ÇÖP NEDİR? NEYİ ÇÖPE ATMALIYIZ?

Forumda gereksiz, yanlışlıkla açılmış veya kilitlenmiş başlıklar buraya taşınır.

ÇÖP NEDİR? NEYİ ÇÖPE ATMALIYIZ?

İletigönderen mehmetgarip » Cmt Ağu 30, 2014 22:19

İlk olarak geçtiğimiz yıllarda Isparta’nın ilçesi Yenişarbademli Belediye Başkanının Mustafa Bey faaliyet raporunu açıklar iken çöp konusu gündeme geldi. Belediye Başkanı vatandaşlardan her şeyi çöpe atmayın bunun imhası yada imha için taşınması bize büyük bir yük getiriyor. Çöp ayrıştırma yerine de ayrıca para ödendiği için Belediye için büyük külfet getirdiğine değindi.

İmhası ve taşınması sıkıntı olan çöp işi artık bir sorun olduğu aşikâr. Çöpe atılmayıp doğaya atılan çöpleri bu günlerde daha çok gördüğüm için bu çöp işi üzerinde durulacak bir konu olduğu kesin. Düşündüğümüz zaman gerçekten her şeyi çöpe atmak beklide bize özgü bir durum. Avrupa bir çok konuyu haletliği gibi çöpü ayrıştırma işini halletmiş. Her şey ayrı ayrı çöpe atılmakta oradan dönüşüm yolu ile ekonomiye katkı sağlama yolu bir ayrı konu.
Evinizde atmaya kalktığınız her ne ise elinize aldığınız an çöpe gitmeden önce bir daha bakın ve bir düşünün acaba bu ne olabilir? Belki size göre eski olan bir alet edevat belki bir başkası için o hali ile bile ihtiyaç olabilir. Onu birilerine hediye etseniz değerlendirebilecek kullanacaktır. Meyve sebze artıkları ve ekmek kırıntıları için, eğer köy ve küçük bir ilçede iseniz sizin etrafınızda hayvanları olan birileri elbette vardır. Onları eğer hayvan sahiplerine temiz bir şekilde verirseniz hem hayvanlar doymuş olacaklar hem çöp olup imhası zor olmayacak.
Tahta kırıkları mobille eskileri parçaları siz soba yakmıyorsanız en az bir komşunuz soba yakıyordur. O parçaları komşunuza verirseniz bir işe yarayacaktır.
Gelelim bu depozitolu ürünlere. Bazı şişeler depozitolu ve eskisi gibi olmasa da sonuçta geri dönüşüme katılmakta. Depozitosu olmayan ve sebil gibi her yere dökülen soda şişelerine gelelim. Özellikle soda şişesini üreten satan içen kim ne kadar sorumlu olacaktır bilmiyorum ama doğadaki soda şişesi artık çığırından çıktı. Yetkililer soda şişesini artık geri dönüşüm mü yaparlar ne yapacaklar ise bu konuya bir çözüm bulmaları gerekiyor.
Desem ki çöp konusunda eğitimli olmamız gerekiyor, diye klişe bir laf ve anlaşılacak nokta eğitimli insanlar çöp atmaz. Hayır, asla öyle bir şey yok. Ben görüyorum bu gün Beyşehir gölü kıyısında çöp atanlar göl kıyısına olta atmaya gelen birçoğu eğitimli memur kişiler. Beyşehir gölü etrafındaki köylü vatandaş ise o kadar duyarlı ki bir tane çöpü göle ve kıyınsa atmıyor.
Bize çöp konusunda eğitimli vatandaş değil, duyarlı vatandaş lazım.
Gazeteci Yazar Mehmet GARİP
Kullanıcı küçük betizi
mehmetgarip
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 60
Kayıt: Sal Kas 06, 2012 22:01

Şu dizine dön: Güncel Meydan Çöp Tenekesi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x