Dünya Üniversiteleri Devşirme Şampiyonası

Dünya Üniversiteleri Devşirme Şampiyonası

İletigönderen Ram » Cmt Oca 09, 2010 11:18

"Bir Iraklı, Amerikan askerlerinin bir Iraklıyı katletmesini savunabilir!"



Dünya Üniversiteleri Münazara Şampiyonası, 60 ülkeden bin 350 katılımcıyla Koç Üniversitesinin ev sahipliğinde başladı.

Antalya Belek Maritim Otel'de düzenlenen şampiyonaya, 102 üniversiteden öğrenci katılıyor. Bu yıl otuzuncusu düzenlenen şampiyona sonunda dünyanın en iyi konuşan üniversite öğrencisi seçilecek.

Şampiyona Koordinatörü Avni Mert Toplu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şampiyonaya MIT, Harvard, Princeton, Stanford, Oxford, Cambridge, Nanyang, London School of Economics gibi üniversitelerden öğrencilerin katıldığını söyledi.

Şampiyona kayıtlarının internet üzerinden açılmasının ardından 90 saniyede dolduğunu kaydeden Toplu, ''Yani bin 350 kişi aynı anda web sitesine girip 90 saniyede kayıtları doldurmuştur. Bir o kadar kişiyi de beklemeye almıştık'' dedi.

Münazaranın, karşının düşüncelerini en iyi şekilde kapma, bu düşünceleri analitik bir şekilde inceleme ve doğru cevapları verebilmeyi kapsadığını dile getiren Toplu, şöyle konuştu:

    ''Avrupalı ve Amerikan parlamenterlerden münazara eğitimi almamış olanlar yok denecek kadar azdır. Tony Blair, Bill Clinton, John F. Kennedy, gibi isimler münazara ile ilgilenmiş kişilere örneklerdir. Eğlence dünyasının önemli isimlerinden, Brad Pitt, Oprah Winfrey, Michael Stipe, Mia Farrow, Dennis Hopper, John Wayne de geçmişlerinde münazara yapmışlardır.''


Şampiyona eş başkanlarından Süleyman Onay da Koç Üniversitesi'nin Tayland'da 2007'de düzenlenen organizasyonda oyların yüzde 70'ini alarak 2010 Dünya Şampiyonasını düzenleme hakkını kazandığını kaydetti.

Dünya Üniversiteleri Münazara Şampiyonası'nın daha önce İngiltere, İrlanda, İskoçya, Avustralya, Amerika, Tayland, Kanada gibi ülkelerde düzenlendiğini ifade eden Onay, Türkiye'de ilk defa Koç Üniversitesi Münazara Kulübü'nün bu organizasyona ev sahipliği yapma başarısını gösterdiğini anlattı.

Onay şunları söyledi:

  • ''Bu organizasyondaki amaç, tartışma kültürünü üniversite öğrencilerinin en iyi şekilde yaşamasını sağlamak. Her rauntta farklı bir konu belirlenip münazaracılara hazırlanmaları için 15 dakika süre veriliyor. Bu sürede yarışmacıların herhangi bir bilgi kaynağına başvurma hakları yok. 15 dakika içinde kendi argümanlarını oluşturarak savunmaları gereken fikre hazırlanıyorlar. Yarışmacılar bazen tamamen tersini düşündükleri bir fikri de savunmak zorunda kalabiliyorlar.''

Şampiyona 3 Ocak Pazar günü gerçekleşecek final maçlarıyla sona erecek. Yarışmaların tümü İngilizce yapılacak. Ana dili İngilizce olan öğrencilerle ana dili farklı olan öğrenciler iki ayrı kategoride yarışacak.

Dünya Üniversiteleri Münazara Şampiyonası 1981 yılından bu yana Dünya Münazara Konseyi tarafından seçilen bir üniversite tarafından düzenleniyor.

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://video.turk.net/video/izle/34119/Dunya-Universiteleri-Munazara-Sampiyonasi---ANTALYA/




Mustafa Keleş - Dünya Üniversiteleri Münazara Şampiyonası baş jürisi ve 2003 Avrupa Üniversiteleri Münazara Şampiyonu Can Okar, Türkiye'de yayınlanan tartışma programlarının çoğunda münazara yerine münakaşa yapıldığını söyledi. Oxford Üniversitesinde siyaset bilimi alanında doktora yapan şampiyona baş jürisi Can Okar, Dünya Üniversiteleri Münazara Şampiyonası için geldiği Antalya'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, münazarada amacın karşı tarafı ikna etmek, yarışmalarda kritik bir düşünceyle savunulan fikrin temellerinin öğrenilerek bunu karşı tarafa yansıtmak olduğunu ifade etti.

