gönderen talat pasa 1 » Prş Ara 04, 2008 3:44
İKİ ÇİNLİDEN CNN'YE 1,3 MİLYAR DOLARLIK DAVA
Çinin en önemli ve en büyük kentlerinden Şanghaydaki muhabirimizin gönderdiği bilgiye göre iki Çinli, Çinin onurunu dünya çapında savunma anlamına gelecek bir hukuk mücadelesini başlattı.
Çinli bir ilkokul öğretmeni ile ABDdeki bir Çinli güzellik uzmanının, Amerikan yayın kuruluşu CNN hakkında, Çin halkına hakaret ettiği gerekçesiyle 1,3 milyar dolar tutarında tazminat davası açtığı bildirildi. Tazminat miktarı, kişi başına 1 dolar olmak üzere Çinin nüfusu esas alınarak belirlenmiş.
Hong Kong'ta yayımlanan Ta Kung Pao gazetesinin haberinde, New York'ta yaşayan Liang Şubing adlı güzellik uzmanı ile Pekin'deki bir ilkokulda öğretmenlik yapan Li Lilan, dava dilekçelerinde, "CNN televizyon sunucusu Jack Cafferty'nin sözlerinin Çin halkının duygularını kasten incittiğini ve Çinlilerde ruhsal bakımdan olumsuz etkilenmelere yol açtığını" ileri sürdüler.
Gazetenin haberinde, Liang ve Li'nin davasını altı avukatın takip edeceği duyuruldu ve bir avukatın, "Çin'in nüfusu yaklaşık 1,3 milyar, ama kişi başına istenen miktar yalnızca 1 dolar, bu nedenle istenen tazminat fazla değil" şeklindeki sözlerine de yer verildi. CNN sunucusu Jack Cafferty, 9 Nisan 2008 günü San Francisco'daki olimpiyat meşalesi koşusu ile ilgili canlı yayın sırasında, "Çin mallarının çöp olduğu" ve "Çinlilerin geçen elli yıl içinde genel olarak serseri ve haydut gibi davrandığı" şeklinde ifadeler kullanmıştı.
Çin Dışışleri Bakanlığı ise, CNN televizyonu ve sunucusundan, onurunu incittikleri için Çin halkından özür dilemelerini isterken, Cafferty'yi "kibirli, kıt zekalı ve Çin düşmanı" olarak niteledi.
CNN'nin Pekin temsilcisi de Dışişleri Bakanlığına çağrılarak protesto edildi ve özür talebi yinelendi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ciang Yü, 25 Nisan günlü haftalık olağan basın toplantısında, bakanlığın tam bir özür talep ettiğini belirterek, "CNN'nin yanıtını bekleyeceğiz ve göreceğiz. Umarız CNN işi ciddiye alır, zira hem Çin halkının duygularını incittiler, hem de kendi imajlarına zarar verdiler" diye konuştu. Bu arada on dört Çinli avukat da CNN ve sunucusuna karşı ek bir dava açtı.
Bu haber, birincisi, ulusal duyarlılığın insanları ve devleti aynı şekilde harekete geçirmesinin bir örneği olarak, biz Türklere bir ihtiyacımızı göstermektedir. Ulusal sorunlarımıza halk ve devlet olarak birlikte çözüm aramadığımız, ulusal onurumuzu halk ve devlet olarak aynı duyarlılıkla korumaya yönelmediğimiz, bu birlikteliğe ve bu tamamlayıcılığa sahip olmadığımız sürece, ülkemizi ve ulusal çıkarlarımızı korumamız, dünyaya saygınlık izlenimi vermemiz sözkonusu olamaz. Bu ise Türkiyeyi savunmayla görevli bir ulusal yönetimle, iktidarla mümkündür. Bugünkü iktidarla ülkemizi, halkımızı, kendimizi savunamayız. Dünyaya karşı da saygın olamayız.
Bu haber, ikincisi, yurt dışında yaşayan bir Çinlinin ülkesinin onurunu savunmayı görev bilmesi olarak, yurt dışında yaşayan biz Türklere görevlerimizi de hatırlatmaktadır. Türkiyenin dışında olarak da ülkemiz için yapacağımız şeyler vardır ve hep olacaktır, bu bilinçte olarak bu sorumluluğu taşımalıyız.
İki Çinlinin bu davayla başlattığı hukuk savaşı, yalnızca Çin ve Çinliler için değil, Batının çeşitli müdahale, baskı ve saldırılarına maruz kalan bütün ülkeler ve bütün insanlar için önem taşımaktadır.
Önce Vatan