SABAH-ATV'nin resmen sahibi olan Çalık Holding patronu Ahmet Çalıkın Halkbank ve Vakıfbanktan aldığı toplam 750 milyon dolarlık kredi ile ilgili sorular dağ gibi Ne teminat,ne faiz, ne de vade biliniyor.
Bilinen tek şey Çalıkın krediyi Ali Cengiz oyunuyla ödeyeceği!..İddiaya göre; Bu iki banka Sabah ve atvye yüklü reklam verecek. Bedelini de Çalıkın kredi borcundan düşecek.
ESNAFIN KREDİ İSYANI
HALKBANK Çalıka verdiği 375 milyon dolar kredi için Esnaf ve küçük işletmeleri destekleme kapsamında verildi dedi. Şimdi esnaf soruyor:
ÇALIK küçük esnaf mı? Bize niye bu kadar kolay kredi vermiyorlar. Biz gittiğimizde kan kusturuyorlar. Bin dereden su getiriyorlar. Bu nasıl adalet?
Sözcü Gazetesi'nden Mehmet ŞEHİRLİnin yazısı
BANKALARDAN ALINAN KREDİ REKLAMA ÖDENECEK
Sevgili dostlar,
Dün yazdığım yazıya yüzlece telefon, mail ve faks geldi..
Sevgili halkım benim yanımda yer almış ve demişler ki; Sabah ile atvyi Çalık Holdinge peşkeş çeken TMSF, Show TVnin yüzde 17 hissesini de sana versin. Hiç değilse sen yıllardır bu işe emek vermişsin.
Sağ olsunlar var olsunlar
Verirler mi acaba?
Benim cemaatlerle bağlantım yok, sarığım yok, sakalım yok. Fettullah Gülenin adını duyduğum zaman tüylerim diken diken oluyor. Şartlar böyle olunca doğal olarak biz dış kapının dış mandalı oluruz. Şu kredi meselesi öyle kanıma dokunuyor ki, yemin ederim uykularım kaçıyor. Yahu az buz değil, 750 milyon dolar para bu
Ürünü tarlada perişan olan çiftçi, Tarım Destek Kredisi almak için Ziraat Bankasına başvuruyor.
İneğe bile ipotek yapılıyor
Tabir yerindeyse, krediyi alana kadar anasından emdiği sütü burnundan getiriyorlar. Gerekirse ahırdaki ineğine bile ipotek koyuyorlar. Tarlaların fotokopisine kadar her şeyi istiyorlar. Yetmiyor, kefil getirin diyorlar. Aynı durum esnaflar için de geçerli.
Halk Bankasından kredi talebinde bulunan esnaftan tapu, mal mülk beyanı, anasının geliri, babasının geliri her şeyi soruyorlar. Hatta bazı bankalar içtihatlı nüfus örneği bile istiyorlar.
Çok merak ediyorum, Çalık Holdinge 375er milyon dolar kredi veren Vakıfbank ve Halk Bankası bu kredinin karşılığında ne istediler.
Kredi değişken faizli
Kulağıma geldiği kadarıyla hiçbir şey. Verdikleri kredinin adı da değişken krediymiş. Ekonomist arkadaşlara sordum. Nedir bu değişken kredi? Merkez Bankası faizleri dünya piyasasına göre ayarlıyormuş. Yani dünya genelinde faizler düştü mü, Çalık Holdingin ödeyeceği faiz oranı da düşecek. Valla böyle ballı krediye bende talibim.
Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın abimiz bana da şöyle 300-500 milyon dolar değişken faizli kredi verse de kendi işimizi kursak. Çünkü Çalık Holding, beş kuruşsuz gazete ve televizyon sahibi oldu. Şimdi asıl sorun kredilerin düzenli olarak ödenip ödenmeyeceği..
Eğer krediler ödenmezse TMSF yine atv ile Sabaha el koyacak. Ancak duyduğuma göre bankalarla yapılan anlaşmaya göre bu krediyi atv ile Sabah bartır olarak geri ödeyecekmiş. Şimdi bartır ne demek bilmeyenler için onu da açalım. Bartır, alacak karşılığını para olarak değil de, ürün olarak ödeme anlamına geliyor.
Çalıkın cebinden yine para çıkmayacak
Yani Vakıfbank ile Halk Bankası, Sabah ile atvye reklam verecek, bu reklamların tutarını da kendisine ödenmesi gereken kredi dilimlerinden kesecek. Anlatmak istediğim, Çalık Holdingin cebinden yine para çıkmayacak. Aldıkları 750 milyon dolarlık kredinin faizlerle birlikte tu- tacağı rakamı 3-4 yıl içerisinde yayınlayacakları reklamlarla kapatacaklar.
Bu durumda diğer gazete ve talevizyonlar da Vakıfbank ile Halk Bankasının reklam pastasın dan yararlanamayacak. Çünkü krediyi ödeştirmek için bütün reklamlar atv ile Sabaha gidecek.
Hüseyin Aydına sorularım
Şimdi gelelim Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydına
Hüseyin Aydına bir iki küçük sorum olacak. Eğer lütfedip de cevap gönderirlerse, bende seve seve bu köşede yayınlayacağım.
-Sayın Hüseyin Aydın, yılbaşından bu yana hangi ülkelere gittiniz?
-Bu ülkelerde ne kadar kaldınız?
-Ne kadar harcama yaptınız?
-Genel Müdür olduğunuz dönemde Halk Bankası ne durumda idi, şimdi ne durumda?
Sizden bu dört soruya cevap bekliyorum. Eğer siz bu dört soruyu samimiyetle cevaplamazsa-nız, sizin adınıza ben ayrıntılarıyla birlikte cevaplayacağım merak etmeyin!
Aslında soru çok
Katardaki şirket kimin?
Mesela ben bu paranın Vakıfbank ve Halk Bankasından hangi koşullarla, hangi faizle, hangi vadeyle ve hangi teminatla sağlandığını da merak ediyorum. Hatta Katardan temin edilen para nereden gelmektedir?
Kredi veren Katarlı şirket kimindir? Arkasında kimler vardır? Bir medya grubu mudur, yoksa arkasında finans şirketi mi vardır? Bu soruları sizin cevaplayamayacağınızı biliyorum. Ama belki bir cevaplayan çıkar diye de, yazımın sonuna not olarak düşüyorum.
KAYNAK