Dün Yugoslavya, bugün Türkiye…

Dün Yugoslavya, bugün Türkiye…

İletigönderen Erkan Güçiz » Prş Oca 21, 2016 0:41

CFR (Council on Foreign Relations – Dış İlişkiler Konseyi) dergisinin Mart/Nisan 1995 sayısında, Küresel Çete güçleri tarafından parçalanmadan önce, Yugoslavya’ya giden son ABD büyükelçisi Warren Zimmermann “Yugoslavya’nın Çöküşü Anıları” başlıklı bir yazı yazmış.

Aşağıdaki kısa alıntıda ABD’nin o gün Yugoslavya’ya bakışı ile bugün Türkiye’ye bakışı arasında benzerlikler görüyor muyuz?

Parçalanan Yugoslavya’dan sekiz “yeni devlet” ortaya çıkardılar; bizi kaça parçalamayı planlıyorlar bilinmez.

Türk Ulusu buna izin vermeyecek !!!

Dışişleri Bakanı Eagleburger’la kararlaştırdığımız gibi, Belgrat’da ve diğer eyalet merkezlerinde yeni bir mesaj verecektim: “Amerika için, Yugoslavya artık Soğuk Savaş zamanlarında olduğu gibi jeopolitik bir önem taşımıyor.” O zamanlarda Mareşal Tito Yugoslavya’yı, Sovyetler’den bağımsız, siyaseten daha açık, ekonomi olarak daha az merkeziyetçi bir örnek haline getirmişti.

Şu an Hem Polonya hem de Macaristan ekonomi ve politika bakımından Yugoslavya’dan daha serbest. Üstelik, insan hakları şimdi ABD dış politikasında önemli bir kıstas oldu; Yugoslavya’nın otoriter Sırp yönetiminin Kosova’da Arnavut çoğunluğu özgürlüklerinden mahrum etmesi bu konuda eksikliğini gösteriyor.

Sonuç olarak da, değişmeyen, her yerde, herkese söylediğimiz lafları söyleyecektim: “ABD, Yugoslavya’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün arkasındadır.” Fakat ardından da ekleyecektim: “ABD toprak bütünlüğünü ancak demokrasi olduğu süre destekler, toprak bütünlüğünün zorla kabul ettirilmesine veya güç kullanılarak devam etmesine şiddetle karşıdır.

Resim
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 421

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x