Diyarbakır MHP İl Başkanı Abdullah Arzakçı iddialı: Köyleri dolaşıyoruz. Kürtüz ama oyumuz MHPye diyorlar. Bozkurt işareti yapıyorlar. Kürtçülük yapanlar ve terör yapanlar birbirini tamamlıyor. Kürtçülük yapanlar
Kürtleri temsil ediyor diye bir şey yok
Arka plan
Yan yana gelince tezat yaratan iki kelimenin peşinden gittik geçtiğimiz salı günü: Diyarbakır ve MHP. Yüzde 70i Kürt bir kentte ana öğesi Türk milliyetçiliği olan bir parti var olabilir mi? Dağlarda çatışmalar sürerken kente gelen terörist cenazeleri karşısında MHPnin buradaki tepkisi ne olur?
Bunları Diyarbakır MHP İl Başkanı Abdullah Arzakçı ile konuştuk. Diyarbakırda parti il başkanlığı binasında yaptığımız görüşmeden sonra Diyarbakır sokaklarını turladık.
Arzakçı renkli bir kişilik. Diyarbakırda seviliyor. Nüfuzlu bir aileden geliyor. Ezber bozar şekilde ve ısrarla MHP 22 Temmuzda Diyarbakırdan milletvekili çıkaracak diyor. Ama yine de MHPnin Diyarbakırlıya ne anlattığı, kendisine nasıl oy istediğinin cevabı belirsiz. Arzakçı Kapı kapı dolaşıyoruz, köylerden büyük bir destek var dese de vaatleri ile ilgili ser veriyor, sır vermiyor. Ancak anlattıklarına bakılırsa güneydoğu toplumunun en önemli unsuru olan aşiretlerin liderlerini iknaya çalışıyor olsa gerek...
--------------------------------------------------------------------------------
n Ne zamandan beri MHPlisiniz?
- 91den beri.
Doğma-büyüme Diyarbakırlı mısınız?
- Evet, Kürt ve Zazayım. Babam Zaza, anam Kürt.
Aileden mi MHPlisiniz?
- Şimdi şöyle: Aileden MHP derken öyle bir şey yok. Siyaset yapmaya karar verince baktım ki ülke için çalışan tek parti MHP. Bizim dışımızdaki partilerin hepsi Türkiyeyi bölmeye çalışıyor.
Diyarbakır yüzde 70 Kürtlerden oluşan bir kent. Böyle bir yerde Türk milliyetçiliği yapan bir partiden aday olmak nasıl bir duygu?
- Gayet iyi. Ben köy başkanları ile görüşüyorum. Her ilçe ve köyde teşkilatımız var. Daha önce böyle bir şey olmamış. O yüzden MHP çıkmamış buradan. Şimdi çıkacak. Hem de 5 tane vekil çıkacak.
Ama geçmiş yıllara bakınca söylediğiniz pek inandırıcı gelmiyor. Bu nasıl olacak? MHP buradaki Kürtlere ne vaat ediyor?
- MHP tüm farklılıkların farkına vararak siyaset yapan bir parti. Yani MHP demiyor ki Sen Kürtsün ve bu yüzden partide yer alamazsın. İnsanlar kendi kendilerine MHP ırkçı bir partidir, yakıştırması yapıyorlar.
TÜRKEŞE KÜRTÜM DEDİM
MHP Kürte Sen Kürtsün mü yoksa Kürt kökenli Türksün mü diyor?
- Ben üye olduğum zaman Alparslan Türkeşe gittim ve Ben Kürtüm dedim. O da dedi ki Sen ne kadar Kürtsen ben de o kadar Kürdüm, sen ne kadar Türksen ben de o kadar Türküm. MHP beni Kürt olarak kabul ettiği için aday yaptı.
Siz bölgede nüfuzlu birisiniz. MHP size gelecek oyları partiye çekmek için sizi aday göstermiş olabilir mi?
- Burası komple MHPye oy verse bile baraja pek bir faydası yok ki. MHP bir kişinin oyu vardır kaygısına girmez. Çünkü zaten şunu söylüyor: Kürt de, Zaza da, Alevi de, Çerkes de benimdir.
MOZAİK FALAN DEĞİLİZ
MHP Türk milliyetçisi bir parti değil mi?
- Hayır, MHP diyor ki, Türkiye Cumhuriyeti tek blok mermerdir. Güneydoğu halkı da o mermerin parçasıdır. Mozaik falan değiliz. Bu cumhuriyet kurulurken dedelerimiz Çanakkalede şehit oldu. Onlara kimse sen Kürtsün, niye gidip şehit oluyorsun, demedi.
Yani Türk milliyetçiliği geniş bir kavramdır, diyorsunuz.
- Evet, kendini Türk kabul eden herkesi kapsar.
Üst kimlik olarak mı Türk kimliği?
- Üst-alt yok. Tek kimlik var.
Nedir o kimlik?
- Türkiye Cumhuriyetimizin kimliği. Başka kimlik var mı?
