
''Amerikalı Senatör Bob Corker Kilis mülteci kampında Suriyeli muhaliflerle''
Resimdeki odaya dikkatle bakın.
Geçen hafta sonu çekildi.
CIA ya da Pentagon'un operasyon odalarından biri değil.
Kongrenin bir toplantı salonu da değil.
Kilis'teki Suriye mülteci kampının brifing odası.
Odada harita, büyük bir ekran, uzun toplantı masası ve karşılıklı oturan iki grup görünüyor.
Önlerinde boş kadehler duruyor. Köşeye de bir gül demeti konmuş.
Boş kadehlerin üzerindeki peçetelerden toplantının henüz başlamadığı anlaşılıyor.
Sol tarafta ortada Cumhuriyetçi Parti Tennessee Senatörü Bob Corker ve ekibi, karşı masada da Suriyeli muhalif liderler oturuyor.
Senatörün yanında oturanların ve muhaliflerin kimler olduğunu bilmiyoruz.
Senatör Corker Florida'da yapılan Romney'nin başkan adaylığının onaylandığı Kongreden hemen sonra acele Türkiye'ye gitti. Senatör doğrudan Kilis'e geçti. Suriye sınırında incelemeler yaptıktan sonra Kilis'teki mülteci kampında Suriyeli muhalif liderlerle bir toplantı yaptı.
Corker sıradan bir Senatör değil. Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi.
Suriye'deki gelişmelerle çok yakından ilgileniyor.
Mart ayında Demokrat Virginia Senatörü Jim Webb'le ortak bir karar tasarısı sundu.
Başkan Obama'dan Suriye'deki muhalif grupların askeri kapasiteleri hakkında bazı bölümleri açık olması kaydıyla çok ayrıntılı gizli bir rapor istedi.
Başkan Obama'dan gizli olarak sunması istenilen tasarıda şu sorular yer alıyor.
-Muhalif grupların Suriye içinde ve dışında askeri ve siyasi faaliyetleri, -Muhaliflerin elindeki silah türleri , eğitim ve kaynakları, -Finans durumları ile bilinen kaynaklar, -Müslüman Kardeşler ,El Kaide,Hizbullah ve Hamas'ın ABD çıkarlarına olumsuz etkileri, -Muhalif gruplar arasında etkili olanlar.Corker ve Webb, Obama'ya mülteciler ne yer, ne içer diye sormuyor.
Muhalif grupların silah durumlarını soruyor.
Raporda, silah ya da öteki yardım konularında kendilerine Senato’da yardımcı olacağını söylüyor.
Başkan Obama raporu senatörlere gönderdi mi bilemiyoruz. Ancak, Senatör Corker'in karar tasarısından Kilis Kampı’nda muhalif liderlerle ne konuştuğunu tahmin etmek zor değil.
Yılmaz POLAT - 8 Eylül 2012