Yargıtay Başsavcılığı DTP hakkında kapatma davası açtı. Davaya bakacak Anayasa Mahkemesi'nin 7 üyesi talebi olmulu karşılarsa parti kapatılacak. Bu süre zarfında dosyada adı geçenler seçimlere katılmayacak.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP), kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.
Başsavcılık, davanın iddianamesini Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalarda, ceza davası prosedürü izleniyor.
Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, raportör görevlendirecek.
AKAN KAN DURACAKSA
BİZ KAPATIRIZ
DTP Grup Başkan Vekili Selahatin Demirtaş, Yargıtay'da partilerinin kapatılması istemiyle dava açılmasına tepki gösterdi. Demirtaş, Parti kapatma sorunu çözecek en azından akan kanın durdurulmasını sağlayacaksa bizi tatmin etsinler. Partimizi, kendimiz feshedip Meclis'ten ayrılacağız dedi.
Diyarbakırda bulunan DTP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Yargıtay Başsavcılığının DTPnin kapatılması ile ilgili açtığı dava hakkında DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Demirtaş, partilerinin kapatılması için açılan davanın büyük bir talihsizlik olduğunu, kapatılma davası açılmasının bile partilerini tek başına kriminal hale getirmeye yeterli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
Partimiz kapatılmasa bile davanın açılması sonucunda kriminal hale getirilmesi yeterlidir. Yargıtay Başsavcısı veya partimizin kapatılmasını isteyen kesimler gelsinler bizi ikna etsinler. Parti kapatma sorunu çözecek, en azından akan kanın durdurulmasını sağlayacaksa, bizi tatmin etsinler. Partimizi, kendimiz feshedip Meclis'ten ayrılacağız. Yeter ki faydalı olacağına bizi inandırsınlar. Ötesinde çok iyi düşünmek lazımdır. Partinin kapatılması kime yarar kime zarar getirir, iyi düşünmek lazımdır.
DTP Grup Başkan Vekili Demirtaş, parti kapatma davasının açılmasının pozitif bir uygulama olmadığınıda ifade ederek, Türkiye açısından pozitif bir uygulama değil. Çok parti kapattı Türkiye. Türkiye kapatılan partiler mezarlığına dönüştü. Kaybeden bu partiler olmadı diye düşünüyorum diye konuştu.
Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)
Anayasa Mahkemesi Heyeti, raportörün ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik bulunmazsa tensip tutanağı' hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. Bu yöntem ile birlikte iddianame ön savunmanın verilmesi için DTP'ye gönderilecek.
DTP, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş DTP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç bir toplantı günü belirleyecek, üyeler belirlenen günde biraya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.
DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak.
Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Haberin Devamı