
Anıtkabir'e sokulan katliam zanlısı cumhurbaşkanı detferi kapşonlu yardımcısına imzalattı
Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan El Beşir, bugün Ankara'ya geldi. El Beşir için, Çankaya Köşkü'nde resmi karşılama töreni düzenlendi. Ardından heyet Anıtkabir'i ziyaret etti. Sudan Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili, başında kapişonuyla Anıtkabir defterine yazarken, El Beşir de yanında bekledi. Sudan lideri, Darfur'daki katliamların sorumlusu Cancavid militanlarını el altından desteklediği iddiasıyla, Batı tarafından eleştiriliyor. Sudan Cumhurbaşkanı, Türkiye'de 2 gün kalacak ve seyahatinin ilk ayağı Ankara olacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ağırlanacak olan Sudan heyeti ile yapılacak görüşmelerde, Türkiye-Sudan ilişkileri, Darfur sorunu ile uluslararası ve bölgesel konular ele alınacak.
Sudan Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. El Beşir ve beraberindeki heyet, 22 Ocak Salı günü İstanbul'a geçecek, Türk ve Sudanlı işadamlarının yapacağı toplantıya katılacak. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye-Sudan ilişkilerinin son yıllarda ivme kazandığı, ticaret hacminin 200 milyon dolara ulaştığı bildirildi. Sudan'da 80'in üzerinde Türk firmasının faaliyet gösterdiği, Darfur'da Türkiye tarafından gerçekleştirilebilecek projelerin ön araştırmasının Türk işbirliği ve kalkınma idaresi (TİKA) tarafından yapıldığı da açıklamada yer aldı.
DÜNYA ZİYARETİ ŞAŞKANLIKLA İZLİYOR: İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ TÜRKİYE'DEN BASKI İSTEDİ
İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Türkiye'den, Ankara'yı ziyaret edecek olan Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir'e, Darfur bölgesindeki insan hakları ihlallerine son vermesi için baskı yapmasını istedi. Merkezi New York'taki örgütün Afrika müdürü Georgette Gagnon, yaptığı açıklamada, kitlelerin insan haklarını ihlal etmekten sorumlu tutulan bir liderin Türkiye'ye davet edilmesinden şaşkınlık duyulduğunu belirtti. Gagnon, Türk yetkililerin, Beşir'i Darfur'daki zulümlere son vermeye çağırarak, insan hakları ilkeleri konusunda verdiği taahhütleri teyit etmesi gerektiğini kaydetti. Beşir'in hükümeti, Sudan'ın batısındaki sorunlu bölge Darfur'da 5 yıldır devam eden saldırı ve şiddet olaylarından sorumlu tutuluyor. Darfur'da yaklaşık 200 bin kişinin öldüğü, 2.5 milyon kişinin ise evlerini terkettiği bildiriliyor.
ESKİ CUMHURBAŞKANI SEZER KABUL ETMEMİŞTİ
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Sudan tarafından gelen aynı yöndeki talepleri ertelemeyi tercih etmişti. Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı döneminde, bakanlığının uluslararası kamuoyunun hassasiyetine ilişkin uyarılarını dikkate alarak Sudana resmi ziyaret yapmaktan kaçınmıştı.
Heyetinden bir görevli Anıtkabir defterini imzalarken, El Beşir de seyretti. Darfur'daki kitlesel katliamdan sorumlu tutulan Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir, Gül'ün davetiyle Türkiye'de. İnsan hakları örgütleri tepkili. Cumhurbaşkanı Sezer, Sudan'ın ziyaret taleplerini daha önce reddetmişti.
[img]http://www.karalahana.net/resimler/darfur.jpg[/img]
Burası Darfur... Binlerce kişinin öldüğü, binlerce kadının tecavüze uğradığı, 2.5 milyon kişinin kaçmak zorunda kaldığı Afrika'nın en büyük ülkesi Sudan'da bir eyalet
Darfur nerede?
