Dev Gezegenler

Uzay hakkıdan bilgiler gelişmleri burdan takip edebilirsiniz

Dev Gezegenler

İletigönderen |Cansu| » Pzt Eki 01, 2007 11:01

Güneş sisteminde iki gezegen, ilk bakışta farkedilecek kadar diğerlerinden büyüktür. Jüpiter ve Satürn tam manasıyla birer “gaz devi”dirler. Geçtiğimiz aylarda astronomlar, kaya gezegenlerin, yeryüzündeki hayata yardımcı olduklarını söylediler...

Jüpiter ve Satürn’ün kütleleri, sırasıyla Dünya kütlesinin 318 ve 35 katı kadardır. Güneş sisteminin yaratılışı sırasında bu iki dev kütlenin çekim kuvveti; mancınık gibi trilyonlarca kuyruklu yıldızı, Güneş sisteminden dışarılara, uzayın derinliklerine fırlatmıştır. Washington Carnegie Enstitüsü’nden George Wetherhill, uzun yıllar üzerinde çalıştığı araştırması hakkında Berkeley California Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı. Wetherhill, güneş sisteminin yaratılışı sırasında gezegenlerin oluşumunu, bilgisayar simülasyonları kullanarak incelemekteydi. Bu araştırmacı, Jüpiter ve Satürn’ün, kuyruklu yıldızların hepsini dış uzaya değil, bir kısmını da İç güneş sistemine doğru fırlattığını buldu. Bu sebeple aşağı yukarı her yüz milyon yılda bir, yeryüzünde bir felaket yaşanmaktadır, 65 milyon yıl önce buna benzer bir felaketin, dinozorların ve bazı başka türlerin yeryüzünden silinmesine sebep olduğu sanılmaktadır. Wetherhill’in yeni çalışması Jüpiter ve Satürn’ün, Dünyadaki hayat için oldukça önemli olduğunu ortaya koydu.

Jüpiter ve Satürn’ün kütleleri başlangıçta dünyanın 15 katı kadardı. Sonradan çekim tesiriyle hidrojen ve helyum gazları bu gezegenlerin atmosferini oluşturdu. Başlangıçta bu iki gezegenin -sadece çekirdek kısımları mevcut olduğu için kütlelerinin küçük olması, kuyruklu yıldızların dışuzaya fırlatılması hadisesinde doğrudan tesirli olmuştur. Eğer bu gezegenler yeteri kadar büyük kütleye sahip değilseler, eliptik yörüngeleri üzerinde, dışuzaydan İçgüneş sistemine yönelen trilyonlarca kuyruklu yıldızı, tekrar dışuzaya fırlatamazlar. Böylece İçgüneş sisteminde, üzerine hayat bahşedilen Dünya gezegeni için, dışuzaydan gelen kuyruklu yıldızlar önemli bir tehlike oluşturacaklardı. Ancak böyle olmadı. Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin kaya nüveleri, çevrelerindeki hidrojen ve helyum gazını, kütlesel çekim kuvvetleri sayesinde zamanında çekerek, kendi toplam kütlelerini arttırdılar. Bu gezegenler yeterli büyüklükteki kütleye, yeryüzünde canlıların yaratılmasından önce ulaştılar. Böylece dışuzaydan gelen trilyonlarca kuyruklu yıldızı tekrar “dışarıya” fırlatarak “Dünya” adındaki mavi gezegene muhafızlık ettiler.


Öte yandan Jüpiter ve Satürn’ün, Güneşin Samanyolu galaksisi içindeki yolculuğunda, yıldızlararası boşlukta seyretmekte olan kuyruklu yıldızlara karşı da bir kalkan vazifesi göreceğini öğrenmiş oluyoruz. Eğer kâinatın başka yerlerinde, canlıların yaşadığı bir gezegen varsa; onun da Dünyanınki gibi kuyruklu yıldızlara karşı muhafızlık edecek dev gezegenleri olmalıdır.
Aksi takdirde dinozorların Dünyadan silinmesine sebep olduğu söylenen felaketin benzerleriyle çok daha sık karşılaşan bir gezegende “hayat” bulmak mümkün olmayacaktır. Dev gezegenlerin, dışuzaya sadece kuyruklu yıldızları fırlattığını söylemek aslında doğru değildir. 70’li yıllarda uzaya fırlatılan insansız uzay araçları Pioneer-10. Pioneer-11, Voyager-I ve Voyager-II, aynı fizik prensibi düşünülerek, dev gezegenlerin dev çekim kuvvetleriyle ivmelendirilmişlerdir

Yeryüzü, itinayla muhafaza edilen mavi bir noktacığa benzemektedir. Uçsuz bucaksız uzayda kuyruklu yıldızlar, soğuk gezegenler, cehennem kadar sıcak yıldızlar ve birbirinden göz alıcı gök cisimleri arasında “kargo”su insan olan mavi bir noktacık...

Irak’ta savaşan ABD’li kahraman bay ve bayan askerlere, en az zayiatla ülkelerine mümkün olan en kısa zamanda dönmeleri arzusuyla dua ediyoruz.”
“We further hope and pray that the brave young men and women return home with the lowest possible casualties, and the suffering in Iraq ends as soon as possible.”
By Recep Tayyip Erdogan
The Wall Street Journal
March 31st, 2003
Kullanıcı küçük betizi
|Cansu|
Üye
Üye
 
İletiler: 2689
Kayıt: Cmt Nis 21, 2007 16:43

Re: Dev Gezegenler

İletigönderen Güncelolsun » Cmt Ara 08, 2018 10:37

Teşekkürler, çok güzel bir yazı olmuş.
Kullanıcı küçük betizi
Güncelolsun
Üye
Üye
 
İletiler: 64
Kayıt: Sal Kas 08, 2016 11:43


Şu dizine dön: Uzay

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x