Dört Çekirdekli AMD, Phenom Adıyla Yolda

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Dört Çekirdekli AMD, Phenom Adıyla Yolda

İletigönderen ACD » Prş May 17, 2007 9:20

[img]http://www.teknolatte.com/fs/MDcwNTEz%5Cres%5C1152_07051411310565.jpg[/img]

Dört Çekirdekli AMD, Phenom Adıyla Yolda

AMD, artık kaçınılmaz şekilde ihtiyaç duyduğu dört çekirdekli (quad-core) masaüstü işlemcilerin, yeni bir isimle yolda olduğunu açıkladı.

AMD, dört çekirdekli ve çift çekirdekli Phenom işlemcilerini bu yılın sonunda çıkarıyor. Yılın ikinci yarısında hazır olacak Phenom FX ve Phenom X4 dört çekirdekli işlemciler ile birlikte benzer tasarıma sahip Phenom X2 çift çekirdekli işlemci yıl sonunda gözler önüne serilecek.

Şirketin masaüstü bilgisayar bölümü direktörü Leslie Sobon, performansı ön plana çıkartacak olan yeni yongaların Phenom markasını taşıyacağını belirtti. Sobon ayrıca; yaygın satışına odaklandıkları işlemciler için Athlon 64 X2 markasını kullanmayı sürdüreceklerini ve Sempron'un ise bunun arkasını toplayacağını belirtti.

AMD, dört çekirdekli işlemci pazarında lider olan Intel ile rekabette, Phenom işlemcileri ve sunucu türevi ürünlerin arkasındaki, Barcelona adını verdiği tasarım felsefesinegüveniyor. Intel, dört çekirdekli işlemcilerin satışını, sunucu ve yüksek işlem gücüne sahip bilgisayarlar için bir seneden beri gerçekleştiriyor. Bu işlemciler, Intel'in birlikte kullanılan ilk çift-çekirdekli işlemciler olmaları dolayısı ile "çoklu-işlemci modülleri" adı ile tanınıyor.

Intel'in aksine, AMD dört çekirdeğe sahip işlemciyi tek gövdede üretti. AMD, bu tasarımda, datanın komşusu olan diğer çekirdeğe geçmesi için kendi çekirdeğini terk etmeyeceğini ve bu özelliğin de performansı artıracağını belirtiyor. Bu tartışma, AMD'nin Opteron ve Athlon 64 işlemcileri için yapılan meşhur entegre bellek kontrolü ve noktadan noktaya bağlantı tartışmasının aynısı. Bu tartışmaya göre; birbirine doğrudan bağlı olan çekirdekler, çip dışına çıkarak data alışverişi yapan çekirdeklere göre daha iyi işlem performansı gösteriyor.

Intel, çekirdekler arasındaki yonga köprüsünü ortadan kaldıracak ön bellek ve veriyolu hızı (FSB) ile performans artırımının; hem mükemmel işlem gücü sağlayacağını hem de üretim endişelerini ortadan kaldıracağını ileri sürüyor. AMD'nin yeni dört çekirdekli işlemcileri henüz pazarda olmadığı için tartışma daha çok tasarım odaklı yapılıyor. Fakat, Barcelona ile Phenom işlemcilerinin yıl sonunda çıkması ile belirgin bir performans farkı ortaya çıkarsa bu, AMD adına önemli bir avantaja dönüşebilir.

Tabii bu arada Intel de boş durmuyor. Şirket bu yılın sonuda ve 2008 başında, AMD'deki gibi entegre bellek kontrolü ve noktadan noktaya bağlantı özelliklerini birleştiren Nehalem işlemcilerini sunacak.

AMD, gelecek Phenom ve Barcelona işlemcilerinde ortalama satış fiyatlarını koruma konusunda umutsuz görünüyor. AMD, Intel'in dört çekirdek işlemci pazarındaki egemenliği karşısında büyük sıkıntı yaşarken, özellikle rakibinin sunucu pazarında sunduğu çift çekirdekli işlemci seçenekleri ile rekabet edebilmek için büyük fiyat indirimlerine gitmişti.

2007 ortasında çıkarılması planlanan Barcelona gelecek ilk işlemci olacak. Barcelona ile uyumlu sistemler ise yılın geri kalan bölümünde ve gelecek yıl hazır hale gelecek. Phenom işlemcilerin ise yılın ikinci yarısında çıkarılması planlanıyor.

AMD ürün gamını, Phenom'un çıkarılacağı zamana yakın bir dönemde, geçen yıl ortaya attığı "4x4" fikrine bağlı olarak FASN8 (şirket bunun ürünün gerçek adı olmadığı belirtiyor) adlı ürünü ile genişletecek. FASN8, iki dört çekirdekli Phenom işlemci, AMD'nin yeni ATI Radeon HD 2900 XT grafik yongası ve yeni bir yongasetini bir arada tutup; işlem gücünü öne çıkartan bilgisayar isteyenler için tasarlandı. Intel de kendi dört çekirdekli işlemcilerinin arasına benzer bir ürün katmayı planlıyor.
Kullanıcı küçük betizi
ACD
Üye
Üye
 
İletiler: 1137
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 20:58

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x