Cannesın en iyi yönetmeni Ceylan
61. Cannes Film Festivalinde, En İyi Yönetmen ödülünü Üç Maymun filmiyle Nuri Bilge Ceylan kazandı. Cannesda 2. kez kürsüye çıkan Ceylan, Ödülü tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum dedi
[img]http://www.timeturk.com/images/news/7780.jpg[/img]
Toplam 22 filmin yarıştığı 61.Cannes Film Festivalinde, Nuri Bilge Ceylanın Üç Maymun isimli filmi en iyi yönetmen ödülünü kazandı. Jüri başkanı ABDli aktör Sean Pennin En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldüğünü açıklamasının ardından kürsüye çıkan Nuri Bilge Ceylan, Ödülü tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum dedi. Ödül haberinin kendisini şaşırttığını belirten Ceylan, filmini festivalin yarışma bölümüne alan ve En İyi Yönetmen ödülünü kendisine veren jüriye teşekkür etti. Ödülün verilmesinden sonra Anadolu Ajansına bir açıklama yapan, filmin başrol oyuncusu Yavuz Bingöl, Ben En İyi Yönetmen ödülünü kazanacağını söylemiştim. Ceylanla iddiaya girmiştik, ben kazandım dedi.
Cumhurbaşkanı Gül kutladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cannes Film Festivalinde Üç Maymun filmiyle En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylanı kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gül, Ceylana gönderdiği telgrafta, aldığı ödülle milletimize büyük gurur ve mutluluk yaşattığını, bu ödülün Türk sinemasının geldiği önemli noktayı da gösterdiğini belirterek tebriklerini sundu.
Altın Palmiye Laurent Cantete gitti
Festivalde ödül alan filmlerin listesi şöyle:
Altın Palmiye: Laurent Cantet Entre Les Murs (Fransa)
Grand Prix: Matteo Garrone, Gomarra (İtalya)
Jüri Özel Ödülü: Paolo Sorrentino, Il Divo (İtalya)
Özel Ödül: Catherine Deneuve, Clint Eastwood
En İyi Kadın Oyuncu: Sandra Corveloni
En İyi Erkek Oyuncu: Benicio del Toro
En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
En İyi Senaryo: Jean-Pierre ve Luc Dardenne, Le Silence De Lorna (Belçika)
En İyi Kısa Metrajlı Film: Marian Crisan, Megatron
Altın Kamera Ödülü: Steve McQueen, Hunger
Nuri Bilge Ceylan kimdir?
1959 İstanbul doğumlu Nuri Bilge Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesinde iki yıl sinema eğitimi gördü. Sinemaya 1995te Koza adlı kısa filmiyle adım attı. 1997 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi Kasaba, Berlin Film Festivalinde Caligari Ödülünü kazandı. Ceylan, 1999 yılında Mayıs Sıkıntısına imza attı. Yönetmenin 2002 yapımı filmi Uzak esas çıkışı oldu. 56. Cannes Film Festivalinde yarışan Uzak, Altın Palmiyeden sonra festivalin en önemli ikinci ödülü olan Grand Prixyi kazandı. Ceylanın 2006 tarihli dördüncü filmi İklimler aynı yıl Cannes Film Festivalinin yarışmalı bölümüne kabul edildi. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği İklimleri festivalin en iyi filmi seçti.
Ne güzel bir aşkın tanımlamasıdır bu; "tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkem..."
Bazı ödüller için 'bazılarına' yalakalık yapanlara inat bizimdir NBC ve ödülü...
Bir Türk olarak bana yaşattığın gurur ve mutluluk için teşekkür ederim Nuri Bilge Ceylan...