CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü:
TUZUN KOKTUĞU YERDEYİZ!
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü dün (17 Ocak 2011)Ulusal Kanal'da canlı yayında gündeme dair konuştu. Anayasa Mahkemesi Uyum Tasarısı üzerine önemli açıklamalar yaptı ve söyleşinin sonunda Galatasaray stadındaki taraftar tepkisi üzerine kendi görüşlerini söyledi. İşte bu konuşma:
Anayasa Mahkemesi Uyum Tasarısı
Bu tasarının doğru hiçbir tarafı yok.
Bu tasarı Anayasa Mahkemesi bürokratlarınca hazırlanmışsa vahim bir durum...
Bir anlamda kendilerini yetkilerle ve parasal haklarla donatıp senato yapmaya çalışıyorlar.
Tasarıda Anayasaya aykırı hükümler var.
Bizim Anayasa Mahkemesi 'ne başvurmamız için Türkiye Cumhuriyeti 'nin iktidar ve anamuhalefet meclis gruplarının 110 milletvekilinin imzası veya hukuki bir mahkeme kararı gerekir.
Bu tasarıda ise meclis gruplarından herhangi biri Anayasa Mahkemesi 'ne başvurabilecek.
Öyle bir anayasal düzenleme getirmiş ki bireysel başvuru kurumları süper temyiz yeri gibi belirlenmiş...
Özel haklar
Anayasa Mahkemesi'ni yargının en tepesindeki kurum gibi görüyorlar.
Aileleri özel bir sağlık yardımı alacaklar.
Anayasa Mahkemesi üyelerinden biri süresi dolduğun da emeklilik hakkı kazanmamışsa üyenin kazancının yüzde yetmişi tazminat olarak ödenecekmiş. O da primini ödeyecekmiş. Böyle bir hak kimsede yok!
Milletvekiline bile yok!
Bunları Anayasa Mahkemesi bürokratları hazırlamışlarsa Anayasa Mahkemesi'ne rüşvet veriyorlar.
Mantıklı bir izahı yok!
Tasarı eşitlik ilkesine aykırı
Bu Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı.
Yargıtay, Danıştay çalışanının daha mı az yükü var? Tasarı prim verme imkânı getiriyor, bu rüşvete gider!
Bu kadar yasa hükmü aynı anda ihlâl edilemez!
Bireysel başvuru biraz Alman modelinden alınmış. Doğru incelenmemiş! Orada 50-60 röportör var ve yılda 5- 6 bin başvuru.
Türkiye gibi ülkelerde bu mümkün değil!
Yargıtay, Danıştay , Askeri Mahkemeler...Bunlar kesin hüküm veren mahkemelerdir!
Tasarıda, Anayasa Mahkemesi Yargıtay'ın yerine geçiyor, onun kararını kaldırabiliyor.
Temel hak ve özgürlüğün zedelenmesi şartıyla o mahkemelere bunun reddedilmesi kaydıyla getirilmelidir. Böyle karara bağlanamamış, böyle süzgeçten geçmiş kararların Anayasa Mahkemesi 'ne getirilmesi lâzım.
Yandaş Başkan
2007 yılında hakim alımlarıyla ilgili yasa çıktı. Biz Anayasa Mahkemesi'ne getirdik bunu. Hâlâ gündeme getirilmedi.
Bu çok önemli dosya karara bağlanmalıydı. Mahkeme başkanı bunu yapmadı. Yandaşı onların...
Tasarıyla anayasanın vermediği bir yetki veriyorsunuz Anayasa Mahkemesi'ne.
Bu aykırılıkların giderilmesi lazım.
Bu kadar kötü bir tasarıyı alt komisyon falan düzeltemez!
Bunun her tarafı bozuk!
Bir yasayı hazırlarken kanun dengeleri olur. Kendini senato yerine koymuş. Ben heryeri denetlerim diyor!
Aklı başında üç beş hukukçu oturur, yasayı öyle yapar.
Anayasa Mahkemesi'nin başkanı kendisini memleketin sahibi yerine koymuş, Sayıştay 'ın bunun seçilmesine ait maddesi iptal edildi sonra. Kendisinin de istifa etmesi gerekirdi.
Türk Ulusu
Türk Ulusu adına karar verilir!
Türk maddesini çıkaracaklarmış. Birilerine temennâ çekiliyor!
Parlamento görevi ulus adına yapar!
İdare bile erkini Türk Ulusu adına yapar!
Türk Ulusu tabiri bir ulusu göstermiyor.
Uluslaşmış bir toplumu temsil ediyor.
Bunlar kadın eli bile sıkmaz ama bu ulus adını içlerine sindirecekler!
