Büyükanıt başka nelerin hesabını vermeli…

Büyükanıt başka nelerin hesabını vermeli…

İletigönderen Erkan Güçiz » Çrş Ara 16, 2015 7:07

Küresel çetenin Ortadoğu petrol kaynaklarına el koymak için 19 Mart 2003’de başlattığı Irak’ın işgali hareketinde 148 bin Amerikan, 45 bin İngiliz ve 2 bin Avustralya askeri vardı.

ABD, Türkiye’de iktidara getirdiği AKP’nin yöneticilerine Türkiye’nin de bu işgale asker vererek katılması emrini verdi.

AKP hükümeti, 25 Şubat 2003'te Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, tam adı "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi"ni sundu.

Ancak AKP’li güçler ABD’nin emrini yerine getirebilmek için gerekli bu “Tezkere”yi, bütün çabalarına rağmen, meclisten geçiremediler. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Mart 2003 toplantısına, 533 milletvekili katıldı, 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oyu kullanıldı. Ancak, Anayasa'nın 96. maddesinde öngörülen 268 salt çoğunluğa ulaşılamadı. Bu durumda, tezkere kabul edilmemiş sayıldı.

Çok geçmeden, 27-29 Nisan arasında ABD Kongre üyesi Robert Wexler Türkiye’ye geldi; hesap sormaya. Türk yönetiminden, ABD’nin müttefiki olduklarını kanıtlayacak davranışlar beklediğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Büyükanıt, Büyükelçi Uğur Ziyal, Merkez Bankası Guvernörü Sürreya Serdengeçti, tek tek sorguya çekildiler; aynen bir sömürge ülkesinde olduğu gibi.

Diğerlerini bir yana bırakıp, Dolmabahçe’de Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmeden, "Mezara kadar gidecek" sırlarla ayrılan Büyükanıt ile ilgili bölüme bakalım.

Wexler tarafından sorgulandığında, Genelkurmay İkinci Başkanı Büyükanıt, ABD ve Türk orduları arasındaki ilişkilerin eskisi kadar sağlam olmadığını kabullendi. Tutarsız bir şekilde, ABD savaş güçlerine destek sağlama amaçlı tezkerenin meclisten geçmesi için ordunun gayret gösterdiğini ancak ordunun isteklerini zorla meclise kabul ettiremeyeceğini savundu.

Büyükanıt’a göre Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlık ABD ordusunun Washington yönetimini yanlış bilgilendirmesinden kaynaklanıyor; bundan böyle Türk ordusu gelecekte yeni bir ortam yaratmak için elinden geleni yapacak.


Atatürk, 1 Kasım 1937 Meclis açılış konuşmasında şöyle demiş:

İşte bütün milletin göğsünü itimat, gurur duyguları ile kabartan şanlı ad.

Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir.

Ordumuz; Türk topraklarının ve Türkiye idealini tahakkuk ettirmek için sarf etmekte olduğumuz sistemli çalışmaların, yenilmesi imkânsız teminatıdır.



________________________________________
Kaynak: http://wikileaks.cabledrum.net/cable/20 ... A3197.html
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x