Televizyonlardaki tartışma programlarını komik bulduğunu kaydeden Okar, ''Programları izlerken hepimiz gülüyoruz. Biz daha çok münakaşa olarak bakıyoruz o olaya. Bana göre, tartışma programlarında münazaradan çok münakaşa yapılıyor. Evet konuşuyorlar, bir fikir alışverişi oluyor ama acaba ne kadar alıyorlar ve ne kadar veriyorlar? Sanki sen bir şeyi savunuyorsun, karşındakini hiç dinlemiyorsun'' dedi.Münazaranın bazen yanlış anlaşıldığını kaydeden Okar, şunları söyledi: ''Şöyle söyleniyor: Bir siyah var bir beyaz var ama dünya öyle değil. Aslında münazara ne yapıyor, siyah vardır beyaz vardır, ikisinin de iyi tarafı vardır ama dünya gri. Keşke bizim annelerimiz babalarımız 60'larda 70'lerde bunu bilselerdi de birbirlerini vurmasaydı. Karşımdakini düşman olarak görürsem o bir sorun ama aynı masada kendi fikrimi savunursam, o da kendi düşündüğünü savunursa yine konuşmuş oluyoruz. Bir şekilde bir araya gelip aslında iki tarafta da belki doğru bir yön vardır diye düşünebiliyoruz.''

Münakaşanın karşıdaki kişiyi veya fikri dinlememek, karşıdakini anlamamaya çalışmak olduğunu, belli bir aşamadan sonra tarafların bağırmaya başladığını belirten Okar, Türkiye'deki çoğu tartışma programının içeriğinin bu şekilde olduğunu savundu.Münazarada da tarafların kendi görüşlerini savunduğunu ifade eden Okar, ''Münazarada iki taraf da kendi fikrini savunuyor ama siz orada ikiniz de aslında doğruyu arıyorsunuz ve ikna da olabiliyorsunuz. Evet, münazara aktivitesinin içinde bazen inanmadığım şeyleri savunuyorum ama öğrendiğim şeylerle belki bir gün inandığım şeyi başkalarına çok güzel bir şekilde iletebilirim ve böylece daha güzel bir dünya istiyorsam bunu yaratabilirim'' diye konuştu. Siyasetin tartışıldığı programları izlemek istemediğini kaydeden Okar, tartışma programları yerine kitap okumak veya başkalarıyla konuşmanın daha değerli olduğunu söyledi. Okar, şöyle devam etti: ''Programlarda açıkçası bir yerden sonra sadece bağırıyorlar. Kimse fikrini değiştirmiyor. Bir solcu çıkarıyorlar, bir sağcı çıkarıyorlar, sabaha kadar konuşuyorlar. Siyaset veya din gibi her konuya baktığımızda hepimizin bir inandığı yön vardır. Münazara şunu öğretiyor, karşındaki adam aslında senin düşmanın değil. O da kendi şeklinde başka bir şeye inanmış. Hala siz birlikte konuşabilirsiniz. Çünkü her fikrin bir değeri vardır. Belki birinin değeri daha yüksek olur. Onu öğrenmek önemli.''

Münazara şampiyonasına da değinen Okar, öğrencilerin kariyerlerine münazara aktivitelerinin büyük fayda sağlayacağını belirterek, ''Örneğin İngiltere'de çoğu başbakan münazaradan geçmiştir. Çoğu şirketin CEO'su münazara aktivitelerinde bulunmuştur. Türkiye'de münazara hala genç ama umudumuz bir 20-30 yıl içinde şimdiki münazara yapan kişilerin yükselmeleri ve Türkiye'yi değiştirmeleri'' dedi.Okar, 2003 yılında Avrupa Üniversiteleri Münazara Şampiyonu olduğunu belirterek, 2010 Dünya Üniversiteleri Münazara Şampiyonası'ndan da bir Türk'ün dünya şampiyonu olmasını istediğini kaydetti.

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://video.turk.net/video/izle/34159/Dunya-Universiteleri-Munazara-Sampiyonasi---ANTALYA/Sayfa/7/
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Şu dizine dön: ⌨ Ağ'a Takılmışlardan Haberler ⌨

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x