Darfur, Sudanın devasa çöl ve çorak arazilerinin batı kesiminde 510 kilometrekare toplam alanı bulunan 6 milyon nüfuslu, Fransa kadar geniş bir eyalet. İdari olarak üç ayrı bölgeye (Kuzey, Orta ve Güney Darfur) ayrılmış olan Darfurda yaşayanların çoğunluğu siyah Afrikalı. Sudan genelinde ve yönetimde ise Arap ve Müslümanlar egemen.
Darfur'da neler oldu?
Afrikanın en büyük ülkesi Sudanın bu eyaletinde; içsavaş ya da soykırım olarak nitelenen felaketler dizisi 2003 yılında, Sudan Kurtuluş Ordusu ile Adalet ve Eşitlik Hareketi adlı iki örgütün, eşit haklara sahip olmadıkları, bölgenin ihmal edildiği gerekçesiyle merkezi yönetime karşı ayaklanmasıyla başladı. Yıllardır Arap göçebeler ile çiftçiler arasında süren toprak kavgası, 1990larda Darfurda petrol yataklarının bulunmasıyla alevlenmişti.
Darfur petrol zenginiydi; ancak zenginlikten sadece yönetimdekiler yararlanıyor, halk yoksulluk içinde yaşıyordu. Yerel ve Arap kabilelerin hayvancılıkla geçindiği bölgede su kaynakları ve otlakların paylaşımı konusundaki uyuşmazlıklar, kuraklığın etkisi ile büyümüştü. Bu ortamda isyan beklenmeyecek kadar etkili oldu.
CANCEVİDLER TÜRKİYEDEKİ KORUCULAR GİBİ
Hükümet isyanı bastırmak için, denetimi altındaki cancevid diye bilinen milisleri devreye soktu. İşte bu noktadan itibaren bitmeyen çatışmalar başladı. (Üç farklı kelimenin Can=adam, cev=silah taşıyan, vid-cevvad=soylu at birleşmesiyle oluşan ve silahlı süvari anlamına gelen Cancevid, Hükümet yanlısı Arap kabilelerinden seçilen savaşçılara deniyor.) Cancevidler isyanı bastırmaya çalışırken köyleri yaktılar, kadınlara tecavüz ettiler, öldürdüler... Merkezi hükümet, ulaşamadığı noktalarda Cancevidleri kullanıyor. Etnik sebeplerin yanı sıra Cancevidlerin Afrikalı kabilelere saldırısında su kaynaklarının giderek azalmasının da etkili olduğu belirtiliyor. Çatışmalar üç farklı eksende gelişti. Resmi hükümet güçleri ile isyancılar arasında; hükümet yanlısı Cancevid milisleri ile Afrika yerlisi sivil halk arasında ve Cancevidler ile isyancılar arasında. Gözlemcilere göre; yaşanan çatışmalarda en fazla mağdur olan taraf Müslüman siviller oldu.
Darfur katliamı
BM verilerine göre, Darfurda 4 yıldır süren iç savaşta en az 200 bin kişi öldü, 4 milyon kişi insani yardım olmaksızın yaşayamayacak durumda. 2.5 milyon insan ise yerlerinden oldu; bir kısmı Darfurda kurulan insani yardım kamplarına sığındı, bir kısmı da komşu ülke Çada... İnsani yardım kamplarındaki kadınlar; su veya odun toplamak için kamptan biraz fazla uzaklaştıklarında tecavüze uğradıklarını anlatıyor.
Katledilenler siyah olunca dünya seyirci kaldı
Dünya, Afrikanın bu uzak köşesinde yaşananlara uzun süre seyirci kaldı. Sonunda dünya duruma el koymaya kalktı; ancak militer gruplara destek olduğu ve etnik temizlik yaptığı suçlamalarını reddeden Sudan hükümeti engelledi. Nihayet, bu yıl Nisan ayında uluslararası ambargo ve baskılara direnemeyip, BMnin Darfurda barışı sağlamaya yönelik operasyonlarını kabul etti. Bugün Sudan hükümetinin izniyle Afrika Birliği Barış Gücünün Darfurda 7000 askeri bulunuyor. Geçen temmuz ayında, BM Barış Gücü ve Afrika Birliği Barış Gücünün Darfura 26 bin asker gönderme girişimi oldu, ancak sonuçsuz kaldı.
Kaynak