyor. Mustafa Kemal, Amasyada kaldığı sürece, tüm haberleşmeleri yapan telgraf memuru babamdır.
Amasya Tamimi'nin kaleme alındığı Amasya Saraydüzü Kışlası
Amasya Tamimi'nin Önemli Maddeleri

1- Vatanın tamamı, milletin istikbali tehlikededir.
2- Hükümet, taşıdığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi mağdur etmektedir.
3- Milletin geleceğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.
4- Milletin acısını azaltmak için heyeti milliyenin kurulması elzemdir.
5- Anadolunun en emin mahalli olup, Sıvasta milli bir kongrenin çabucak toplanması ihtiyacı doğmuştur.
6- Bunun için tekmil vilayetlerin her birinden milletin güvenini kazanmış üç üyenin acele olarak yetişmek üzere hemen yola çıkarılması gerekmektedir.
7- Her ihtimale karşı, keyfiyetin bir milli sır halinde tutulması ve üyelerin lüzum görülen mahallerde seyahatlerinin gizlilik içinde yapılması gerekmektedir.
8- Doğu vilayetleri namına 10 Temmuzda Erzurumda bir kongre toplanacaktır. Mezkûr tarihe kadar Doğu vilayetleri üyeleri de Sıvasa gelmiş olacaklardır. Erzurum Kongresinin üyeleri de Sıvas genel toplantısına dahil olmak üzere hareket edecektir.
Cumhuriyet
21 Haziran 2008