Türkiye Cumhuriyetinin kimliği aslen Türk olmayı gerektirmiyor. MHPnin dediği Türk kimliği de bu mu?
- Evet, bu kimlik hepimizi temsil ediyor. ABDde herkes ben Amerikalıyım diyor. Türkiyede neden ben Türküm demesin? Türk kelimesi batıyor mu? Ben bununla gurur duyarım.
Ama buradaki Kürtlerin çoğu ben Türküm demiyor.
- Olur mu yahu? Olayı saptırıyorlar. Öyle diyenler yüzde 3-4. Sen Kürtsün ama bunu inkar edip Türk olacaksın diyorlar ve işleri karıştırıyorlar.
Ben Kürtüm desin mi?
- Provokatörlük yapmayacaksa desin.
Siz hem Kürtüm, hem Zazayım hem de Türküm mü diyorsunuz?
- Evet, aslen Kürtüm ama Türküm. Bizim tek kimliğimiz, tek bayrağımız, tek ülkemiz var.
TERÖRİST CENAZELERİ
Bu bölgedeki en güçlü parti DTP. MHP Türk, DTP Kürt milliyetçiliği yapıyor. Nedir farkınız?
- Kürt olmak ayrıdır, Kürtçülük yapmak ayrıdır. Kürtçülük yapanlar ve terör yapanlar birbirini tamamlıyor. Kürtçülük yapanlar Kürtleri temsil ediyor diye bir şey yok.
Siz kimleri temsil ediyorsunuz?
- Diyarbakırda ülkenin birlik ve beraberliğini isteyen insanları temsil ediyorum. Köken önemli değil.
Terörist cenazeleri kente geldiğinde ne hissediyorsunuz? Cenazelerden biri bir yakınınıza ait olsa tutumunuz ne olur?
- Bir insan doğru yaptığı sürece baş tacımızdır. Yanlış yaptığı an kardeşimiz bile olsa bizden olamaz. Bugün eğer öz kardeşim silahını çekip sizleri vursa ben derim ki Sen teröristsin!
Aman Allah korusun!
- Bir dakika, şimdi bazı şeyleri ayırmak lazım. Bölge insanı olmak ayrıdır, şiddet uygulamak ayrıdır. Biz MHP olarak şiddete karşıyız.
Yani terörist cenazesi yakınım bile olsa tavrım belli, diyorsunuz.
- Bana ne onun yakınlığından! Böyle bir şey yapanın bizimle ilişkisi olamaz.
Cenazeler olduğunda şehirde dolaşmakta zorluk çekiyor musunuz? Tacize uğruyor musunuz?
- Ben her zaman korumasız gezerim. Öz be öz Diyarbakırlıyım. Hemşerilerimden bana zarar gelmez. Hiçbir zorluk çekmedim şimdiye kadar.
--------------------------------------------------------------------------------
Başbakan buraya benzin döktü
Sizce bir Kürt sorunu var mı Türkiyede?
- Böyle bir sorun olsa benim ne işim var MHPde?
Peki olan nedir?
- Başbakanın kimlik sorunu var. Diyarbakırdaki konuşmasında bir tane Türk bayrağı asmadı. Buraya bir tanker benzin döktü ve gitti.
Kürtlerin sosyal sorunları yok mu diyorsunuz?
- 7 ilde okul açıldı, Kürtçülük yapanlar neden çocuklarını göndermedi? Ben evimde Kürtçe konuşuyorum. Sorun olsa evde nasıl konuşurum? Annem Türkçe bilmiyor.
İşsizlikten avrat alıyorlar
Bu bölgeye özgü sorunlar terör ve işsizlikle sınırlı değil. Bir de kadın sorunu var. Kuma, töre cinayetleri...
- Burada insanların işi olsa herkes bir hatunu alır, güzel güzel bakar. Adamın canı sıkılıyor, gidiyor avrat alıyor.
İş ve para yoksa nasıl alıyor avratı?
- Bizim burada fazla paraya gitmiyor.
Nasıl yani?
- Parayla satın almıyor ki, idare ediyorlar.
Bahçeli gelmiyor
Sayın Devlet Bahçeli seçim kapsamında neden Diyarbakıra gelmiyor?
- Bizim böyle bir talebimiz yok da ondan.
Niye yok?
- Zamanımız o kadar kısıtlı ki herkes bir yere çalışacak.
Devlet Bahçeli buraya gelse isminizden gelen yerel gücünüzü kırar mı?
- Hayır, artısı olur eksisi olmaz, ama sayın genel başkanımızın programı çok yoğun. 81 il var.
Diyarbakır kritik bir il.
- Biz de buna göre çalışıyoruz. Köylere gidiyoruz. Biz Kürdüz ama oyumuz MHPye diyorlar. Onlar Bozkürtler.
Nasıl yani?
- Bayağı. Bozkurt işareti yapıyorlar. Biz de bu isim yakıştırmasını bulduk.
Diyarbakırda ülkü ocağı var mı?
- Henüz yok ama dernek faaliyetleri var, yakında kurulacak.
Nagehan ALÇI
Aksam
2-7-2007