CIA Kıbrıs Çıkarmasında Türkiye'ye Yardım Etmiş

Genel & Güncel Konular

CIA Kıbrıs Çıkarmasında Türkiye'ye Yardım Etmiş

İletigönderen Egeli » Prş Haz 28, 2007 13:05

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) 50'li yıllardan itibaren gösterdiği yasadışı faaliyetlere ilişkin ilk kez gizliliği kaldırılan rapora ilişkin belgelerde Türkiye'nin Kıbrıs çıkarması ve 80 askeri darbesinin de yer aldığı iddia edildi.
ABD merkezli rawstory.com adlı internet sitesinin haberine göre, yaklaşık 700 sayfalık rapordaki belgelerde eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın 1974'te Ecevit hükümetine Kıbrıs çıkarması konusunda yardım etti. Raporda, Kissinger'ın Yunanistan cuntası tarafından desteklenen darbe girişimine yanıt olarak Kıbrıs çıkarması konusunda Başbakan Bülent Ecevit'e baskı yaptı. Bu nedenle, Kissinger'ın Türkiye'nin Kıbrıs çıkarmasına ilişkin önceden bilgi almasının yanı sıra çıkarma için silahların Ankara'ya gönderilmesine de izin vererek teşvik etti. Bu dönemde pek çok Yunanlının Kissinger'la Ecevit'in Harvard'dan okul arkadaşı olduğunu düşünüyordu.
Raporda ayrıca Johnson yönetimi ile iyi ilişkiler yürüten Ecevit'in Nixon yönetimi ile arasının limoni olduğu öne sürülüyor. Eski bir CIA yetkilisine göre, ABD hükümeti 1980'de dönemin Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren'le de doğrudan ilişki içindeydi ve Evren'in darbe girişiminden de haberdardı. CIA yetkilisine göre, bu darbe de Kissinger tarafından yönetildi çünkü ABD yönetimi sosyal demokrat Ecevit'e kızgındı. Belgelerle ilgili açıklama yapmaktan kaçınan Kissinger'ın, "Bizi CIA ve Türkiye'ye yardım kadar çok hiçbir şey yaralamadı" dediği belirtildi.
CIA'in "Aile Mücevherleri" adı verilen gizli belgelerde Küba lideri Fidel Castro'yu öldürmek için Johnny Roselli isimli bir gangsterin kullanıldığı da ortaya çıktı. Çoğu dönemin CİA çalışanlarının hatıralarına dayanan belgelere göre, Castro'nun iktidarının birinci yılında 1960 yılının Ağustos ayında CI A, ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun eski çalışanı Robert Maheu'yu, Roselli'ye yanaşması için görevlendirdi. Maheu da kendisini Roselli'ye Castro'nun öldürülmesini isteyen bir uluslararası örgütün temsilcisi olarak tanıttı. Castro'nun yiyeceklerine zehirli ilaç atılması yoluyla gerçekleştirilmesi planlanan suikast girişimi başarılı olamadı ve rafa kaldırıldı.
Belgelerde ayrıca; özel mülke zorla girme, hırsızlık, teşkilatın Çin ve Sovyetler Birliği'yle yapılan özel mektupları açması, gazetecilerin takibi ve ABD vatandaşlarına yönelik; uyuşturucu vermek de dahil olmak üzere gizli davranış testleri uygulamasından bahsediliyor.

kaynak:milliyet
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye

İletiler: 1724

İletigönderen Hasta » Prş Haz 28, 2007 13:15

Barış harekatı hariç diğerlerine şaşırmadım ama madem desteklediler,sonra niye ambargo uyguladılar?Pek inandırıcı değil...
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır

İletiler: 1

İletigönderen Egeli » Prş Haz 28, 2007 13:18

NuNNi, Doğan Amcam dediyse doğrudur :kikirik:

Yorum için sağol....
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye

İletiler: 1724

İletigönderen Çetin Taş » Cum Haz 29, 2007 18:41

Kıbrıs çıkartması sırasında KOCATEPE isimli gemimizi batırdık arkadaşlar.Bilen bilir.
Bu gemi baştan aşağı Türk bayrakları ile donatılmış olmasına rağmen pilotlarımız gemiyi batırır.2 nedeni vardır bunun.Birincisi 20 Temmuz 1974'te vurulcaklarından korkan Yunan gemisi Türk bayrağını çekip Türk uçaklarından kurtulur ve Baf Limanı'na güvenli bir şekilde yanaşır.Fakat yanaşır yanaşmaz Baf'ı top ateşine tutar.Onlarca Kıbrıslı Türk'ü katleder.Bu haberin duyulması üzerine askerimiz bu türden hilelerin yeniden yapılabileceğine inanır.İkinci neden ve aslında en önemli neden ise telsiz frekanslarının karıştırılması idi.Bunu yapacak teknoloji o dönemde Yunanlılar'da yoktu.Amerikalılar'da vardı.Özetin özeti şekliyle anlatıyorum,anlamışsınızdır.Yani CIA'nın yaptığı katkı ne yazık ki KOCATEPE gemimizin kendi pilotlarımıza vurdurulup batırılması ve sonucunda da 54 Mehmetçiğimizin şehit edilmesidir.
Yardım etmişlermiş,eşş....ler.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x