Türk Ulusu adına karar veriyorlar!
Çok şımarıkça bazı değerlere saldırmak moda haline geldi. Atatürk... Türk Ulusu gibi…
Almanya da böyle bir şey kimsenin aklından bile geçmez!
Bacak kadar çocuk film yapıyor. On eleştirirseniz „tu kaka“ oluyorsunuz!
Önce yargıyı düzenleyelim
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru sayısını azaltmak için yapılıyormuş bu. Bireysel başvuru 1961 yılından beri konuşulan bir konu.
Mustafa Bumin'in başkanlığı zamanında bir ön eleme getirilsin denmişti.
Hiç bir ön eleme yapılmadan getirilen bir sistemde Anayasa Mahkemesi tıkanır.
Yargıya gitmenin önünü önleyemezsiniz.
Bizde yargılamanın kaçının beraatle bittiğine bakın: Yüzde kırk sekizi.
Bu oran Japonya' da yüzde doksan sekiz.
Bizde savcılık hemen mahkemeye sevkediyor. Adalet Bakanlığı müfettişleri onlara hesap sormuyor. Bu pisliği mahkeme temizlesin diyor.
Yargı işin altından kalkamaz tabii...
Savcıya bu soruyu sormadığınız zaman bu işi çözemezsiniz. Açtığın davanın yüzde elli ikisi ancak suçlu bulunuyor, neden araştırmadın demezseniz bu işi çözemezsiniz...
Önce yargıyı düzenleyelim.
Haklı olduğun bir konuda bürokrat sana yardım etmez, mahkemeye git, der. Ona hesap sorulmaz!
Anayasa Mahkemesi 'ne gitsek...
Tuzun koktuğu yerdeyiz
Tasarı bu haliyle bu şekilde ...
Anayasa Mahkemesi'ne gitsek, Anayasa Mahkemesi'nde üyeler kendi hazırladığı tasarıyı iptal ederler mi?
Tuzun koktuğu yerdeyiz!
Kendi hazırladığı bir tasarı.
Burcu burcu kokuyor!
Kendi hazırladıkları bir tasarıyı iptal ederler mi?
Öyle bir yetki verildi ki, ne yapmasını bekliyorsunuz Anayasa Mahkemesi'nin?
Şu anda durum ortaya çıkıyor. Anayasayı bile bilmediği ortaya çıkıyor başkanının.
Tasarı geri çekilmelidir
Bu kanun tasarısı geri çekilmelidir.
Bunu yaparsa AKP çok sevinirim ama kulaklarıma inanamam!
Evvela Anayasa Mahkemesi üyesi olmanın şartlarını belirlemek lâzım.
Çok ciddi bilim adamlarını getirin. Ücretlerini fazlalaştırın. Hazırlasınlar.
Gelen adamlar kendilerinden farklı değil, niye benden fazla alıyor diyor, diğerleri…
Anayasa Mahkemesi başkanı nasıl kulaktan dolma anayasayı öğrendiyse bunlar da öyle öğrenir…
Galatasaraylılar'ın Protestosu
Galatasaray'ın stadı halkın parasıyla yapıldı. Protesto alkışlanmak kadar siyasetçinin kaderinde var. Soğukkanlılıkla yaklaşırsanız bunların altından kalkarsınız.
Başbakan önünde cam olmadığı için ağzına geleni söylüyor.
Tolere etmesi lâzımdı. Kalabilirdi. Protesto üstüne kalkıyor.
Bu Galatasaray câmiası öyle bir câmiadır ki , Çanakkale 'de şehit oldukları için bir dönem mezun vermemiştir.
Stadın ismi
İsmi de içime sindiremiyorum. Arena falan…
Türk sporunun simgesi olmuş bir isim oraya verilebilirdi…Beni asıl rencide eden bu… Ali Sami Yen. Ona da saygısızlık var!
Çok çirkin bir tehdit
Buranın parasını cebinden mi vermiş?
Babasının çiftliğinden mi getirmiş?
Ali Sami Yen yıkılacak! TOKİ oradan neler alacak?
Sen İstanbul'un sporuna yardım yapacaksan, birine ben yaptım diyorsan, öbürüne de yap!
“Ben verdim!”
Sanki cebinden verdin!
Adnan Polat'ın dedikleri…
Çok çirkin bir tehdit!
Öyle bir kanun mu varmış?
Başbakanı protesto edenler toplumsal hareketlere katılamayacaklar mı?
40 bin kişinin hepsi mi holigandı?
Bu nasıl mantık ya?..
Canlı yayından derleyen : Feza Tiryaki , 18 Ocak 2011